Nincsenek biztonságban a részeg nők Madridban

Megdöbbentő videóval rukkolt elő a madridi rehabilitációs klinika, a Centro Europeo Neurosalus. A több mint tíz perces kisfilmmel azt akarják bemutatni, hogy micsoda veszélynek vannak kitéve a fényes nappal ittasan mászkáló nők. A szemléltető videóban egy kihívóan öltözött nő látható egy üveg itallal a kezében a késő délutáni madridi forgatagban. Ebben még nem is lenne semmi megbotránkoztató, ha az illuminált állapotban lévő nőre nem csapnának le azonnal a férfiak, akik közül volt olyan, aki felajánlotta, hogy beszállna a buliba és még több alkohollal itatná a beépített főszereplőt.

A társadalmi kísérlet a férfiak reakcióját kívánta felmérni, ami többek között azért is sokkoló, mert a legtöbben ahelyett, hogy segítettek volna az egyedül kószáló részeg nőn, inkább ajánlatokat tettek neki és flörtöltek vele. „Amit most látni fogunk, az valamivel több, mint egy egyszerű szociális kísérlet. Ez a sajátos helyzet sok kérdést vet fel: mi történhetett volna például egy péntek vagy szombat estén? Vajon a férfiak segítenek neki? Lássuk, mi történik” – teszi fel a kérdéseket a rendező.

GettyImages-55937249
Matt Cardy / Europress / Getty

„Segítünk megtalálni a barátaidat.” „Nem elég részeg.” „A sör olcsó, menjünk át egy másik helyre.” Ilyen és ehhez hasonló megjegyzéseket tettek a férfiak a nő jelenlétében, holott a beépített színésznő megosztja velük azt az információt, hogy nincs valami jól és járni sem tud már igazán mivel egész nap ivott. Sőt, volt aki át is karolta és egy szállodai szobába invitálta a részeg nőt. Mások pedig ragaszkodtak hozzá, hogy a boltban vásároljanak még némi piát.

„Nem tudom hol vagyok”- mondta a nő, aki azt állította, hogy lemerült a telefonja, mire egy „készséges” férfi felajánlotta neki a szállodai szobájában található iPhone töltőjét. A sztori talán egyik legmegrázóbb pillanata mégis az volt, mikor egy férfi kihasználva a helyzetet egy kihalt utcába vezette a nőt, ahol a falnak döntötte és többször is megpróbálta megcsókolni. Ekkor a stáb egyik munkatársának kellett beavatkoznia, hogy leállítsa a férfit. "Senkinek nem jutott eszébe, hogy segítsen ezen a részeg nőn” – vonta le a videó végén a szomorú következtetést a rendező.

A brit példa

Míg Spanyolországban ilyen sokkoló videóval hívják fel a figyelmet arra, hogy milyen veszélynek vannak kitéve az ittas nők, addig a britek a maguk sajátos módján dolgozták fel azt, hogy hogyan mondjunk igent vagy nemet a szexre. Bár ez a hozzáállás, még ha vicces is, köszönőviszonyban sincs a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság tavalyi áldozat és nőellenes kampányvideójával. A Thames Valley-i rendőrség #ConsentisEverything néven futó figyelemfelkeltő kampánya ugyanis egy pálcika figura és egy csésze tea segítségével vázolja fel,hogy milyen lehetőségeink vannak egy ilyen esetben a válaszadásra és milyen módon mérhetjük fel azt, hogy szeretnénk e szexelni vagy sem - írja a Guardian.

„Az eszméletlen ember nem szeretne teát inni és még arra a kérdésre sem tud válaszolni, hogy kér-e teát. Azért nem, mert eszméletlen. Jó, lehet, hogy tudatánál volt akkor, mikor megkérdezték tőle, hogy szeretne-e teát és ő igent is mondott. De aztán eltelt egy kis idő, felforrt a víz, elkészült a tea, került bele egy kis tej, és ő eszméletlen állapotba került. Persze akkor igent mondott a teára, de az eszméletlen emberek nem akarnak teázni„ – ilyen és ehhez hasonló magyarázatokkal ijesztgetik az embereket a helyi rendőrség és a Thames Valley Sexual Violence Prevention Group.

Kattintson a videóra és csodálkozzon rá ön is az angol humorra!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek