Segít leküzdeni a rossz hangulatot a reggeli hideg zuhany

Az ember nagyon sokat tesz azért, hogy mentálisan és fizikálisan is egészséges maradjon. Ehhez különböző étrendkiegészítőket szed, vagy éppen gyógyszerezi magát, ami nem feltétlenül baj, hiszen ha indokolt a bogyók szedése, akkor nincs mit tenni. Sok esetben azonban az életmódbeli változásokkal is meglepően jó eredményeket lehet elérni.

Ilyen a reggeli zuhany is, ami igencsak jó hatással van a szervezetre, ahogyan azt a lifehack.org cikkéből is megtudhatjuk. Ha az ember rá tudja venni magát arra, hogy korán reggel, indulás előtt tusoljon le, ráadásul mindezt langyos vagy hideg vízben, az bizony sok pozitív változással, és nem, nemcsak a rezsiszámlára gondolunk.

shutterstock 270030266

Nem tudományos alapon

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérése alapján közel 350 millió ember szenved szorongástól, depressziótól vagy hasonló problémáktól a világon, és ha ezt soknak találja, gondoljon bele abba, hogy a pszichés eredetű panaszok a hozzátartozók életminőségét is befolyásolják.  

A gyógyszeres segítség és a terápia mellett számos módszert be lehet még vetni a lelki és mentális egészség érdekében, segíthet a megfelelő étkezés, a kellő mennyiségű és minőségű pihenés, és úgy tűnik, az is segíthet átvészelni a nehéz napokat, ha a forró vízben ázás helyett inkább egy jó hideg zuhanyt veszünk. Természetesen minden ember más, így elképzelhető, hogy ami az egyiknek bejön, a másiknak egyáltalán nem kellemes, mindenesetre egy próbát megér.

Egy nemrégiben az USA-ban végzett egyszerű telefonos felmérésben is arra voltak kíváncsiak, a nők mikor zuhanyoznak, és ez milyen hatással van rájuk. A felmérés eredménye szerint:

  • a megkérdezettek 90%-a azt állítja, hogy ettől bizony jobban indul a napjuk
  • kétharmaduk nyugodtabbnak, kipihentebbnek érezte magát azokon a napokon, amikor reggel tusolt
  • a résztvevő nők fele pedig egyenesen vonzóbbnak érezte magát a reggeli hideg zuhany után.
shutterstock 128732432

És tudományos alapon

A témában születtek tudományos felmérések is, amik a „jól érzem magam tőle” válaszokon túl azt is megmutatják, milyen pozitív hatást gyakorol a reggeli hideg zuhany a testre.

  • A Virginia Commonwealth University School of Medicine tanulmánya rámutatott arra, hogy a reggeli hideg vizes tusolás hatására megnő a noradrenalin szintje, ettől pedig éberebbnek és energiával telinek érezzük magunkat.
  • Sokszor olvashattuk már, hogy a hideg víz a fáradságot is elűzi. Ennek több oka is van: hatására csökken az alvás-ébrenlét ciklusát szabáyozó melatonin szintje, emellet felélénkül a vérkeringés, ezzel pedig fokozódik az agy oxigénellátása is, és alapvetően annyira hatásos stimuláns mint egy csésze kávé. 
  • A túlsúly komoly önértékelési gondokhoz is vezethet, és fogyni nem is olyan egyszerű, hiszen nem csak a táplálkozásra kell figyelni, mozogni is kell, hogy az anyagcsere megfelelő fokozaton működjön. Sebaj, egy skandináv kutatás szerint a hideg vizes reggeli tusolás segít felpörgetni az anyagcserét is, és évente akár 4 kiló minuszt eredményezhet ez a módszer. 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek