Programajánló: fusson vadasparkban, zombiként vagy pezsgőért

Nyár elején összegyűjtöttük azokat a futóversenyeket, amit összeköthetett egy kellemes vidéki vakációval. Most pedig azokat a megmérettetéseket szedtük össze, amik vagy a helyszín, vagy a tematika miatt különbözbek a szokásos városi versenyektől. A listánk ezúttal sem teljes, inkább csak kedvcsináló gyűjtemény.

Szeptember

Keddig nevezhet a BBU Vadasparki Terepfutó Kupára, amit szeptember 3-án tartanak a Budakeszi Vadasparkban, és ahol lesznek versenyszámok kicsiknek és családoknak egyaránt. Igen, jól sejti, az útvonal a Vadasparkon és azt körülölelő erdőben terepen halad keresztül, és persze minden nevezéshez jár belépő is. Még mindig a főváros, még mindig szeptember első szombatja, de lényegesen más helyszín: a Liszt Ferenc Repülőtér csak erre az alkalomra lezárt 1-es futópályáján idén is megrendezik a Runway Runt. A verseny kedvezményezettje a tavalyi évhez hasonlóan Magyarországon a SUHANJ! Alapítvány, amely sérült és fogyatékkal élő gyermekek és családjuk sportolási lehetőségeit segíti.

Ha ősz, akkor természetesen szót kell ejteni a szőlőhegyes és szüretes futásokról is. A  8. „Tőkétől a pohárig” szőlőhegyi terepfutó félmaratont és MTB mini maratont szeptember 25-én rendezik meg, pár nappal korábban melegíthet Gyöngyösön, a Szüreti Futónapon, pár héttel korábban pedig a VII. Bólyi Szüreti Vesszőfutáson.

Október

Unja a nappalokat? Nos, a IV. Running Warriors versenyen éjszakai futás is van. A kamaraerdei terepfutó akadályversenyt október 8-án rendezik meg, és még egy hónapig tart az előnevezési időszak. Hobbimadarászoknak más ajánlatunk van: október 22-én lesz a III. Farkasszigeti Daruvonulás. Aki regisztrál, több táv közül is választhat, sőt, váltó is van. Ha jobb apropónak tűnik egy nyugatról átvett ünnep vagy nem tud leállni, akkor irány Debrecen, ahol egy nappal később tartják meg az V. Halloween Futást.

Apropó halloween, ha szívesen utazik és/vagy nagy rajongója ez élő hallottaknak, akkor a grazi Zombierunt semmiképpen ne hagyja ki. Ezt idén október 15-én rendezik meg, a táv mindössze 5 km, és a résztvevők eldönthetik, hogy futók vagy zombik lesznek. Ha nem bírja ki addig, akkor egy hónappal korábban Kassán is lesz ilyen rendezvény.

November

Ha októberben elmulasztotta a darvazást, akkor novemberben még pótolhatja, november 12-én Szeged közelében lesz a Fehértavi Darufutás. Íme egy kis kedvcsináló: "Hortobágy után a hazai daru vonulási útvonal legfontosabb állomása a Kiskunsági Nemzeti Park Tisza-völgyi tájegysége, a szegedi Fehér-tó környéke. A november derekán itt tartózkodó darvak száma eléri a 20-30 ezret."

Lemaradt az Ultrabalatonról vagy ősszel is szívesen versenyezne a magyar tenger partján? Van egy jó hírünk, november 19. és 20. között rendezik meg a 13. K&H mozdulj! Balaton maratont és félmaratont. Ha messzebbre utazna és maradna az utcai versenyeknél, akkor ugyanezen a hétvégén lesz a Verona Maraton. Ha pedig csak a határhoz ruccanna el, és mégis a terep- és tájfutás a szíve csücske, akkor ott van a Mirelit-Zimankó Kupa, ami egy héttel később esedékes. 

December

Mikulásfutásokból nem lesz hiány, értelemszerűen az évbúcsúztató megmérettetésekből valamivel pedig kevesebb lesz, De nézzük sorjában, lesz mikulásfutás többek között Budaörsön, Tatabányán és Sülysápon, valamint Debrecenben, meg persze Budapesten is, bár ez nyilván nem annyira a testedzésről szól, hanem a szórakozásról, de néha ilyen is kell.

Még az ünnepek előtt persze betervezhet egy jó kis Hógolyó dombfutást, ha szívesen ellátogatna Kecskemétre, ha pedig az év utolsó napját nem zabálással és piálással töltené, akkor nézzen el a 32. Pezsgőfutásra. A velencei versenyen is lesznek azért finomságok: "a rendezvényközpontnál elhelyezett sátrakban forró tea, forralt bor, pezsgő és zsíros kenyér várja majd a futókat, a rajtszámokat pedig egy korty pezsgő elfogyasztása kíséretében lehet majd átvenni" - olvasható a leírásban.

Oszd meg másokkal is!
Mustra