ÉLETMÓD

Tudja, mit tegyen, ha autista emberrel találkozik?

2016. október 1., szombat 11:36

A kutatások szerint Magyarországon minden 67. ember autista, és körülbelül 60 ezer diagnosztizált gyermek és felnőtt él ma Magyarországon. Ellátásuk sajnos nem kielégítően megoldott, és sokan nem is tudják, mit tegyenek, ha találkoznak egy autista emberrel. 

Az autizmus az agyi működés alapvető fejlődési területeit érintő zavara, amely egész életen át fennmarad, és jelentős nehézségeket okoz a kommunikáció, a szociális viselkedés, a rugalmas gondolkodás és a képzelet terén. Az autizmusnak külső, látható jegyei nincsenek, viszont szokatlan viselkedés jellemezheti, ezért gyakran nehéz felismerni és még nehezebb kezelni ezeket a helyzeteket. vagyis lehet, hogy az ön mellett ülő gyerek nem neveletlen, illetve az édesanyjával utazó furcsán viselkedő fiatalról se gondolja rögtön azt, hogy biztosan drogos. Az Autistic Art ügyvezetője, Bella Viktória összegyűjtötte, hogy mit tegyen, ha vélhetően autista emberrel találkozik. 

Legyen türelmes és nyitott! Az autizmus veleszületett állapot, amely megnehezíti a társas kapcsolatokat, az alkalmazkodást a mindennapok változásaihoz, és nehézségeket okoz a kommunikáció területén.

Ne ítélkezzen! Az autizmusnak nincsenek külső, látható jegyei, viszont jellemezheti szokatlan viselkedés. Például utalhat autizmusra, ha valaki kerüli a szemkontaktust, nehezen válaszol egyszerű kérdésekre, járművön, közértben, köztéren befogja a fülét, repkedteti a kezét a szeme előtt, pörög, zümmög, sikít.

Fogalmazzon egyszerűen és egyértelműen! Az autista emberek nehezen kommunikálnak és nehézséget okoz számukra mások szándékainak, gondolatainak kitalálása, arckifejezésük és érzelmeik értelmezése. Kevéssé értik a viccet, az íratlan szabályokat, a célozgatást is.

Segítsük őket és hozzátartozóikat! Állapotuk nem múlik el, és nem gyógyítható. Vannak közöttük olyanok, akiknek életük végéig folyamatos ellátásra, gondoskodásra van szükségük. Szakemberek és társak segítségével azonban hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak, beilleszkedhetnek a közösségükbe és akár olyan menő helyen is dolgozhatnak, mint a Nem adom fel! kávézó.

Fogadja el őket! Az autizmussal élők ugyanannyira figyelemreméltó egyéniségek, mint bármelyikünk.

Dizájnertermékek autistáktól

Ha pedig támogatni szeretné őket, akkor például vásároljon az Autistic alapítvány webshopjából pulóvert, selyemsálat vagy különleges, magas minőségű csokoládét. Ha élőben is megnézné ezeket, akkor a legegyszerűbb, ha októberben bemegy egy Telekom Pontba, ugyanis az ott dolgozó értékesítő hölgyek nyakában is olyan hernyóselyem kendőt láthat majd, amelyet az Autistic Art művészei készítettek.  

„Szívügyünk a fenntarthatóság, ezért kiemelt figyelmet fordítunk a fogyatékossággal élőkre, a hozzájuk kapcsolódó felelősségvállalás elmélyítésére. Az Autistic Art Alapítvánnyal megvalósuló együttműködésünk során, velük közösen gondolkodva, közösen alkotva célunk a társadalmi érzékenyítés, a társadalmi és szociális közeledésben lévő lehetőségek megragadása.” – mondta el a sálak átadása kapcsán Somorjai Éva, a Telekom HR vezérigazgató-helyettese. „A sálak mellett az ügyet az üzleteinkben elhelyezett elektronikus képernyőkön és a sorszámhúzáskor kapott cédulán lévő üzeneteken is kommunikáljuk majd" - tette hozzá Somorjai. 

Autistic Art

Az Autistic Alapítvány 2010-ben indította el művészeti programját. Lakóotthonokban élő autista fiatal felnőtteknek biztosítanak rendszeres rajzfoglalkozásokat, akik a grafikákon keresztül kommunikálnak a külvilággal és a rajzolás által fejezik ki érzéseiket, gondolataikat, mutatják meg gazdag belső világukat. Ők hozták létre az Autistic Art dizájmárkát is, ami a fiatalok művészeti foglalkozásokon készítettek rajzaikra épül. Ezekből designerek bevonásával készítenek magas minőségű termékeket. A márka célja egyrészről a forrásteremtés, másrészről az, hogy megmutassa autista fiatalok közreműködésével is készülhetnek minőségi tárgyak, tehát ők is hasznos tagjai lehetnek a társadalomnak. Az Autistic Art termékek eladásából az Alapítvány 16 évesnél idősebb autisták számára létrehozott 11 bentlakásos otthon működését támogatja, ahol több mint 200 fiatalt látnak el.

Blogok, amiket olvasunk

JÓZAN Mit ad az alkohol, mit ad a józanság?

Hazugság lenne, ha azt mondanám, józannak lenni mindig csodás vagy könnyű. Akkor mégis mit ad? Összeszedtem, nekem miért jó nem inni.

KETTŐS MÉRCE Tényleg bezárják a CEU-t, mert... Soros?

Nem lehetne kivételesen a magyar diákok és professzorok érdekeit nézni, meg azt, hogy viszik jó hírünket a nagyvilágban?

SZUBKULTÚR Ez a könyvtár olyan menő, hogy arra nincsenek szavak

Hipermodern űrhajóval a Gutenberg galaxisba? Ezt itt komolyan vették, és építettek egy olyan könyvtárat, hogy a képeket nézve dalra fakad a szívünk. Mennyire menő már!
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

  • Barcelona
    Barcelona Kihagyhatatlan látnivalója a Boqueria...
  • Kenya Pár napos szafari...
  • Lisszabon Minden mennyiségben...

Hirdetés