Mindent arról, mi is az a vízből fogyás

Méregtelenítő tabletták, vízhajtók és más csodaszerek, amelyek segítségével gyorsan veszthet 1-2 kilót. Persze nem zsírból, hanem vízből. Ha ön se érti mi a különbség a kettő között, most elmagyarázzuk, a Women's Health magazin segítségével.

Hogyan kerül annyi víz a szervezetünkbe? 

Az ember testsúlyának nagyjából az 50-60 százaléka víz. Mennyisége az étkezési szokások függvényében változik. Ezt úgy kell elképzelni, hogy valamilyen sós étel fogyasztása után a sejtek szivacsként magukba szívnak egy csomó vizet. Hasonló a helyzet, ha az étrend sok cukrot tartalmaz. Ebben az esetben a vér inzulinszintje nő, a szervezet viszont nátriumot tart vissza, melynek hatására szintén beindul a szivacseffektus. És ha az ember szénhidrátot eszik, mert valljuk be, az azért nem olyan rossz dolog, minden egyes gramm szénhidrát, amit a test későbbre elraktároz (glikogén néven tanulta biológia órán), 3 gramm elraktározott vizet is jelent. Ez a magyarázat arra, hogy miért érzi magát Michelin-bábunak egy pizza elfogyasztása után. 

shutterstock 60974122

A fogyás azt jelenti, vizet veszt

Itt a magyarázat arra is, miért veszít pár kilót már a diéta első heteiben. Az víz, amihez a nem megfelelő étrend miatt ragaszkodott a szervezete, távozik - vázolta Ashvini Mashru, a Small Steps To Slim (Kis lépésekben a soványságért) című könyv szerzője. És ez nem minden, ha valaki kalória-csökkentett diétán van, akkor a szervezet elkezdi a glikogén raktárakat felélni, mivel szüksége van az energiára. És ekkor mi történik? A víz is távozik a szervezetből.  "Ez akár 3,6 kilogrammos fogyást is előidézhet, attól függően, mennyi volt a kiinduló súlya" - nyilatkozta Mashru. Hozzátette, idővel, ha a szervezet rehidratálódik, valamennyi ebből visszajön, de miatt már nem kell aggódnia, a szervezet egyszerűen alkalmazkodott az új, egészségesebb étkezési szokásokhoz.

Miért nehezebb zsírt veszíteni?

Zsírból fogyni azért nehéz, mert a szervezet először a szénhidrátokból szerez energiát, utána az izmokból és a zsírból -  részletezte Linda Anegawa, a Hawaii-n található OSR fogyókúraközpont vezetője. Ennek nagy valószínűséggel az az oka, hogy a túléléshez az kellett, hogy a szervezet hatékony raktározza el az energiaforrásait.

Csak tovább a jó úton

Vizet veszíteni egyébként normális része a fogyási folyamatnak, és miután a szervezet alkalmazkodott az új diétához, számos lehetőség van rá, hogy ne nőjön a súlyunk. Ne használjon sót és cukrot, és akár hiszi akár nem, igyon több vizet. "Ha nem iszik eleget, akkor a szervezet minden egyes bekerülő csepphez ragaszkodik majd, hogy a megfelelő sejtfunkciókat fenntartsa" - mondta a szakértő. A lassú és egyenletes fogyás is segít abban, hogy ne legyen "víztározók", a hosszú ideig történő kalóriamegvonás ugyanis okozhat vízvisszatartást okozhat a megemelkedett kortizolszint miatt, és miközben a zsírszázalék csökken, a szervezet több vizet raktároz el.

Oszd meg másokkal is!
Mustra