7 dolog, ami nem hagy minket aludni

A Bustle egy, az Egyesült Államokban végzett felmérés alapján összegyűjtötte, hogy mégis mi okozza a legtöbb álmatlan éjszakát. 

1. Bűntudat

Egy felmérés szerint a nőknek 76,4 százaléka nem tud aludni a bűntudat miatt, míg a férfiaknak csak 61,2 százaléka. A szakértők szerint ez azért van, mert a nők empatikusabbak. A  YouGov felmérése szerint egyéb különbségek is vannak, a nők például sokkal többet forgolódnak álmatlanul az anyagiakon aggódva, de persze a gyerekek, a munka és a barátok is foglalkoztatják őket. Mondjuk a két nem alvási szokásai nemcsak ezek miatt különböznek, a nők biológiai napja valamivel rövidebb mint a férfiaké, őket sokkal jobban megviseli, ha a szokásosnál később kerülnek ágyba, ha tovább kell ébren maradniuk.

2. Hűtlenség

Mondjuk ez az előző pont alapján eléggé adja magát, de azért olyan nagy mértékben nem befolyásolja mint azt sejtenénk. A hűséges résztvevők 34,4 százaléka vallotta azt, hogy jól alszik, azok közül, akik megcsalják a partnerüket pedig 31,2 százalék, és a félrelépőknek csak a 25 százaléka mondta azt, hogy pocsékak az éjszakái.  

shutterstock 252424159

3. Ha túl jó emberek vagyunk

Azok, akik törődnek az elesetekkel és a rászorulókkal állítólag nagyjából ugyanolyan jól alszanak, mint akik kirekesztően viselkednek, pedig azt gondolnánk, hogy a jobb emberek álma édesebb. Sajnos a cikk arra nem tér ki, hogy ez azért van, mert (bár más okból, de ugyanannyira) felzaklatják őket a világ történései, vagy azért, mert hisznek a saját igazságukban, és elégedetten, lelkiismeret -furdalás nélkül térnek nyugovóra. Persze készültek olyan tanulmányok is, amik behatóan foglalkoztak a témával, és kiderült, hogy az alvásmegvonás rossz hatással van az erkölcsi iránytűjére azoknak, akik szeretnek etikus döntéseket hozni, valamint az is, hogy általában kevésbé okosan és empatikusan választunk, ha nem vagyunk elég kipihentek.

4. Kapcsolatunk a szüleinkkel

Ha valakinek jó kapcsolata van a szüleivel, pihentetőbbek az éjszakái - derült ki. Ez nem annyira meglepő, hiszen így nagyobb az esély arra, hogy eleve kiegyensúlyozottabb az élete, és ha kevésbé vagyunk stresszesek, akkor nyilván az alvás is jobban megy. Persze rengeteg tényező befolyásolja még az alvásunkat, de ez egy jó alap, és azt már tudjuk, hogy rossz párkapcsolatban rosszabbul is alszunk

5. Munka

Bármennyire is hihetetlennek tűnik, egyes források szerint a pénzügyekkel és biztosítással foglalkozók, valamint a marketingesek és a reklámosok alszanak a legjobban. A munkanélküliek, a nyugdíjasok, illetve a tudományos területen és a szórakoztatóiparban dolgozók, valamint a művészek viszont nem tudják magukat rendesen kipihenni. Egy hazai felmérés szerint a magyar munkavállalók pedig eleve keveset alszanak, és közülük is a fizikai alkalmazottak vannak a lista legalján. Persze tudjuk, hogy számos ismert és sikeres ember közül sokan fele annyi időt sem szántak/szánnak a pihenésre, mint amennyit a szakértők javasolnak, de azért egy átlagos embert igenis megviseli, ha csak 3-4 órákra tudja álomra hajtani a fejét. 

6. Politika

És akkor jöjjön még egy nehezen hihető felmérés: politikai beállítottságtól is függ, hogy ki mennyit alszik. Nem tudunk róla, hogy itthon készült-e ilyen kutatás, de az Egyesült Államokban a Zöld párt tagjai jutnak a legtöbb alváshoz, őket a republikánusok követik a sorban, majd a demokraták, ami valahol érthető, mert valószínűleg nem hagyja őket nyugodni, hogy  Donald Trump és emberei vajon mivel rukkolnak elő másnap.  A konzervatívok és a liberálisok agya egyébként tényleg máshogy működik, ezt számtalan vizsgálat bizonyítja, az egyik például tényleg kimutatta, hogy előbbiek sokkal jobban alszanak, míg utóbbiak éjszakái nyugtalanok, álmaik viszont élénkebbek és furábbak. 

7. Rémálmok

Ez a kevébé megdöbbentő tényezők közé tartozik, és mindenki számára ismerős lehet. A felmérés szerint egyébként azok körében, akik nehezebben alszanak el gyakoribbak a rémálmok, mint azoknál, akik viszonylag gyorsan elszundítanak. „Bár a rémálmok hátterében leggyakrabban a stressz, feszültség áll, azonban több betegség tüneteként is jelentkezhetnek. Ilyenek például a depresszió, endokrinológiai betegségek (pl. pajzsmirigy túlműködés), illetve éjszakai fájdalommal járó problémák (ízületi fájdalmak, gerincpanaszok, gyomorfájdalom)” - nyilatkozta nekünk korábbam dr. Vida Zsuzsanna neurológus és szomnológus.

shutterstock 165043844

Van megoldás?

Igen, rengeteg módszer van arra, hogy javítsunk az alvásunk mennyiségén és minőségén. Például a nap végén érdemes egy kis időt hagyni a testünknek, lelkünknek és elménknek, hogy lecsendesedjen, szóval ha lehet, akkor kapcsold ki a tévét, tedd le a telefonod, és persze sokat segít a rendszeres testmozgás, a megfelelő étkezés, a meditálás, a mértsékelt koffeinfogyasztás, vagyis nagyjából minden, ami esetleg már eszedbe jutott, de valamiért még nem vetted rá magad. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra