Rendhagyó edzőteremteszt: golfozzon ön is!

Lassan egy éves éves sorozatunkban a budapesti edzőtermeket vesszük sorra. Ami a tesztelés metódusát illeti: nem vagyok profi sportoló, heti 2-3 alkalom mozgás nekem pont elég (már ha nem vagyok erre is lusta), az viszont minél változatosabb, annál jobb. Futni, lovagolni, aerobikozni, TRX-ezni szoktam, a táncos órák nem a kedvenceim és a súlyos edzés sem nekem való.

A termeket, edzéseket általában két alkalom után minősítem, de ez most itt más: a golfozásról írok, úgy általában, mint lelkes kezdő. Merthogy a golfozást (ahogy az ezerféle edzőtermet) is az All You Can Move Sportpass-nak köszönhetem, ugyanis három budapesti golfpályát is lehet így látogatni. Részletek a hajtás után!

Bár a golf a közvélekedés szerint kifejezetten úri szórakozás, nyáron rájöttem, hogy alapfokon (de legalább egy próba erejéig) mindenki számára elérhető. Az elmúlt hónapokban végigjártam három budapesti golfklubot, hogy megtudjam, mihez lehet kezdeni egy alap golftudással: szeretem a zöldet és a csöndet, kikapcsol, hogy a labdára koncentrálok és szeretem, hogy a várost el se kell hagynom ahhoz, hogy nyugiban legyek, szóval én köszönöm, de nagyon élvezem ezt a sportot, már ezen kezdő a szinten is.

A kezdetek

Önnek is azt ajánlom, hogy egy bemutató órával kezdje, mondjuk a Highland Golf Clubban, hogy legyen valami fogalma arról, hogyan kell fogni az ütőt, és melyik golfos kifejezés mit takar (egy pár fogalmat azért a cikk végén lévő keretes bejegyzésben is igyekszem tisztázni). Erre persze biztos talál alkalmat a többi klubban is – a Golf Academy-n pont szerdán volt egy hasonló–, de talán kézenfekvő, hogy hétvégén menjen el egy ilyen csoportos golfórára, melyért 2990 forintot kell fizetni a Highlandben (igen, ez pont nem vehető igénybe AYCM kártyával, de tényleg megéri). Készüljön zárt cipővel, kényelmes ruhával és legalább 2-3 szabad órával. Én nagyon jól szórakoztam, az edzőnk érthetően és szórakoztatóan magyarázott, azalatt a pár óra alatt eljutottam odáig, hogy tudtam, mit kell gyakorolnom az ősszel. 

Nyugi van és sok zöld, nekem nem is kell több.
Nyugi van és sok zöld, nekem nem is kell több.Budapest Highland Golf Club

Ha ezen túl van, akkor irány bármelyik pálya, és itt jön a képbe az AYCM: a kártyával ugyanis egy kosár labdát lehet igényelni (40-50 labdával, ez helyenként változik), amit vagy a gyakorló pályán ütögethet el, vagy a chipping és putting greenen. Azaz nem indulhat el a 9 vagy 18 lyukas pályán, mert ahhoz először pályaengedélyt kell szerezni, de nyugodtan gyakorolhat – higgye el, egy bemutató óra után nem is nagyon tudna elindulni semmilyen pályán, ahhoz további edzésekre van szükség. 

És aztán?

Én most ott tartok, hogy szorgosan ütögetek a Golf Tanyán: az lett az egyik kedvenc helyem a Duna közelsége és a finom kávé miatt, de a Golf Academyre is beesek néha nyílt napokra, mert egy-egy ilyen mindig remek alkalom arra, hogy a többi hobbi-golfozótól tanuljak és ingyen gyakoroljak. Ha a gyakorlópályán már egész jól el tudom ütni a labdát arra, amerre szeretném, és olyan messze, amennyire szeretném, nomeg elunom az ütögetést, befizethetek bárhol oktatásra: online a Highlandben a legáttekinthetőbb a kínálat, 29.990 forintért kaphatok 8 órás edzést, utána pedig 59.990 forintért fél éven át gyakorolhatok a 3 lyukas pályán, de egyéni oktatásra is befizethetek alkalmanként már 6990 forintért.

A Golf Academy-n a vezető oktatóval, Popovits Barnabással érdemes egyeztetni, tőle tudom, hogy náluk egy 50 perces oktatás 9.000 forint, ebben minden költség benne van (még ütőt is kérhetek, ha nincs). Ebbe az 50 percbe beleférhet, hogy 3-4 könnyebb szakaszon végigmegyünk, de kérhetem azt is, hogy csak a driving range-en ütögessünk. A Golftanyát is telefonon érdemes megkeresni, náluk 3 főtől indulnak kezdő tanfolyamok (igény szerinti időközönként). Egy kezdő tanfolyam háromszor 2 órából áll és fejenként 19 ezer forintba kerül, ezért ütőt is labdát is kap a jelentkező. Az egyéni oktatás óránként körülbelül 10 ezer forintba kerül, de edzője válogatja, hogy pontosan mennyi az annyi. 

