15 bulizási tipp introvertáltaknak

Egyetlen hónapban sincs annyi buli, rendezvény, esemény mint decemberben, még akkor sem, ha a kötelező szilveszteri kört kihagyjuk. Tökéletes idő ez azoknak, akik imádnak benne lenni a sűrűjében (hello, extrovertáltak!), de mi van azokkal, akiknek egy-egy társasági esemény megterhelő lehet, de azért a remeteélet sem opció számukra. Mert igen, könnyű azt hinni, hogy az introvertáltak mind félénkek, unalmasak, be vannak gubózva és soha nem hagynák el biztonságos otthonukat, de - tisztelet a kivételnek - , azért ők sem élnek teljesen partimentes életet, ők is szeretnek néha találkozni másokkal. Igaz külön praktikákra van szükségük ahhoz, hogy átvészeljék az estét, és ebben segítünk most.

Introverzió és extraverzió

 Carl Gustav Jung A lélektani típusok című könyve a személyiség legfőbb tényezőjeként bevezette és széles körben népszerűvé tette az introverzió és az extraverzió fogalmát. Jung szerint az introvertáltakat a gondolatok és az érzések belső világa, az extravertáltakat pedig az emberek és a tevékenységek külső világa vonzza. Az introvertáltak a körülöttük zajló eseményekről általuk alkotott jelentésekre koncentrálnak; az extrovertáltak pedig belevetik magukat ezekbe az eseményekbe. Az introvertáltak akkor töltődnek fel energiával, ha egyedül vannak, az extrovertáltak pedig akkor merülnek le, ha nem élnek elegendő mennyiségű társas életet.

„Persze ezek nem abszolút jellemzők: Carl Jung pszichológus szerint nem létezik tisztán introvertált vagy tisztán extravertált személyiség, hanem mindenki valahol a két végpont között, de az emberek többsége a spektrum közepén helyezkedik el, ők az ambivertáltak" – írja Lars Larsen, az Aarhus Egyetem pszichológus professzora a Science Nordic oldalán.

1. Pihenjen rá!

Az introvertáltak csendes, nyugodt környezetben tudnak töltekezni, ezért mielőtt neki vágna az estének, próbáljon relaxálni egy kicsit - tanácsolja egy cikkében a Bustle. Az segíthet, ha korán érkezik, hiszen ilyenkor még kevesen vannak, nem annyira megterhelő a tömeg. És ha már a helyszínen úgy érzi, hogy az energiaszintje durván lecsökkent, menjen el sétálni, vagy keressen egy csendes sarkot (mosdó, folyosó, stb.). 

shutterstock 516596851

2. Nyomozzon egy kicsit, és készüljön témákkal!

Manapság már könnyű kideríteni, hogy ki megy el a bulira, vagy van egy levelezőlista, vagy lecsekkolhatja a Facebookon, hogy ki jelölte be, hogy ott lesz. Kisebb társaságnál pedig előre is ki gondolhat témákat, ha tudja, hogy a társalgás elkerülhetetlen. Persze ez nem azt jelenti, hogy kiskártyákkal a zsebében kell elindulnia, de gondolja át, hogy kivel miről lehet majd beszélni, milyen közös sztorik vannak, így ha véletlenül kínos szünet állna be a beszélgetésben, akkor ezeket bevetheti - írja a Week

3. A kettő több mint egy

Ne menjen egyedül, érkezzen egy olyan baráttal, aki olyanokat is ismer, akiket ön nem, és az sem baj, ha valaki a szűkebb haveri körből már ott van, amikor ön is befut, és ha van a buliban valaki, aki ki tudja menekíteni kínos szituációkból, akire mindig számíthat (és lehetőleg extrovertált.). Persze azért ne hagyatkozzon túlságosan másokra, hiszen nem jó, ha ön már nagyon menne haza, de nem indulhat el, amíg a barátai jól érzik magukat, mert egy kocsival jöttek, szóval mindig legyen B-terv.

4. Nincs egyedül

Ne gondolja azt, hogy mindenki más szuper komfortosan érzi magát, valószínűleg a többség is csak próbál úgy tenni, mintha piszok jól érezné magát és iszonyú laza lenne, és biztos, hogy nem azzal vannak elfoglalva, hogy azt vizslassák ön éppen mit csinál. A trükk, hogy már a megérkezésekor magabiztosságot sugározzon, aztán beszélgessen pár emberrel, és közben persze ne felejtse el, smúzolni nem is olyan nehéz - tanácsolja Brenda Reynolds, a BKR Consulting alapítója.

5. A ruha teszi az embert

Válasszon olyan ruhákat, amiket szívesen visel, amikben tényleg jól érzi magát, mert ettől már egy fokkal jobban fogja érezni magát a bőrében. Vagy olyanokat, amik nagyon kényelmesek, mondjuk egy szűk miniruha és magassarkú helyett vegyen fel egy farmernadrágot egy szép blúzzal, meg egy szebb tornacipővel. 

