18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Mi történik a testünkkel, ha leszokunk a dohányzásról?

A dohányzás a halál leggyakoribb megelőzhető oka, és ennek ugyan önmagában is elégnek kellene lennie, még rengeteg érvet tudnánk felsorolni, hogy miért érdemes letenni a cigarettát. Persze leszokni nem könnyű, de megéri. Ha fél attól, hogyan viseli majd a szervezete az elvonást, akkor íme egy lista arról, hogy mire számíthat, ha mégis úgy döntt, hogy búcsút int ennek a rossz szokásának. 

Az utolsó szál után

20 perccel pulzusa és a vérnyomása normalizálódik. A cigaretta, pontosabban a benne lévő anyagok hatására ugyanis megnő a vérnyomás és összeszűkülnék az erek. Ezért is tűnnek sokkal hidegebbnek a dohányosok végtagjai. Persze az utolsó slukk után ez a probléma is megszűnik. 

2 órával jelentkeznek az elvonási tünetek, nyűgösnek és fáradtnak érzi majd magát, de nem biztos, hogy tud majd aludni.

8 órával a vérből kiürül a szén-monoxid, és az oxigénszint normalizálódik. Talán nem tudta, de a hemoglobin nemcsak az oxigént, hanem a szén-monoxidot is meg tudja kötni, utóbbi ráadásul sokkal jobban ragaszkodik hozzá, és ez oxigénhiányt okoz. Ráadásul hosszú távon megváltozik a szállítómolekulák mérete, amitől sűrűbb lesz a vér, a vérnyomás pedig magasabb, ráadásul megnő a vérrögök kialakulásának veszélye is. 

24 órával többet fog köhögni mint előtte, mert a szervezet igyekszik eltávolítani a tüdejéből minden oda nem illő dolgot. És lehet, hogy nem hiszi el, de már ekkor csökken a különböző szív- és érrendszeri megbetegedések kialakulásának veszélye. 

48 órával, ahogy a nikotin és a többi vegyület kiürül a szervezetből, az idegvégződések regenerálódnak., ráadásul az ízérzékelés is javul. Igaz, az öreg rókáknál lehet, hogy az ízlelőbimbók visszafordíthatatlan károsodást szenvednek.

72 órával jelentkeznek a nikotinmegvonás igazán komoly tünetei, vagyis émelygés, fejfájás, görcsök és szorongás. Ez persze a legtöbb addikciót okozó szernél így van, ám ha ezen túlvan, akkor a nehezén is túl van. 

1 hónappal csökken a 2-es típusú cukorbetegség, a rákos és a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázata.

3-9 hónappal a tüdő csillóhámja csaknem teljesen kiheverte a dohányzással töltött éveket, és elvileg ilyenkor a köhögés és a légszomj már tényleg csak a múlté. 

1 évvel majdnem a felére csökken az ún. atheromás plakkok okozta problémák kockázata.

10 évvel már csak feleakora lesz a tüdőrák kokcázata mint olyasvalakinél, aki nem tette le a cigarettát.

15 évvel pedig a szívinfarktus veszélye eléri azt a szintet mint egy olyan embernél, aki soha nem dohányzott.

Persze azt azért vegye figyelembe, hogy nem vagyunk egyformák, az sem mindegy például, hogy ki hány szálat szív naponta, és sajnos mindig lesz visszafordíthatatlan károsodás, például nagyobb lesz az esélye a különböző tüdőbetegségek kialakulásának. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra