ÉLETMÓD

Kerülje a telített zsírsavakat, és menni fog az alvás!

2016. január 25., hétfő 11:36

Hurrá, végre megvan a nyugodt alváshoz vezető újabb út. Egy új, a Journal of Clinical Sleep Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a recept ráadásul végtelenül egyszerű: kell a családba egy táplálkozási szakember egyen több rostot, kevesebb cukrot és telített zsírt, és már durmolhat is mint a bunda.  

“A legfontosabb felfedezésünk az volt, hogy az étrend tényleg hatással van az alvás minőségére, és mindenkit meglepett, hogy már az is elég, ha csak egyetlen napig több zsírt és kevesebb rostot eszünk” – mondta el Dr. Marie-Pierre St-Onge, a kutatás vezetője. De mi is ez a nagy összefüggés? Nos, minél többet fogyasztottak a rostokból a résztvevők, annál tovább maradtak az alvásnak azon fázisában, ami alatt leginkább regenerálódik a szervezet, vagyis mélyalvás állapotában. Akik több telített zsírsavas ételt ettek, jóval kevésbé részesültek ennek a jótékony hatásából, mindamellett a kevesebb cukorbevitel kevesebb váratlan éjszakai ébredést is eredményezett. 

shutterstock 55527628

Érdekes megfigyelés volt az is, hogy a tanulmányban résztvevő 26 felnőtt sokkal gyorsabban aludt el, miután egy táplálkozáskutató állította össze az étrendjüket. Ez ugyanis jóval gazdagabb volt proteinekben és alacsonyabb volt a telített zsírtartalma, mint a résztvevők által spontán választott ételekben. Amikor magukról gondoskodtak emberek, átlagosan 29 perc alatt sikerült elaludniuk, míg ugyanez mindössze 17 percig tartott azoknak, akik elé odatették az ételeket. 

A tanulmány azért is fontos, mert az alvás, pontosabban annak mennyisége és minősége összefüggésben van olyan egészségügyi problémákkal mint a magas vérnyomás, a cukorbetegség vagy a keringési zavarok. A tanulság pedig: mindenki mellé adjanak táplálkozási tanácsadót. 

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

OnGo beszámolók

Hirdetés