ÉLETMÓD

Megszámolta már, egy nap alatt hányszor fojtják önbe a szót?

2017. március 16., csütörtök 18:00

Manterruption: így nevezi az angolszász szleng azt a jelenséget, amikor a férfiak tiszteletlenül közbevágnak, miközben egy nő beszél. A jelenség egyáltalán nem ritka, és nem korlátozódik otthoni vagy munkahelyi beszélgetésekre, most pedig itt egy alkalmazás, ami pontosan erre szeretné felhívni a figyelmet. 

Ilyen gyakori

Tavaly szeptemberben az amerikai elnökjelöltek tévés vitájában például Trump 51 alkalommal vágott Clinton szavába (a politikusnőnek is sikerült azért vitapartnerébe fojtania a szót, de mindössze 17 alkalommal). Emlékezetes az az eset is, amikor 2009-ben az MTV VMA díjátadóján Kanye West egy "Hadd fejezzem be helyetted" felkiáltással szakította félbe Taylor Swift beszédét, aki éppen a videoklipjéért járó díjat szerette volna megköszönni. Az egyik Brit Awardson pedig James Corden zárta rövidre Adele köszönőbeszédét, mert csúszás volt a műsorban.

Ezek csak a legemlékezetesebb nyilvános példák a manterruptionra a közelmúltból, de vannak a hétköznapi életből is statisztikák. A férfiak 23 százalékkal többször szakítják félbe nők mondandóját, mint egy másik férfiét. Konferenciabeszélgetéseken és tárgyalásokon a beszélgetések 75 százalékában férfiak beszélnek. Már az iskolában is gyakrabban szakítják félbe a lányok mondandóját, vagy egyszerűen egy másik diák válaszolja meg a nekik feltett kérdést. Ez csak néhány olyan kutatás, amit a Women Interrupted készítői közöltek a weboldalukon

Folyamatosan elemzi a beszédet

Persze kár lenne ezt csak a férfi és nő közötti beszélgetésekre korlátozni: nemtől és beszélgetőpartnertől függetlenül idegesítő dolog, ha a másik folyamatosan közbevág és nem engedi befejezni a mondanivalót. Van úgy, hogy ezt ráadásul észre sem veszi, szóval akármelyik oldalon is áll, mindenképp hasznos lehet a BETC Sao Paolo által fejlesztett alkalmazás.

.Az iOS és Android platformon is működő alkalmazás lényege, hogy felismeri tulajdonosa hangját, majd folyamatosan fut a háttérben és számolja, hányan vágtak a szavába aznap. Az alkalmazás nem rögzíti a beszélgetéseket, és bár a cég elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hányszor zavarják meg a férfiak a nők mondandóját, azért arra is tökéletesen alkalmas, hogy nemtől függetlenül kiderítse, ki kit szakít félbe és hányszor. A csapat idővel szeretne egy valósidejű félbeszakítás-számlálót is fejleszteni, sőt a tervek között szerepel, hogy kiderüljön az is, hogy egyes országokban mi a félbeszakítási-ráta. 

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés