5 dolog, amit inkább ne mondjon az anyósának

Kiskoromban sosem értettem, amikor anyukám nem éppen szépen beszélt az én drága és szeretett nagymamámról. Miért beszél így róla? Mit ártott neki? Aztán ahogy szépen-lassan felcseperedtem, úgy értettem meg anyukám álláspontját is: amikor két család egyesül az önmagában is tud kellemetlen dolgokat szülni, de az anyós-meny viszony az, ami aztán tényleg nem mindig szokott a forgatókönyv szerint menni. Mutatunk pár olyan témát és helyzetet, amit jobb, ha elkerülünk!

shutterstock 498625108

1. "Ezt nem így fogjuk csinálni a családunkban."

Abszolút nem furcsa és nem baj, ha vannak olyan szokások és dolgok, amiket nem szeretne úgy csinálni, mint az anyósa: legyen szó arról, hogyan tartja az ünnepeket, milyen ételeket főz, milyen szokásokat csinál, vagy éppen hogyan rendezi be a lakását. Normális ha ezeket a különbségeket konstatálja, de a legjobb, ha magában tartja, mert valószínűséggel nem fog jól esni neki, és akár elidegeníthetjük magunktól egy véletlen kicsúszott mondattal.

2. "Ezt a dolgot ezentúl kicsit máshogy fogjuk csinálni."

Az előzőnél rosszabb eset, amikor nemcsak megmondja neki, hogy valamit rosszul csinál, hanem ki is javítja. Ez főleg a kezdeti időszakban nagyon nagy baklövés lehet, hiszen nem nagyon szereti az ember, ha egy megszokásán, vagy éppen meggyőződésén valaki változtatni szeretne. Egy ilyen cselekedettel automatikusan elindulhatnak a hatalmi harcok, amiket jobb ha kikerülünk. Próbáljon meg ilyenkor rugalmasak lenni és együttműködni a jó kapcsolat érdekében.

3. "Annyira jól felnevelted őt, de innentől már átveszem."

Ezt akár még mondhatjuk úgy is, hogy tényleg így is gondoljuk, és jobb esetben az anyósunk ezt aranyos hízelgésnek és dicséretnek veszi. Persze az is benne van a pakliban, hogy inkább ellenérzéseket fog belőle kiváltani, ilyenkor érezheti úgy, hogy most már soha többé nem fog olyan jelentős szerepet betölteni fia/lánya életében, és fenyegetésnek fogja érezni ezt a kijelentést.

4. "Az ajtónk mindig nyitva áll, bármikor meglátogathat."

Van olyan, hogy az ember egy fárasztó nap után csak egy forró fürdőre és az ágyra vágyik, és az ilyen, valamint ehhez hasonló esetekben nem hiányzik egy váratlan vendég, akkor sem, ha az családtag, ezért mindenkinek jobb, ha előre egyeztetnek a látogatás idejéről. Az anyóssal egyébként nem árt rendszeresen tartani a telefonos kapcsolatot, nagy vonalakban beszámolni a történésekről, az unokákról, így kevesebb oka lesz arra, hogy hetente felkeressen.

shutterstock 313952867

5. "Miért nem tanította meg a fiát/lányát arra, hogy..."

Amikor valakinek a gyermekét bíráljuk, a szülőt is kritizáljuk, ezért ennek rossz vége lehet. Legjobb, ha a nézeteltéréseket a partnerével beszéli meg, és nem az anyós fejéhez vágja társa vélt vagy valós jellemhibáit.

A legjobb megoldás, ha megtalálja azt az aranyközéputat, és mindig elszámol háromig, mielőtt hirtelen felindulásból mondana valamit.

Oszd meg másokkal is!
Mustra