Így lesz hosszú és boldog a házassága a tudomány szerint

A szerelem öl, butít és nyomorba dönt? Majdnem, de ha elég kitartó, megtalálhatja az igazit, akivel akár örökké boldog lehet. A tudomány pedig segít ebben. Magyarázat a hajtás után! 

Ezért várjon a házassággal!

Helen Fisher ismert antropológus, a Match.com társkeresőoldal vezető tanácsadója egy videóban foglalta össze, hogyan működik az agyunk, amikor szerelmesek leszünk, és miért nem kell piszkálni azokat, akik kicsit nehezebben szánják rá magukat a házasságra. Kezdjük az elején: tényleg van olyan, hogy rózsaszín köd, vagyis egy kapcsolat elején agyunknak főleg az ősi régiói irányítanak, azaz a józan ész helyett az ösztöneink, vágyaink vezérelnek minket. Nagyon szép időszak ez, ám ha hosszú távra tervezünk, akkor a szakértő szerint érdemes alaposan megismerni valakit.

shutterstock 460938772

Ő személy szerint egyébként azt javasolja, hogy az esküvővel legalább 2 évet várjunk, mert így biztosan sikerült kideríteni, a másik hogyan viselkedik különböző helyzetekben a családi ünnepektől kezdve a betegségekig. Hozzátette, a szerelem első, intenzív és rém romantikus szakasza egyébként 2-5 évig is eltarthat.

Tapasztalatai szerint egyébként egyre többen vannak, akik tényleg szeretnék alaposan megismerni partnerüket mielőtt véglegesen összekötnék vele az életüket. Ő pedig nagyon örül annak a trendnek, hogy a házasság nem az első mérföldkövek között szerepel egy kapcsolatban, hiszen így még azelőtt búcsút lehet inteni a nem megfelelő egyénnek, hogy össze kötnénk vele az életünket, és így egyre több boldog párral találkozunk majd. Ezt bizonyítja az a felmérés is, amit 1000 házasember részvételével végeztek. A megkérdezettek 81 százaléka ugyanis azt mondta, bármikor újra elvenné partnerét, ami nem olyan rossz arány, ugye?

Nem baj, ha fél a válástól

Egy viszonylag friss kutatás szerint a párkapcsolatban élők nagy része azért nem szánta még rá magát a házasságra, mert nagyon félnek a válástól, és nemcsak a jogi és anyagi hercehurca miatt rettegnek tőle, hanem a személyes és társadalmi következmények miatt is. A szakértő szerint ez pedig azt bizonyítja, hogy a mai fiatalok, akik nem köteleződnek el könnyen, nem biztos, hogy felelőtlenek, hanem inkább elővigyázatosak.

A boldog és hosszú párkapcsolat titka

Bár Fisher nem párterapeuta, azért szolgált pár tudományosan megalapozott jó tanáccsal azoknak, akik szeretnék, ha romantikus érzelmek a kezdeti időszak után sem halványulnának (vagy múlnának) el. 

shutterstock 394350016

1. Szexeljenek! Ez ugye eléggé adja magát, és ugyan mindenkinek más a szexuális étvágya, azért érdemes időt szakítani rá, mert serkenti a dopamintermelést, ami segít fenntartani az intenzív, romantikus szerelmet. A szex a tesztoszteron szintre is pozitív hatással van, és ettől tovább nő a nemi vágy.

2. Bújjanak össze! Az érintés hatására olyan hormon termelődik a szervezetünkben, ami a kötődés, a bizalom, az odaadás kémiai alapja. Igen, ez az oxitocin. Öleljék meg egymást minél gyakrabban, bújjanak össze lefekvés előtt, fogják egymást kezét az utcán, ez mind jó hatással lesz a kapcsolatukra.

3. Új élmények! A változatosság gyönyörködtet, és itt most nemcsak arra kell gondolni, hogy érdemes néha új dolgokat kipróbálni az ágyban. Már attól is felpöröghet a dopamintermelés, ha egy új éttermet próbálnak ki, ha közösen olvasnak ki egy új könyvet, vagy valami kevésbé megszokott témáról beszélgetnek.

+1 Uralja az érzelmeit, illetve legyen kedves és elnéző!

Amikor felvételeket készítettek olyan emberek agyáról, akik legalább 21 éve éltek boldog házasságban, három régióban mértek nagyobb aktivitást. Az egyik ilyen terület segít abban, hogy uraljuk az érzéseinket, a másiknak az empátiához van köze, a harmadik pedig a pozitív illúzióért felelős. A lényeg: mondjon kedves dolgokat a partnerének, mert ennek pozitív élettani hatásai vannak, például mindkettőjükben csökken a kortizol nevű stresszhormon szintje. Fisher szerint 5 a bűvös szám, de nem kell ehhez ragaszkodni, napi 2-3 bók is megteszi.

Oszd meg másokkal is!
Mustra