6. Mosolyogjon, nevessen!

Ha már az indulás előtt vagy úton a buliba jó kedve van, akkor ezzel valószínűleg később sem lesz probléma. Nem baj, ha nem megy magától, háttérzajnak kapcsoljon egy vígjátékot vagy stand-up műsort. Banálisnak tűnhet, de szakértők szerint működik, és szilveszter környékén úgy is csőstül ömlenek mindenhonnan a vicces(nek szánt) műsorok.

shutterstock 120131107
Shutterstock

7. Lélegezzen!

Ha csak nem tudja leküzdeni a stresszt, akkor próbálkozhat különböző légzőgyakorlatokkal is, amik megnyugtatják az elmét. 

8. Hagyja a telefont a kabátjában, táskájában!

Az okostelefonok remek menekülési útvonalat biztosítanak azok számára, akik nem akarnak a külvilággal kommunikálni. Lehet, hogy nem lesz egyszerű feladat, de hagyja a készüléket olyan helyen, ahol nehezebben fér hozzá, így nem tudja olyan könnyen magát kivonni a buliból, és "kénytelen lesz" vegyülni és jól érezni magát. De nyugalom, nem kell mindenkivel szóba állnia, pár kellemes beszélgetés bőven elég egy éjszakára. 

9. A kaja mindig jó téma

Nem tud miről beszélgetni? Néha cövekeljen le az ételeknél, italoknál, és kezdeményezzen könnyed csevejt az emberekkel. Kérdezzen rá, hogy az illető kóstolta-e már valamelyik rágcsát, és hogy mennyire ízlett. Ha pedig baromi kínosan érzi magát, akkor az evés-ivás jó terelés lehet, ugye. Ha pedig nagyon kerülné a tömeget, akkor persze jobb ha elkerüli a kajás- és piás pultot, mert ott mindig sokan fordulnak meg.  

10. Segítsen, foglalja le magát!

Beth Buelow, az Introvert Entrepreneur alapítója szerint az is egy jó stratégia, ha elvállalunk valamilyen feladatot, mondjuk segítünk az ajándékosztásban, összeszedjük a tányérokat, elmosogatunk és hasonlók. Így nem kell céltalan beszélgetésekbe bocsátkoznunk, meg van, hogy mi a szerepünk és persze jó pontokat tudunk szerezni a házigazdánál, meg vélhetően sok vendégnél is. 

11. A beszédes test

Nem kell, hogy ön legyen a parti lelke, de azért ha egész este összefont karokkal áll egy sarokban, az nem jó. Persze sokszor nem is figyelünk arra, hogy mit üzenünk a testünkkel, és a legkönnyebben úgy tudja kiküszöbölni, hogy ilyen elutasító testtartást vegyen fel, ha nem oldal-, hanem kézitáskával érkezik.

12. Nevek és kérdések

Meg kell hagyni, ebben a felsorolásban vannak komolyabb feladatok. Ugyan elhisszük, hogy az embereknek nagyon jólesik és sokkal nyitottabbak lesznek, ha a nevükön szólítjuk őket, de neveket megjegyezni egyébként is nagy kihívás sokunk számára. Azért ha önnek megy, szerencséje van, az ismétlés mindenesetre sokat segít. És még valami, nem baj, ha nem akar kitárulkozni, szórja meg a másik felet kérdésekkel, így ő lesz a beszélgetés főszereplője. Tudja, az introvertáltak nagyon jó hallgatóság.

13. Térképezze fel a környezetét!

Ha semmi nem hat, továbbra sem tud feloldódni, hanem szorong és befelé figyel, akkor menjen el felfedezőtúrára, nézzen körül, vizsgálja meg a berendezési tárgyakat és horgonyozzon le mondjuk egy szép festménynél. 

14. Keressen valakit, aki magányosnak tűnik!

Ha valaki egyedül álldogál, akkor lehet, hogy ugyanolyan cipőben jár mint ön, így talán könnyebb lesz egy hullámhosszra kerülni. A beszélgetést kezdje egy olyan egyszerű kérdéssel, hogy ismeri-e a házigazdát. Ha hisz a megérzésekben, az is segítség lehet, szkennelje végig a tömeget, és hátha talál valakit, aki annyira szimpatikus, hogy erőt tud venni magán, és oda tud hozzá lépni - írja a Refinery29.

shutterstock 286736552

+1 Nem muszáj partizni!

Egy kis társasági élet mindenkinek jót tesz, még az introvertáltaknak is, de ez nem jelenti azt, hogy minden meghívásra igent kell mondani.  A bulizás lényege ugye az, hogy jól érezzük magunkat, szóval nyugodtan hagyjon ki olyan bulikat, ahol mondjuk az emberek többségét nem ismeri, vagy a heti durva összeröffenéseken sem kell mindig ott lennie. Az igaz barátok ezt igenis megértik. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra