ÉLETMÓD

Megszámolta már, egy nap alatt hányszor fojtják önbe a szót?

2017. március 16., csütörtök 18:00

Manterruption: így nevezi az angolszász szleng azt a jelenséget, amikor a férfiak tiszteletlenül közbevágnak, miközben egy nő beszél. A jelenség egyáltalán nem ritka, és nem korlátozódik otthoni vagy munkahelyi beszélgetésekre, most pedig itt egy alkalmazás, ami pontosan erre szeretné felhívni a figyelmet. 

Ilyen gyakori

Tavaly szeptemberben az amerikai elnökjelöltek tévés vitájában például Trump 51 alkalommal vágott Clinton szavába (a politikusnőnek is sikerült azért vitapartnerébe fojtania a szót, de mindössze 17 alkalommal). Emlékezetes az az eset is, amikor 2009-ben az MTV VMA díjátadóján Kanye West egy "Hadd fejezzem be helyetted" felkiáltással szakította félbe Taylor Swift beszédét, aki éppen a videoklipjéért járó díjat szerette volna megköszönni. Az egyik Brit Awardson pedig James Corden zárta rövidre Adele köszönőbeszédét, mert csúszás volt a műsorban.

Ezek csak a legemlékezetesebb nyilvános példák a manterruptionra a közelmúltból, de vannak a hétköznapi életből is statisztikák. A férfiak 23 százalékkal többször szakítják félbe nők mondandóját, mint egy másik férfiét. Konferenciabeszélgetéseken és tárgyalásokon a beszélgetések 75 százalékában férfiak beszélnek. Már az iskolában is gyakrabban szakítják félbe a lányok mondandóját, vagy egyszerűen egy másik diák válaszolja meg a nekik feltett kérdést. Ez csak néhány olyan kutatás, amit a Women Interrupted készítői közöltek a weboldalukon

Folyamatosan elemzi a beszédet

Persze kár lenne ezt csak a férfi és nő közötti beszélgetésekre korlátozni: nemtől és beszélgetőpartnertől függetlenül idegesítő dolog, ha a másik folyamatosan közbevág és nem engedi befejezni a mondanivalót. Van úgy, hogy ezt ráadásul észre sem veszi, szóval akármelyik oldalon is áll, mindenképp hasznos lehet a BETC Sao Paolo által fejlesztett alkalmazás.

.Az iOS és Android platformon is működő alkalmazás lényege, hogy felismeri tulajdonosa hangját, majd folyamatosan fut a háttérben és számolja, hányan vágtak a szavába aznap. Az alkalmazás nem rögzíti a beszélgetéseket, és bár a cég elsődleges célja, hogy felhívja a figyelmet arra, hányszor zavarják meg a férfiak a nők mondandóját, azért arra is tökéletesen alkalmas, hogy nemtől függetlenül kiderítse, ki kit szakít félbe és hányszor. A csapat idővel szeretne egy valósidejű félbeszakítás-számlálót is fejleszteni, sőt a tervek között szerepel, hogy kiderüljön az is, hogy egyes országokban mi a félbeszakítási-ráta. 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés