5 betegség, amitől büdös lesz a szája

A rossz szájszag valószínűleg minden ember rémálma, de általában könnyen elkerülhető, ha ismerünk pár alapvető módszert, pl. rendszeresen mosunk fogat, használunk szájöblítőt, és ha olyasmit eszünk vagy iszunk, ami kellemetlen leheletet ad, akkor jöhet a mentolos cukorka vagy a cukormentes rágógumi. És nem minden esetben kell arra gondolni, hogy az illető ezekkel nincs tisztában. Az ébredés utáni szájszagról nem igazán tehetünk, arról van szó ugyanis, hogy az alvás közben nem termelődik annyi nyál, így a száj kiszáradhat, a baktériumok pedig elszaporodnak – írja a Women's Health.

Egyes gyógyszerek, mint a vérnyomáscsökkentők, az antidepresszánsok, vagy az antihisztamin szintén okozhatnak szájszárazságot, amivel együtt rögtön megjelenik a kellemetlen szag is, hiszen ilyenkor olyan baktériumok kerülnek túlsúlyba a szájban, melyek anyagcsere mellékterméke olyan gáz, ami kellemetlen szagú. De még ezt is egyszerűen ki lehet védeni azzal, ha a nap folyamán sűrűbben kortyolgat vizet, ezzel nedvesítve a szájüreget.

Ha azonban a szag tartós, ráadásul egészen jól behatárolható, akkor az erős támpontot jelenthet az orvosnak, mivel egyes betegségek tünete is lehet! Lássunk most 5 tipikus szájszagot, amik betegségre utalnak:

1. Molyirtó szag = arcüreggyulladás

Nem, sajnos most nem a levendula kellemes aromájára kell gondolni. Ha a szájszag erősen hajaz a szúrós, kellemetlen szagú molyirtóra, akkor allergiára és arcüreggyulladásra is utalhat. A krónikus gyulladásnál olyan baktériumok kerülnek a szájba, melyek a fehérjéket egy szkatol nevű vegyületté alakítják, ami a szagért felelős. Az orrmelléküreg öblítésével, orrcseppekkel és ha kell, antibiotikummal kezelhető a baj.

shutterstock 255678727

2. Gyümölcsös illat = cukorbetegség

Ne kellemes eperillatra gondoljon, sokkal inkább a kellemetlen kissé fanyar citrusos, acetonra hajazó illatról van szó, melynek hátterében cukorbetegség is állhat. A vércukorszint emelkedés hatására a sejtek zsírégetésbe fognak, aminek melléktermékei a ketonok, melyek a szagért felelősek. A kettes típusú cukorbetegség sajnos népbetegségnek számít, mely a legtöbb esetben a megfelelő táplálkozással, és a mozgásban gazdag életmóddal megelőzhető lenne. 

3. Savanyútej szag = laktózintolerancia

laktózintolerancia egyik kellemetlen tünete a sok közül a szájszag, ez is azt jelzi, hogy a szervezetünk nem tudja rendesen lebontani a tej alkotóelemeit. Persze más tünetei is vannak annak, ha gondok vannak a laktóz, azaz a tejcukor hasznosításával, ilyen például a hasfájás, a görcsök és a fokozott gázképződés.

4. Koszos pelenka szag = mandulakő

Igen, ilyen is van, és adjon hálát a sorsnak, ha nem kell szembenéznie vele. A mandulakő úgy alakul ki, hogy a mandulák felfogják a baktériumokat, ételmaradékot, más részecskéket, és azok megülnek a résekben. Akinek volt már mandulagyulladása, hajlamosabb arra, hogy mandulakő alakuljon ki nála, és van olyan, hogy egyszerűbb módszerrel nem, csak sebészeti úton tudják ezeket eltávolítani.

shutterstock 260421872

5. Mintha rohadna valami = tüdőbetegség

Sajnos ez is egy a jellegzetes szagok közül, és a hátterében sokszor tüdőprobléma áll. Lehet egy tüdőgyulladásról van szó, de sajnos utalhat a tüdőrák meglétére is. A tüdővel kapcsolatos problémák komolyra fordulását megelőzheti azzal, ha rendszeresen részt vesz a szűréseken, vagy ha problémát észlel, akkor szakemberhez fordul kivizsgálásért.

Oszd meg másokkal is!
Mustra