Hogyan készüljön esküvőre 2017-ben?

Ha nyárra van már időpontja az anyakönyvi hivatalba, és szeretne egy jobb bulit az esküvőjére, még nincs teljesen elkésve – éppen csak egy kicsit. Legalábbis ez derült ki számunkra a két januári esküvő kiállításon, amiken jártunk.

A rendes esküvőmániás arák elvileg egy, de legalább fél évet szánnak a nagy nap összehozására, de belőlük valószínűleg annyira nincsen sok, ugyanis akikkel ezeken a rendezvényeken találkoztunk, mind nyári ceremóniára készültek, és általában épp csak a ruhájuk volt meg. A folytatásban tippeket adunk, mit mikor érdemes lefixálni, ha nem akarunk agyvérzést kapni az esküvő előtti hetekben, és azt sem szeretnénk, ha a násznép éhesen támolyogna egyik dögunalmas programról a másikra.

Esküvői menetrend

1 évvel a nagy nap előtt

A legnépszerűbb helyek már simán lefoglalják egy évvel korábban, ezért az eljegyzés után érdemes ezzel kezdeni. Kis szerencsével, ismeretséggel, egy jó esküvőszervező céggel persze még talán fél évvel a ceremónia előtt is lefoglalhatjuk álmaink helyszínét, de tényleg ez az a lépés, amit a lehető legkorábban meg kell tenni.

Mindenképp végig kell gondolni, milyen lesz az esküvő: 30 vagy 150 fős? Vidéki helyszín esetén: van-e pénzünk az egész rokonságot utaztatni, szállásolni? Ha nem, nekik van-e arra keretük, hogy ezt megoldják? Ha a válasz nem, akkor  - bármennyire népszerű is ez mostanában - a romantikus vidéki esküvőt el is kell engedni sajnos, és olyan helyszínt kell keresni, ahová akár tömegközlekedéssel is meg tud érkezni, aki akar. Fontos összeszámolni fejben, hány emberre számítotok, akkor is, ha a meghívók kiküldése még finoman szólva is korai.

Templomi szertartás lesz? Ha igen, van-e a helyszín közelében templom, illetve ha nincs, hogyan lehet megoldani az ünneplő tömeg közlekedését? Megannyi kérdés, amit mind át kell gondolni, mielőtt lefoglaljuk a legszebb tokaji/balatonfelvidéki/a kúriát az Isten háta mögött.

Fél évvel az esküvő előtt

Amint megvan az időpont és a helyszín, keresni kell egy fotóst: a legügyesebbek be vannak táblázva akár két évre előre is, de lehet szerencsénk. Ha persze a fotós személye fontosabb (és miért ne lehetne az), akkor alakíthatjuk az egész bulit az ő szabad időpontjai köré is. Ez persze ritkább, de megeshet. Ügyes szakembert például az esküvő kiállításokon is lehet találni.

Másik fontos szempont a zenekar: jó DJ-kből nincs hiány, de ahogy elnéztük a kiállításokon a felhozatalt, úgysem fogjátok megúszni, hogy Republikra kelljen lassúzni az est egy pontján. Ha szeretnétek vőfélyt, azt is ezzel egy időben hasznos elintézni, és lehet, hogy ők amúgy is párban mozognak. 

A nőknek pedig a legfontosabb:a ruha. Rá kell szánni egy napot, hogy végigmenj a kiszemelt szalonokon, felpróbálj mindent és legyen időd átgondolni, milyen ruha illene hozzád, vőlegényedhez és a helyszínhez. A választék ijesztően hatalmas, ha szerencséd van, akár egy 30 ezres kiárusított ruha is pont megfelelő lehet, de ha a legújabb divat szerinti felöltözés a cél, akkor már a kölcsönzés is 250 ezer forintra rúghat. Aki igazán nagyot akar villantani, akár át is öltözhet a templomi és a polgári kör között, de ez azért ritka, az már gyakoribb, hogy az éjszakai bulira menyecskeruhát vesz a friss feleség, és hát ez is egy vagyonba kerül.

Ekkor szóljunk barátnőinknek, válasszuk ki közülük a koszorúslányokat és beszéljük át velük, milyen ruhát szeretnénk látni rajtuk. Én azt tanácsolnám, ne legyünk túl szigorúak, mert évtizedes barátságok képesek tönkremenni egy rózsaszín tüllös midiruha, inkább válasszunk együtt színt és anyagot, sőt, az sem ördögtől való, hogy valamelyik fast fashion boltban vegyük meg azt a 4-5 ugyanolyan ruhát, amit később is tudnak a lányok hordani, és jól érzik benne magukat.

4 hónappal a ceremónia előtt

Ha eddig ellébecoltad a ruhavásárlást, most már muszáj átesni rajta. És a terem dekorációját is össze kell hozni. Ehhez a legjobb, ha szakembereket bízol meg ezzel, az esküvő kiállításokon több virágos és dekoratőr is ajánlotta szolgálatait. Ha már megvan a ruha és a helyszín is, könnyebb dolgunk van a stílus belövésénél, és mivel még van 4 hónap a nagy napig, te is kényelmesen válogathatsz a szolgáltatók közt: ha valakinek nem tetszik az elképzelése, keress mást!

