Ennyire működnek másként a nők és a férfiak

Kutatók nemrég kiderítették, hogy a két nem más időzónában él, és úgy tűnik, hogy a nők biológiai napja valamivel rövidebb mint a férfiaké. Persze nemcsak ez az egyetlen különbség a szervezetünk működésében. Nem, itt most nem a nemi szervek eltérő felépítésére gondolunk, de tény, hogy sok mindennek köze van a nemi hormonokhoz, például az ösztrogénhez és a tesztoszteronhoz - állítja Dr. Adam Taylor, a Lancaster Egyetem orvostudományi karának munkatársa. A Daily Mail össze is gyűjtötte, hogy mennyire más fordulatszámon dolgozik a nők és a férfiak szervezete. 

1. A férfiak gyorsabban emésztenek

Az étel lassabban halad át a nők emésztőszervrendszerén mint a férfiakén, amit a szakértők azzal magyaráznak, hogy a nőknek kisebb a gyomruk, így kevesebb gyomorsav termelődik. Sőt, az ösztrogén is beleszól az emésztésbe, mivel ez a hormon ellazítja a simaizmokat, és az epesav összetételére is hatással van. Dr. Anton Emmanuel, egy londoni gasztroenterológus szerint a nők belei átlagosan 20 százalékkal dolgoznak lassabban mint a férfiaké. 

shutterstock 195197033

2. A nők szíve gyorsabban dobog

Egy női szív csupán kétharmada egy férfiszívnek (előbbi átlagosan 120 grammot nyom, utóbbi pedig 180 grammot), de gyorsabb, és míg a nők szíve percenként átlagosan 78-82-t ver, addig a férfiaké csak 70-72-t. A szakértők szerint ennek a különbségnek nincs hatása a nők általános egészségügyi állapotára, és arra sem, hogy milyen szív- és érrendszeri problémák jelentkeznek náluk. Itt jegyeznénk meg, hogy a közhiedelemmel ellentétben utóbbiak nemcsak a férfiakat tizedelik, sőt. A Központi Statisztikai Hivatal korábbi adatai szerint a nők halálozásának 53 %-át szív- és érrendszeri betegségek okozták, míg a férfiak között ezek a betegségek 47 %-ban felelősek a halálozásért. Ennek ellenére a legtöbben nem fordítanak kellő figyelmet a megelőzésre. Holott, ha a fiatal nő kap infarktust, nagyobb az esélye, hogy meghal, mint a hasonló korú férfié.

3. A nők gyorsabban pislognak

Míg a férfiak percenként átlagosan 14,5 alkalommal pislognak, addig a nők 14,9-szer. A feltételezések szerint ennek megint az ösztrogénhez van köze, ami segít abban, hogy adott szervek kellően nedvesek legyenek, és úgy tűnik, ez alól a szem sem kivétel. Ezt hogy sikerült kikövetkeztetniük? Nos, azok a nők, akik ösztrogén tartalmú fogamzásgátlókat szednek, percenként átlagosan 19,6 alkalommal pislognak. A rossz hír az, hogy a látószerveink egészsége szempontjából ez nem sokat számít, és a nőknél - szintén hormonális okok miatt - sokkal gyakoribb probléma a szemszárazság.

4. A nők gyorsabban berúgnak

A nők nem bírják olyan jól az alkoholt, ez nem újdonság. Az ok: a nők szervezetében alacsonyabb annak az enzimnek a szinte, ami segít az alkohol lebontásában. És mivel a pia jobban üt, a másnapot is jobban megsínyli a szervezetük. Sőt, a hosszú távú hatások is sokkal komolyabbak, a májkárosodás is hamarabb jelentkezik azoknál a nőknél, akik sok alkoholt fogyasztanak. "Ez valószínűleg annak köszönhető, hogy a nők májának az enzimhiányból adódóan sokkal keményebben kell dolgoznia" - nyilatkozta Dr. Adam Taylor. Egy 2013-as kutatás szerint a férfiakhoz képest a nőknél fele annyi alkohol is (7-13 ital/hét) fogyasztása is megnöveli az italozáshoz köthető májproblémák kockázatát. 

shutterstock 84225130

5. A férfiak haja gyorsabban nő

Átlagosan 1,25 centiméterrel lesz hosszabb a hajunk havonta. A Journal of Investigative Dermatology című folyóiratban megjelent tanulmány szerint viszont ha a nemek szerinti átlagot nézzük, akkor bizony a férfiak fürtjei 6,5 százalékkal gyorsabban nőnek. Mindezt a tesztoszteronnak köszönhetik, ami stimulálja a hajhagymákat. Persze mindennek ára van, ugyanis ettől a hormontól lerövidül a hajhagymák életciklusa, és beindul a kopaszodás. De mit jelent ez számokban? Az europid nőknél egy hajszál élettartama 5-6 év, a férfiaknál pedig 3-5 év. 

6. A nők gyorsabban beszélnek

Ki ne találkozott volna már azzal a nemi sztereotípiával, hogy a nők túl sokat beszélnek, be nem áll a szájuk. Nos, egy kissé vitatott kutatás szerint a nők gyorsabban beszélnek a férfiaknál, főleg társaságban. Ezt egyrészt az ösztrogénre fogják, másrészt köze lehet ehhez annak is, hogy az ún. prefrontális kéregben található beszédközpont a nőknél 23 százalékkal nagyobb - ezt állítja legalábbis egy tanulmány, ami az Open Anatomy Journal című folyóiratban jelent meg.

És ez nem minden, egy 2013-as kutatás szerint egy, az emberi beszéd kialakulásában fontos szerepet játszó fehérjének is köze van a nemi különbségekhez. A Marylandi Egyetem kutatói 3 és 5 év közötti gyerekeket vizsgáltak meg, és a lányoknál 30 százalékkal volt magasabb a FOXP2 szintje. "Tudtuk, hogy a lányok hamarabb tanulnak meg beszélni, és 20 hónapos korukra kétszer vagy háromszor több szót ismernek mint a fiúk, akik ezt a lemaradásukat ugyan be tudják hozni, de a gyorsaságban verhetetlenek a nők" - nyilatkozta Louann Brizendine, a The Female Brain (A női agy) szerzője.

Oszd meg másokkal is!
Mustra