Megvan, hogy milyen gyakran kell mosni a cuccait

Ön milyen gyakran mossa ki a farmerét? És a pólóját felveszi két egymást követő napon? Na…őszintén! Egyáltalán tudja, hogy milyen gyakran kellene mosni a ruháit? A Brit Lab erre a kérdésre keresi a választ legfrissebb videójában, ami olyan klasszra sikerült, hogy mi azonnal le is fordítottuk. Lássuk mit mond a büdös pólókról a tudomány. 

Egyáltalán mitől leszünk koszosak? 

Oké, a pörköltszaftos atléta, a szétizzadt futógatya és a sáros kutyatappancsos pulóver esetében ez nem kérdés, de mi van olyankor, amikor nem történik velünk semmi extra, amikor csak létezünk a mindennapokban plusz kosz nélkül? Olyankor mi magunk koszoljuk a cuccainkat. Egy nap alatt ugyanis 1 liter izzadságot termelünk, az 500 millió halott bőrsejtről nem is beszélve. Ezek mondjuk önmagukban nem büdösek, viszont amikora testünk felszínén élő baktériumok rárepülnek az izzadtságra és lebontják a benne lévő fehérjét, abból olyan szagú anyagok keletkeznek, mint amik például a büdös sajtokban is jelen vannak.  Hát igen, a sajtszag már elég büdös testszagnak. 

Persze izzadság és izzadság között is van különbség, hiszen kétféle verejtékmirigyünk van, a testünk nagy részét az ekrin nevű mirigyek, míg a végbél, a genitáliák és a hónalj tájékát a lúgos kémhatású váladékot termelő apokrin mirigyek borítják. Ez utóbbi baktériumok gyártotta bomlásterméke az igazán kellemetlen szagú. A testfelszínen ficergő baktériumok egyébként nemcsak szagot adnak kajáért cserébe, de huncut betegségeket is terjeszthetnek. Ruhát mosni tehát kell. Meg mosakodni, azt is. 

Hogyan teszi a mosás tisztává a ruhát? 

Ma már rengeteg különböző módszer létezik arra, hogy összekoszolt cuccainkat tisztára mossuk, a koszevő enzimektől az UV-elnyelő anyagokig, amiktől fehérebbnek látja az ember a pólóját, és ott vannak a mosószerekben azok a felületaktív anyagok is, amik képesek magukhoz tapasztani a ruháinkon található koszokat. Hát így. Ha esetleg érdekelte. De most jöjjön a lényeg. 

Milyen gyakran érdemes mosni ? 

Ha jó szagúak és egészségesek szeretnénk lenni, akkor minden, ami a büdösebbik mirigyeinkkel érintkezik egy nap viselés után mehet a szennyesbe. Viszlát bugyi, alsógatya, atléta és póló! Meg persze viszlát zokni is, a bepállott cipő ugyanis a baktériumok melegágya. A pizsamánk a tudomány szerint egy hétig még maradhat. Idáig egyébként nem érhette túl nagy meglepetés, már nagyszüleink is így tudták, de mi a helyzet a törölközővel? Hiszen már tiszták vagyunk, amikor használjuk, nem? Nem. Elképesztő mennyiségű elhalt bőrsejtet ragasztunk a törölközőinkre, amik ráadásul nedvesek is, így simán elszaporodhatnak rajtuk a baktériumok. Szóval, az okosok szerint törölközőt mindössze 3 alkalommal szabad használni. Ó, és ne, egyáltalán ne hagyja a nedves törölközőt a szennyes kosárban rohadni. Ja, és a pizsamáját is cserélje le egy hét után. 

A farmer az már más kérdés, különösen akkor, ha a gyártókra hallgatunk. A legtöbb nagy márka képviselői szerint addig érdemes várni a farmermosással (a nyers, kezeletlen gatyákról van szó), amíg csak lehet, így egyrészt megőrizhetjük a színét, másrészt a kopás egyedi, csak ránk jellemző mintázata alakulhat ki rajtunk. Ha tehát a gyártókra hallgatunk a farmert csak nedvesítünk vagy fagyasztunk és 6 hónapig nem rakjuk a gépbe. Jaj. Mondjuk, ha a divat helyett jobban bukik a személyes higiéniára, akkor nem hallgat a gyártókra. Meg akkor sem, ha szűk nadrágokat hord, sőt, akkor tényleg hagyja figyelmen kívül az ő ajánlásaikat. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek