Divatdiéták, ahogyan a szakértő látja

Fogyókúrázni csak okosan érdemes, ám ember legyen a talpán, aki manapság eligazodik ebben a diétadömpingben. De hát a szükség és a tükör kegyetlen úr, így erőt veszünk magunkon. De van értelme, érnek valamit a mostanában divatos diéták? Egy dietetikus szakértő segítségével néztünk utána néhánynak.

shutterstock 205272349

Színdiéta

Gondoltad volna, hogy ha igazán egészségesen akarunk élni, akkor a szivárvány színei szerint kell táplálkozni, vagyis figyelni kell arra, hogy minden színből megfelelő mennyiséget fogyasszunk. Ennek miértje a diéta szerint abban rejlik, hogy a színek megmutatják, milyen fontos alapanyagokat tartalmaz az adott étel:

  •  A pirosakban magas a likopintartalom, mely véd a ráktól, a tüdő- és szívbántalmaktól, valamint sok bennük az antioxidáns is.
  •  A sárga és narancsszínű ételek alfa- és béta-karotint tartalmaznak, amiből a test A-vitamint állít elő.
  •  A zöld ételekben klorofill van, mely tisztítja a szervezetet.
  •  A kékekben az anticiántartalom a magas, mely a magas vérnyomás ellen is jó.
  •  A fehérek pedig káliumot, allicint és a rák kialakulását gátló összetevőket tartalmaznak.

Vélemény: „Naponta ajánlott legalább 0,5 kg zöldséget/gyümölcsöt fogyasztani, és valóban az az ideális, ha különböző színűeket választunk. A zöldségekben, gyümölcsökben lévő színanyagoknak antioxidáns hatásuk van, vagyis megkötik a szabadgyököket, így védelmet nyújtanak a sejtek számára. Ezért van nagy jelentőségük pl. a daganatos megbetegedések kialakulásának megelőzésében” – mondja Sárga Diána, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

Csak semmi köret

Egy újra és újra fellángoló diéta alapján a fogyni vágyóknak nincs egyéb dolguk, mint egyszerűen elhagyni a köretet, amikor húst is esznek. Illetve lecserélni azt salátára. A tudományos magyarázat alapján a szokásos köretek, mint a krumpli, a tészta vagy a rizs emésztéséhez más enzimek kellenek, mint a fehérjééhez. A két enzim pedig gyengíti egymás hatását, ami emésztési nehézségekhez vezet.

Vélemény: „Valóban különböző enzimek bontják a szervezetben a fehérjéket, zsírokat és a szénhidrátokat. Az emésztési nehézséget azonban nem ezek egyszerre fogyasztása okozza, hanem az, ha valaki túleszi magát, nagy mennyiségű, energia- és zsírdús ételt fogyaszt el. Ezért fontos a mértékletesség, a megfelelő alapanyagok kiválasztása, valamint az, hogy a tányéron megfelelő mennyiségű és minőségű étel kapjon helyet. Köretnek választható friss zöldségekből elkészített saláta, párolt zöldség kiegészítve teljes kiőrlésű rostdús gabonafélékkel. Az ezekben lévő sok rost hatására pedig nagyobb lesz a teltségérzet, illetve lassabban fog kialakulni az éhségérzet, amelynek fontos szerepe van a fogyás során.”

shutterstock 251394793

17 napos diéta

Ahogy a neve is mutatja, ez a fogyókúra 17 napos etapokból áll. Az ételek között egyesek tiltólistára kerülnek (pl. a szénhidrátok az első körben), míg másokból korlátozás nélkül lehet enni (pl. a zöldségekből szintén az első 17 nap végéig). A négyszer 17 nap (gyorsítás, aktiválás, eredmények, cél) alatt dr. Mike Moreno elmélete alapján folyamatos a zsírégetés, vagyis garantált a fogyás.

Vélemény: „A tartós fogyás kulcsa az életmódváltásban rejlik, amely magába foglalja a megfelelő mozgást és a kiegyensúlyozott táplálkozást. Arra érdemes odafigyelni, hogy milyen alapanyagból és hogyan készülnek el az ételek, nem kevésbé: milyen mennyiségben fogyasztjuk azokat. A szervezet számára legfontosabb energiaforrás a szénhidrát, így nem kell tiltólistára kerülnie, azonban nem mindegy, milyen minőségűt választunk. A finomított szénhidrátokkal szemben a teljes kiőrlésű szénhidrátokat kell előnyben részesíteni. Fehér kenyér helyett ajánlott nagy mennyiségben teljes kiőrlésű lisztet tartalmazó kenyereket, pékárukat fogyasztani. Fehér rizs helyett ajánlott a barna rizs, basmati rizs, de jó választás a durum tészta, az árpa, quinoa, kuszkusz és a bulgur is.”

TLC

Nem, itt most nem az ismeret lánybandáról van szó, a rövidítés a therapeutic lifestyle changes (vagyis a terápiás életmódváltás) kifejezést takarja. Lényege a teljes kiőrlésű gabonák fogyasztása, a vörös és a feldolgozott húsok teljes kiiktatása, és a szárnyasok, halak előtérbe helyezése. A gyümölcsöket és a zsírszegény tejtermékeket is preferálja a diéta, vagyis annyira nem is hangzik szörnyűnek.

Vélemény: „Valóban érdemes a szárnyasokat, halakat előnyben részesíteni a vörös húsokkal szemben, azonban nem kell teljesen lemondani róluk, de ajánlott ritkábban fogyasztani őket kis mennyiségben. A feldolgozott húskészítmények közül ajánlott az alacsonyabb zsírtartalmúakat választani, ill. a magas sótartalmuk miatt is a mértékletes fogyasztásukra kell törekedni.”

Diétás könyvek egy New York-i könyvesboltban
Diétás könyvek egy New York-i könyvesboltbanChris Hondros / Europress / Getty

Krieger-diéta

Ellie Krieger amerikai dietetikus módszerének a lénye: egyél jóízűen és változatosan, és képzeld el, még a gyorsételekről sem kell feltétlenül lemondania. Persze megszorítás is van, a szakértő az ételeket a dietetikus három csoportba sorolja: a gyakran, a közepesen gyakran és a ritkán fogyaszthatóak közé, és a mozgás rendszeressége is alapkövetelmény, vagyis a fogyás itt két oldalról van támogatva.

Vélemény: „Az utolsó két diéta pozitívuma, hogy a már általam is említett életmódváltást helyezi a középpontba, amellyel hosszú távú eredményt lehet elérni. Fogyás során figyelembe kell venni, hogy honnan indul az egyén és milyen célokat szeretne elérni, milyenek az életkörülményei, lehetőségei. Fontos, hogy az étrend mindig egyénre szabott legyen, hiszen így lehet a legnagyobb sikereket elérni.”

Oszd meg másokkal is!
Mustra