Az edzői díjak és a féléves, éves tagságok, bérletek már nem tartoznak a filléres kategóriába, de ha beleszeret a sportba, akkor tulajdonképp megérik az árukat – ha meg nem, akkor nem került semmibe, hogy kipróbálta. Ha meg nem akar továbblépni, csak ütögetne néha, akkor jár a legjobban, mert azt tényleg már S-es AYCM kártyával megoldhatja és felszerelést sem kell vásárolnia, mert mindenhol lehet ingyen, vagy egy kisebb összegért cserébe bérelni.

Mindent a pályákról

Golf Tanya

Cím: Budapest, Hajógyári Sziget 410, 1033 

Honlapwww.golftanya.hu   (Facebook)

Nyitvatartás: minden nap 8:00-tól 20:00-ig.

Árak: S-es All You Can Move kártyáért 36 golflabda jár, ütőket ingyen lehet használni. A pálya használata ingyenes, rangefee nincsen. Egy kosár gyakorlólabda (36 db) 850 forint, Senior/junior kosár 650 forint. 20 alkalmas zseton bérlet: 14.000 forint.

Szolgáltatások: A Golftanya Budapest szívében, az óbudai Hajógyári Szigeten 1999 óta működő gyakorló pálya/driving range. A létesítmény alkalmas a golfpályákon előforduló valamennyi szituáció modellezésére. A négyhektáros területen található két chipping green különböző méretű homokbunkerekkel, változatos foregreen-nel , putting green, pitch pálya, driving range a hosszú játék gyakorlására (driver, faütők), változatos célpontokkal. Alkalmanként PAR 3-as pálya (ha nem tudja mi ez, tekerjen le a kereteshez!) is kialakításra kerül. A hosszú játék gyakorlására füves elütőről és szőnyegről is biztosított, rossz idő esetén fedett elütőház áll rendelkezésre.

A felszerelés nélkül érkező játékosok ingyenes használhatnak ütőket a drivertől a vasakon át a putterig. Emellett van kávézó, ingyen wifi, hatalmas terasz, játszótér a gyerekek számára. A driving range kutyabarát. Kezdő játékosoknak rendszeresen tartanak bevezető oktatást, érdeklődni a honlapon található elérhetőségeken érdemes.

Golf Tanya

Academy Golf Budapest

Cím: Budapest, Perényi út 6, 1037

Nyitvatartás: hétfőtől szerdáig 8:00-tó 20:00-ig, csütörtöktől szombatig 8:00-tól 21:00-ig, vasárnap 8:00-tól 20:00-ig.

Honlap: academygolf.accenthotels.com   (Facebook)

Árak: M-es All You Can Move kártyáért 56 golflabda jár, ami egyébként 990 forintba kerül. Junior kosár 600 forint. 10+1 alkalmas bérlet: 9900 forint. Egy 50 perces edzés 9000 forint, ha már elég jól megy a golf, egy 9 lyukas pályát 5200-6800 forintért játszhat végig. További árakat itt talál!

Szolgáltatások: 2 szintes, 600 négyzetméteres klubház, 9 lyukú PAR 30-as golfpálya, kétszintes, 27 állásos, fűthető elütőhely, Driving Range, 2500 négyzetméter gyakorló pálya, putting-, chipping-, pitching green-ek várják a golfozni vágyókat. A változatos, izgalmas vonalvezetésű pályán hat Par3-as, és három Par4-es szakasz váltja egymást, jelentős szintkülönbségekkel, megőrzött természetes növényzettel, bunkerekkel és mesterséges vízakadállyal. Az Academy Étteremben heti menü is kapható.

Academy Golf Budapest
Academy Golf BudapestGolf Academy Budapest

Budapest Highland Golf Club

Cím: 1224 Budapest, Dózsa György út 99-103.

Honlap: www.highlandgolf.hu   (Facebook)

Nyitvatartás: Időpontot kell foglalni, vagy jelentkezni kell valamelyik oktatási időpontra emailben.

Árak: M-es All You Can Move kártyáért 48 golflabda jár, ez egyébként 890 forintba kerül. Egy PAR3-as napijegy 2990 forint, a 9 szakaszos pályán 7990 forintért mehetünk végig, ha van pályaengedélyünk. Ha nincs, akkor oktatóval léphetünk a pályára. Az ütő kölcsönzési díja 990 forint, teljes ütőkészletet 3990 forintért használhatunk. Még több infó itt!

