ÉLETMÓD

Elsőszülött lány? Nem csoda, hogy kövér.

2015. augusztus 30., vasárnap 16:54

Gondolta volna, hogy a születési sorrend is befolyásolja a felnőttkori súlyunkat? Kutatók szerint igen, ráadásul az elsőszülött lányok járnak a legrosszabbul – olvasható a Daily Mailen.

A szakemberek 13400 nőkből álló testvérpár adatait vizsgálták és arra jutottak, hogy a nővérek átlagosan 29 százalékkal gyakrabban rendelkeztek túlsúllyal és 40 százalékkal több esetben elhízottak mint a fiatalabb testvéreik. A jelenség a terhesség alatt is hasonló: egy kutatás során 1991 és 2009 között terhes svéd nőket vizsgáltak: amikor tíz illetve tizenkét hetes terhesen megmérték őket, az elsőként született nők átlagosan 0,57 kilogrammal voltak nehezebbek, mint azok, akik másodikként jöttek a világra. Ez pedig azt jelenti, hogy az egyébként semmit sem mérő BMI-jük 2,4 százalékkal volt magasabb.

Bár arra nem jöttek rá, hogy mi okozza ezt a jelenséget, az új-zélandi és az uppsalai egyetemek tudósai azt is észrevették, hogy az adatgyűjtés 18 éve alatt folyamatosan nőtt az átlagsúly mégpedig évenként úgy 0,1 kilogrammal. A magyarázat egyszerű: mivel a családok az évtizedek során egyre inkább zsugorodnak (mind kevesebb család vállal kettőnél több gyereket), így manapság az emberek nagyobb százaléka elsőszülött, mint régen, és mivel ők hajlamosabbak az elhízásra, ez felnyomja az elhízási rátát.

Ha ez nem lenne elég, a szakértők arra is felhívják a figyelmet, hogy a túlsúly mellett sokkal inkább kell számolniuk egészségügyi problémákkal (például cukorbetegséggel vagy magas vérnyomással) azoknak, akik elsőként érkeztek meg a családba, mint azoknak, akik később. Ja, és hasonló, de a másik nemmel foglalkozó kutatások alapján a férfiak sem lélegezhetnek fel, a fivérek között is kimutatható ez különbség, és persze náluk az elsőszülöttek küzdenek inkább túlsúllyal. 

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés