Válasszon olyan hobbit, amitől okosabb lesz

Rengeteg mindent elárul egy emberről, hogy mit csinál a szabadidejében. Ráadásul egy jó hobbi nem csak szórakoztat, de okosabbá is teszi. A ProEssayWriter szerzői összeszedték milyen elfoglaltságot válasszon, ha szabadidejében is szeretné az agyát tornáztatni. Ne aggódjon, nem kell munka után állandóan keresztrejtvényt fejtenie mostantól, mert például videojátékozás közben is tanulhat. 

Rendszeres edzés

Azt mindenki tudja, hogy a rendszeres testmozgás jót tesz a szervezetnek (és az alaknak). Azzal viszont kevesen vannak tisztában, hogy közben okosabb is lesz, ugyanis javul a tárgy felismeri képessége, vagyis képes lesz felismerni a hasonlóságot korábban látott tárgyak között. Ráadásul mozgás hatására BDNF szabadul fel. Ez egy olyan fehérje, ami az idegsejtek túléléséért felelős. Nem kell, hogy nagyon kemény edzésben gondolkozzon, a lényeg az, hogy mozogjon, ha a jóga szimpatikusabb, akkor jógázzon. 

Zenélés

Ha hangszeren tanul játszani, nemcsak rocksztár lehet, hanem a kognitív képességeit is javíthatja. Az tanulásban is segítségére lehet a gyereknek, ha hangszeren játszik, ugyanis jobb lesz a verbális memóriája és az olvasáskészsége is. Mindegy, hogy autodidakta módon vagy tanárral kezd el tanulni hangszeren játszani, bár minél hamarabb kezdi a gyermeke, annál nagyobb a valószínűsége, hogy okos rocksztár lehet belőle. 

shutterstock 113233642
Shutterstock

Videojátékok

Bár a videojátékok hírneve nem a legjobb, mégis sokat segítenek abban, hogy lazítás közben is dolgozzon az agya. A videojátékok jó hatással van a munkamemóriára, de fejlesztik a térbeli tájékozódást, a stratégiai tervezést és a motorikus képességeket. És jó hír mindenkinek, hogy már napi 30 percnyi játék bizonyítottan hatásos. 

Nyelvtanulás

Nemcsak utazáskor veszi hasznát annak, ha ismer nyelveket, hanem az agy öregedését is lelassíthatja. Az idegen nyelvek ismerete javítja az agy végrehajtó funkcióit, így a nehezebb feladatokat is könnyebben végzi el. A több nyelvű emberek jobban a rejtvények megoldásában, a tervezésben és a feladatok menedzselésében, mert könnyebben tud váltani közöttük. A mobilos alkalmazásoknak köszönhetően pedig ki sem kell mozdulni, ha új nyelvet szeretne tanulni

Olvasás

Az nem újdonság, hogy az olvasástól bővül a szókincse és szélesedik a látóköre, de ha naponta olvas, jelentősen nő az idegi kapcsolatok száma a bal halántéklebenyben, és ezzel együtt nő a nyelvekre való fogékonyság. És még egy érdekesség: ha mondjuk a vezetésről olvas, akkor ugyanazok az idegi kapcsolatok aktivizálódnak mint vezetés közben. 

shutterstock 163513769
Shutterstock
Oszd meg másokkal is!
Címkék
Érdekességek