Szolgáltatások: A PAR 36-os, 9 szakaszos golfpálya közel 3000 méter hosszú, versenyek rendezésére is alkalmas, a golfklubban 5 gyakorló “green” (putting, chipping) vehető igénybe és egy PAR3-as gyakorlópálya. Kétszintes, szintenként 14 elütőhelyes kivilágított driving range van, melynek földszinti két elütője télen fűthető. Elektromos autó, trolley- és golfütő bérlésre is van lehetőség, természetesen itt is van étterem, konferenciaterem és rendezvénypavilon. A Pro Shopban lehet golffelszereléseket, golfruházatot vásárolni. 

Budapest Highland Golf Club

Golfos alapfogalmak

Mi az a PAR 3, PAR 4, vagy Par30? A PAR (vagy Par) az a szám, amennyi ütésből adott szakaszt egy profi golfozónak teljesítenie illik. Egy PAR3-as pályán tehát 3 ütésből kell(ene) a lyukba találnia. A PAR3-as pályák a legrövidebbek, ezek esetében a profi golfozónak egy ütésből fel kell jutnia a greenre, majd onnan két puttinggal kell a labdát a lyukba helyeznie. Nincsenek megadva hivatalosan távolságok, de a United States Golf Association ajánlása szerint a férfiaknál 228 méter, nőknél 192 méter egy PAR3-as pálya. A PAR36-os pályát elvileg 36 ütésből kell teljesítenie egy profinak.

Mi a driving range? Amikor csak gyakorlunk, a drive ütéstípust az ún. driving range nevű területen végezzük, amikor is vásárolunk egy kosár labdát, mely kluboktól függően több tucat labdát tartalmaz és azokat egymás után lendületesen elütjük. A pitch, chip, putt ütéseket külön erre a célra létrehozott területeken gyakorolhatjuk. A driving rangen a klubház labdáit használjuk, megvásárolunk egy-két kosár labdát, ezeket elütjük, majd ezeket a klubház alkalmazottja bizonyos időközönként összeszedi – vagyis ezzel nincs további teendőnk. A golfpályára viszont saját labdáinkkal megyünk, ide nem szabad a klub labdáit vinni.

Mi az a green? Egy nagyon rövidre nyírt fűvel borított terület, itt található a lyuk, melyet zászló jelez és a lyukban az ún. cup. Ide kell begurítani a labdát.

Az ütésfajták: driving, putting, chipping, pitching. Ahogy végighaladunk a pályán és próbáljuk a labdát a green felé terelgetni, majd végül a lyukba, a cupba helyezni, különböző típusú ütésfajtákkal próbáljuk célunkat elérni. Kezdéskor a tee-re helyezett labdát egy hosszú ütéssel indítjuk útjára, ezt drive-nak hívjuk. Ekkor használható a legmesszebbre hordó ütő, az 1-es fa, más néven driver, de rövidebb pályaszakaszok vas ütővel is megjátszhatóak. Az ezt követő ütéseknél már a fűről ütünk, onnan, ahol a labda földet ért, a tee-t itt már nem használjuk. A pitch egy rövid, erőteljes ütés, mellyel a greenre ütjük a labdát. A chip egy rövid, nyesett ütés a green széléről, míg a putt a „végjáték”: ezt szokták feszülten figyelni a TV-közvetítéseken, hogy a lyuk közelében a speciális ütővel, putterrel sikerül-e a cup-ba gurítani a labdát.

Ütőfajták: Az első évben általában elég 3-4 ütő. Három fő ütőfajtáról beszélhetünk: fák, vasak, putterek. Attól függően, hogy a játékos milyen messzire akarja a labdát elütni, más és más kialakítású ütőre van szüksége. A „fák” a leghosszabb nyelű ütők, arra használják őket, hogy a lehető legmesszebb üssék velük a labdát. (manapság már nem fából, hanem grafitból, fémből és egyéb speciális anyagokból készülnek.) Az ütő szárának hossza, illetve az ütő fejének dőlésszöge befolyásolja a labda útját.

Az ütő fejének dőlésszöge, szakszóval loftja befolyásolja, hogy a labda milyen magasra repül, ennek alapján be is számozzák az ütőket. A „vasak” esetében az ütő szárának hossza kisebb, de a dőlésszög alapján ezeket is beszámozzák egytől kilencig, ezen kívül van még az ún. pitching wedge (tízes ütő), illetve sand wedge (tizenegyes ütő) is. Végül, amikor elérünk a greenre és a lyukba szeretnénk gurítani a labdát, az ún. puttert használjuk, mely egy speciális kialakítású ütő, amely a minigolfból már ismert lehet.

Ha érdeklődik, itt mindent megtalál!

Hirdetés
Hirdetés
Oszd meg másokkal is!
Mustra