Oregonban él az első hivatalos semlegesnemű amerikai

A Pink News szerint az oregoni bíróság helyt adott Patrick Abbatiello kérvényének, ezzel ő lett az első olyan amerikai, akinek a nemtelen meghatározás szerepel a személyes okmányaiban.

A 27 éves Patch azt nyilatkozta a NBC News-nak, hogy már kiskorában is feleslegesnek tartotta a nemek megkülönböztetést.

"Meg volt mondva, hogy a férfiak ilyenek, a nők olyanok. Tinédzserként sokat olvastam a transzneműekről, de azt sem éreztem magaménak. Később aztán hallottam a genderqueerekről, de azzal ugyanígy voltam"

Hivatalos nemtelenségével párhuzamosan a neve is megváltozott arra a becenévre, amit a környezete használt a megszólítására, így a döntés óta Patrick helyett Patch szerepel a hivatalos dokumentumaiban, a vezetéknevét pedig elhagyta.

Patch az interjúban azt is elmondta, hogy szerinte egészen hátborzongató, hogy a társadalom mindenkiről az olyan személyes információkat követel mint például a nemi hovatartozás. Hozzátette, ahhoz, hogy ez a szemlélet megváltozzon sok időre lesz szükség, de egyelőre ez a rendszer, és muszáj valamennyire igazodni hozzá. 

170322-no-gender-mn-1340 e08f285c4cd7ef301e92183e79f7869e.nbcnew

Kyle Rapiñan, a  Sylvia Rivera Law Project ügyvédje azért dolgozik, hogy segítse ezt a folyamatot, vagyis hogy az emberek szabadon önálló döntésükből határozhassák meg, mi szerepeljen a nemük mellett a hivatalos papírokon.

"Reméljük, hogy más kormányzati szervek is segíteni fogják az embereket abban, hogy azok önálló döntést hozhassanak nemi identitásukról, amely magában foglalja a a gendersemleges kategóriát is" - fogalmazott az ügyvéd.

Egyébként nem Patch az első a világon, aki hivatalosan is genderneutrális lett: Ausztráliában 2014-ben volt rá példa egy interszexuális aktivistát, Norrie May-Welby-t is így anyakönyveztek, egészen pontosan azt írták a neme mellé, hogy "nincs részletezve”.

Oszd meg másokkal is!
Mustra