Eljött a meghívók kiküldésének ideje is: mindig kérjetek benne választ, mégpedig határidőre, hogy pontosan tudjátok, hány főre kell ételt rendelni. Azt is kérdezzétek meg a vendégektől, követnek-e valamilyen speciális diétát. A meghívást a legegyszerűbb emailben intézni, van, aki saját honlapot is létrehoz az esküvőjére, ahol be lehet jelentkezni és meg lehet osztani később a képeket, de a legelegánsabb azért még mindig a papíralapú meghívó. Rengeteg stílusból lehet válogatni, küldhet képregényes, masnis, kiskutyás verziót is, ahogy tetszik. A lényeg, hogy küldjön és vezesse, ki jelzett vissza.

És ideje rákérdezni a vőlegénynél, hogy neki van-e már ruhája, mert ha nincs, kell szerezni egy szép öltönyt. Ha megvan a polgári ceremónia időpontja és a buli helyszíne, a templomba is be kell jelentkezni, és túl kell esni a jegyesoktatáson is! Plusz: az önkormányzatnál is be kell jelentenünk házassági szándékunkat, ha pedig eddig nem fixáltunk volna egy anyakönyvvezetőt a nagy napra, épp itt az ideje. A házasságkötés pedig elvileg ingyenes, de a teremért, külső helyszínért, munkaidőn túli közreműködésért az önkormányzati rendeletben megállapított mértékű díjat kell fizetni. 

3 hónappal az esküvő előtt

Sok pár, aki nagy esküvőt tervez, benevez egy táncoktatásra, hogy a menyasszonytánc ne csak részeg totyorgás legyen – és milyen jól teszik! A táncoktatás nem csak hasznos, hanem remek közös program is az ifjú párnak! Ha koreografált bevonulásban gondolkodtok, akkor is kell majd egy tánctanár.

És ha a leánykérés egy hatalmas köves gyűrűvel történt, akkor kell venni egy karikagyűrűt is, melyet a ceremónián egymás ujjára húzhattok. Ha ilyesmiben nem gondolkodtok, ami teljesen érthető jelen gazdasági körülmények közt, akkor elég, ha az eljegyzési gyűrűt elviszitek esetleg felpolíroztatni kicsit.

2 hónappal esküvő előtt

A menyasszonyi ruha önmagában nem elég, kell mellé csokor, harisnyatartó, cipő, tiara vagy fátyol, talán egy vállra teríthető boleró vagy kendő is: ezeket is mind be kell szerezni, ha eddig nem volt rá idő vagy pénz, akkor legkésőbb most, két hónappal a buli előtt. Ha van bejáratott kozmetikusod, aki tud sminkelni is, szerencséd van, de azért mindenképp be kell ülni egy próbasminkre hozzá is: kellemetlen meglepetések érhetik az embert. A legjobb, ha 2-3 sminkesnél és fodrásznál kipróbálsz egy-egy sminket és frizurát majd ezek után döntesz. Nem lesz olcsó mulatság, főleg, ha a szakembert utaztatni is kell az esküvő helyszínére, de azt mindenki maga tudja, mennyit ér meg neki egy esküvői smink és haj. Azt gondolom, hogy ha Katalin hercegné meg tudta csinálni a saját sminkjét az esküvőjére, nekem is menni fog, főleg, hogy nem 1 milliárd ember hanem csak 30 fog bámulni, de azokat is abszolút megértem, akik a nagy napon profira szeretnék bízni magukat.

A nagyobb volumenű esküvőkön a vendégeket valami apró köszönőajándékkal szokták fogadni/búcsúztatni, lehet ez egy vicces kitűző, kis szappancsomag, virág, képeslap. Mondjuk vendégként én általában nem tartottam ezt a momentumot fontosnak, de ha épp van elszórni való 50-100 ezre, lepje meg a meghívottakat, megsértődni nem fognak, az biztos.

Emellett eljött az ideje a torta, az esküvői csokor és dekoráció véglegesítésének: elvileg már megvan, ki készíti ezeket, és nagyjából az is, milyenre, de most már egész konkrét terveket, képeket kell kapnod.

2 héttel esküvő előtt

Két héttel a nagy nap előtt már nem sok minden van hátra, ha az előző egy-fél évben készültetek az ünnepre. Gyakorlatilag csak pár leokézni való terv, pár számla kifizetése, a pontos ülésrend összeállítása marad, meg a pihenés. Sok menyasszony ilyenkor még extra szépészeti kezeléseket is bevállal: ezekkel csak óvatosan, nehogy pont az esküvő előtt öntsenek el a pattanások! Jó eséllyel leánybúcsún is részt kell venned, és ilyenkor szoktak jegyes- vagy próbafotózást tartani. 

Az utolsó pár napra viszont már tényleg ne vállalj semmit, hanem álmodozz inkább arról, milyen lesz majd a bevonulás!

Oszd meg másokkal is!
Mustra