Harmincon túl a csajoknak szívás az élet, anyagilag mindenképp

22-29 éves koruk közt jobban keresnek a nőt - írja a Guardian. A Press Association elemzése, mely a Nemzeti Statisztikai hivatal adatai alapján készült, azt álllítja, a 22-29 éves nők éves fizetése 1111 fonttal (479000 Ft) magasabb, mint a hasonló korú férfiaké.  Ehhez képest, mire 30 évesek lesznek, a férfiak fizetése 8775 fonttal (3,79 millió forinttal) lesz magasabb, mint az azonos korú nőké. A statisztikai adatokat a 2006-2013 közti időszakban vizsgálták, a 2014-es adatok még elemzésre várnak.

Az O2 mobilcég HR vezetője, Ann Pickering szerint még hosszú időnek kell eltelnie, mire a fizetések kiegyenlítődnek. Ennek oka szerinte abban keresendő, hogy a nők ugyan korábban jutnak magasabbra a ranglétrán, de aztán elérik a plafont, ahonnan már nem vezet számukra feljebb az út. Pickering szerint majd akkor lesznek egyenlőek a fizetések, ha a nők és a férfiak azonos játékszabályok szerint játszhatnak. Sam Smethers,a Fawcett Society ügyvezetője szerint, mely kampányokat készít a nemi egyenlőség témakörében, úgy véli, a nők (főleg a gyerekszülés után) is magasabbra juthatnának, ha dolgozhatnának részmunkaidőben, vagy megoszthatnák a munkájukat. "Annak, hogy ez nem valósul meg, az az oka, hogy a cégek alapvetően máshogy gondolkodnak" - mondta. Sajnos pont az ellenkezője történik: ha az ember (a nő is) eljut egy szintre, az teljes munkaidőt kíván, így a nők egy része meg sem kapja a lehetőséget. 

A teljes állásban dolgozó 16-17 éves női munkavállalók 2006-ban 9750 fontot (4,2 millió forint) kerestek, míg 2013-ban mindössze 7176 fontot (3,1 millió forint) . Ugyanezen időszak alatt a 16-17 éves férfiak keresete 8659-ről (3,7 millió)  8561-ra (3,6 millió forint) csökkent mindössze. Ami azt jelenti, hogy a nők fizetése majdnem 25-százalékkal lett kevesebb 8 év alatt, míg a férfiaké mindössze eggyel.  Smethers szerint aggasztó a jövedelemcsökkenés tendenciája. "A nők jobban szenvednek  a változástól, ugyanis kevesebb a munkalehetőség, és nincsenek olyan biztonságban, mint a férfiak. Nagyobb veszélyben vannak, és jobban sújtják őket a megszorítások". 

Az egyenlőségért küzdő cégvezető szerint megfelelő lenne, ha a nők olyan képzéseket választanának, melyekkel jobban fizető ágazatokban tudnak elhelyezkedni. "A nők olyan foglalkozásokat választanak, melyek  nem fizetnek jól. Arra kell törekednünk, hogy olyan munkát keressenek, melyek nem felelnek meg a hagyományos női foglalkozásoknak, ugyanakkor jó lehet velük keresni." 

Nőként férfias szakmákban

Egy másik tudományág szerint azonban nem biztos, hogy a magas bevétel miatt megéri ilyen munkahelyen dolgozni. Az Amerikai Szociológia Társaság éves gyűlésén elhangzottak szerint azok a nők, akik olyan munkakörben dolgoznak, amely hagyományosan férfiaknak szól, magas szintű munkahelyi stressznek vannak kitéve, amely rosszat tesz az egészségüknek. A Bloomington Egyetem (Indiana, USA) felmérése szerint azon nők, akik olyan munkahelyen dolgoztak, ahol a férfiak aránya 85 százalék volt, sokkal többet szenvedtek a munkahelyi stressztől, mint mások - írja a Time egyik cikke. A nőket ezen felül a társadalmi elszigetelődés, szexuális zaklatás és az alacsony fokú munkahelyi támogatás is sújtja. Ez mérhető volt a stresszhormon, azaz kortizolszintjük ingadozásából is, míg az ugyanilyen munkakörben dolgozó férfiak esetében nem volt megfigyelhető. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra