ÉLETMÓD

5 ok, hogy miért egyen minden nap avokádót

2016. február 15., hétfő 10:45 |

A fura gyümölcsös kalauzunkból megtudhatta, mi fán terem az avokádó, és hogy mi mindent készíthet belőle. A Lifehack segítségével most azt is eláruljuk, miért járna jól, ha gyakrabban fogyasztana mondjuk guacamolét vagy más avokádóból készült ételeket – ha már úgyis annyira felkapott ez a mexikói gyümölcs.

1. Csökkenti a szívbetegségek kockázatát

Azt már jól tudjuk, hogy hosszú távon nem a zsírszegény, hanem a megfelelő zsírokból álló étrend egészséges. Egy avokádó 4 gramm fehérjét, 15 gramm szénhidrátot és 31 gramm zsírt tartalmaz. De ne ijedjen meg, az avokádó zsírtartalmának nagy része az olívaolajéhoz hasonlóan egyszeresen telítetlen zsírsav, és kutatások is bizonyítják, hogy a telített zsírsavakban szegény és telítetlen (főként egyszeresen telítetlen) zsírsavakban gazdag és tápláló gyümölcs jó hatással van az érrendszerünkre. Túl sok telített zsírsav ugyanis megemeli a koleszterinszintet, illetve a trigliceridek mennyiségét a szervezetben, ezzel szemben ha megfelelő mennyiségű telítetlen zsírsavat fogyaszt, azzal kordában tartja a „rossz” (LDL) koleszterint, sőt az inzulinérzékenységet is potenciálisan javítja.

shutterstock 306842477

2. Segíti az emésztést és a súly megtartását

Egy avokádóban átlagosan 8 gramm élelmi rost található, ami jó hatással van az emésztésre és elősegíti a méregtelenítést. Igaz, hogy nem ez a legalacsonyabb kalóriatartalmú gyümölcs, de a rostok miatt már kis mennyiség elfogyasztása is garantálja a jóllakottságérzetet. Egy új tanulmány szerint ha avokádót tartalmazó ételeket fogyasztunk, a magas rosttartalom miatt sokkal kisebb lesz az esélye, hogy többet eszünk a kelleténél és annak is, hogy étkezés után hamar megéhezünk. Más megfigyelések pedig kapcsolatba hozták a gyakori avokádófogyasztást a kisebb derékmérettel is.

És azt tudta, hogy ha más ételekkel kombinálva fogyasztja azt, az avokádó elősegíti a többi összetevőből is a tápanyagok felszívódását? Ez a benne lévő rengeteg folsavnak köszönhető, és mivel manapság szeretjük feldolgozott élelmiszerekkel is tömni magunkat, ez a jó tulajdonság nem elhanyagolható tényező, ezért dobja fel vele a salátáját, vagy rakjon ezentúl a szendvicsébe vékony avokádószeleteket is.

3. Felveszi a harcot a gyulladásokkal

Az avokádó olyan hasznos tápanyagokban is bővelkedik, amelyek védik a sejteket a károsodástól. Ezek közül a fitoszteroloknak, az omega-3 zsírsavaknak, valamint a természetben egyébként elvétve található zsíralkoholoknak is gyulladáscsökkentő hatása van, valamint a szív- és érrendszeri problémák kockázatát is csökkentik. Az érett gyümölcsben ráadásul nemcsak nagy mennyiségű B-, C-, E-  és A- vitamin, de kálium, foszfor, vas, kalcium, magnézium és lutein, sőt olyan hasznos antioxidánsok is találhatók, mint a karotinoidok. Ezeknek a fontos vegyületeknek - amellett, hogy erősítik az immunrendszert - még számos pozitív hatásuk van.  

4. Csökkenti a daganatok kialakulásának esélyét

Az avokádó számos fitokemikáliát  is tartalmaz, amelyek segítenek a daganatos megbetegedések megelőzésében. Randomizált kísérletek bizonyítják, hogy a glutation nevű vegyület a luteinnel együtt elsősorban a szájüregi rák kialakulásának kockázatát csökkenti, korábbi adatok pedig arra utalnak, hogy az avokádó a prosztatarák megelőzéséhez is hozzájárul. Más kutatások szerint a gyümölcs képes kifejteni rákellenes hatását akut mieloid leukémiás sejtekre. Mindez nagyon ígéretesen hangzik, de az eddigi megfigyeléseken túl a szakértőknek további kutatásokat kell végezniük még több meggyőző eredmény érdekében.

shutterstock 254696407

5. Jót tesz a bőrnek és a szemnek is

Az avokádóban lévő karotinoidok közül a lutein és a zeaxantin lelassítják az életkorral összefüggő látásromlást. Ez a két anyag ráadásul a bőrt is megvédi az UV-fények káros oxidatív hatásaitól. Magas olaj, illetve vitamintartalmának köszönhetően a száraz és érzékeny bőrűek külsőleg, testápoló gyanánt is alkalmazhatják, sőt az ekcémával küzdők számára is hatékony megelőző kezelést nyújt az avokádókrém. A béta-karotinról pedig már jól tudjuk, hogy fontos szerepe van többek között az egészséges bőr és a csontanyagcsere megőrzésében. Más gyümölcsökkel és zöldségekkel összevetve egyébként a karotinoidok biohasznosulása, vagyis a szervezetben történő könnyű felszívódása miatt is jó választás az avokádó.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

ÉDES POFA A cukormentes sütik jolly jokere

Nem csak cukor nincs benne, de tej és tojás sem. Édesség, bűntudat nélkül.

OTTHONTÉRKÉP Nincs éjjeliszekrényed? Nézz körül, és lesz!

Nem kell erre feltétlenül sokat költeni, egy mutatós polc, szék, utazóláda, régi komód mind-mind alkalmas lehet arra, hogy végre legyen egy praktikus és stílusos pakolóhely az ágy mellett.

HATÁRÁTKELŐ Néhány napon belül indul az új-zélandi vízumosztás

Minden évben száz magyar kaphat egy éves utazó-dolgozó vízumot, április 27 a dátum, és legyetek gyorsak, mert nagyjából 10 perc alatt elfogy. Tudnivalók
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés