5 szokatlan módszer, ha nem tud elaludni

Nehéz olyan módszert mondani, ami mindenkinél beválik, aki rövidebb vagy hosszabb ideig álmatlansággal küzd. Szerencsére van miből válogatni, most a Daily Mail gyűjtött össze pár fura, de állítólag hatásos megoldást, ha már a világ összes bárányát megszámolta, a levendula illatától, meg a citromfüves teától meg már rosszul van.

Színezzen! Most felnőttek számára is készülnek kifestőkönyvek, és egyre népszerűbbek. Mivel ez a gyerekektől kölcsönvett szórakozás segít relaxálni, lecsitítani az elmét, ezért természetesen tökéletes elfoglaltság lehet, ha nem tud elaludni. „A színezéssel az agy a béta, vagyis a stimulált állapotból alfa-téta állapotba kerül, ami majdnem meditációs szint, vagyis idegnyugtató hatással bír, így a szervezet fel tud készülni pihentető alvásra” - állítja dr. Nerina Ramlakhan alvásszakértő.

Vegyen szódabikarbónás habfürdőt! Adjon két nagyobb bögrényi szódabikarbonát a fürdővizéhez, és merüljön el benne 20 percig. Állítólag nemcsak puhább lesz még a bőre is, de segít a méregtelenítésben, és nem szabad szappant vagy egyéb tisztálkodószert használnia, mert akkor nem lesz olyan hatásos a fürdő. Persze azért zuhanyozzon le utána, hogy a bőrén ne maradjon a szódabikarbónából. Dr. Nerina Ramlakhan szerint a fürdés után azonnal dőljön be az ágyba, mert nagyon fáradtnak érzi majd magát.

Ne feledje a probiotikumokat! Ha minden rendben van az emésztő- és az immunrendszerünkkel, akkor az alvás is könnyebben megy majd. Nem hiszi? Egy kanadai egyetemen végzett kísérletben, laboratóriumi egereket olyan étellel tápláltak amelyben a jóindulatú baktérium, Lactobacillus rhamnosus tenyészett, és azok az állatok, amelyeket hat hétig erre a bacilustartalmú diétára fogtak, kevésbé mutatták a stressz tüneteit. A probiotikumok hasznosak lehetnek a szezonális allergiában szenvedők számára is, valamint azoknak, akik fogyni szeretnének.

Elő a hüvelykujjakkal! A hüvelykujjaival nyomja a homlokcsont alsó ívét a szeme felett. „Van itt egy bemélyedés, itt fut ugyanis a szupraorbitális ideg. "Ha megnyomom, lenyugtat és könnyebben el tudok aludni. Sőt, ez a módszer fejfájás ellen is jó” – nyilatkozta Sanjay Gupta, a CNN egészségügyi szakértője.

Aaaah! Csak ennyit kell ismételgetnie, hogy elűzze a negatív gondolatokat és a feszültséget. „Kicsit furán hangzik, de érdemes kipróbálni” - biztatja az olvasókat dr. Nerina Ramlakhan. Állítólag 10 percig kell ismételgetni, és közben ügyeljen, hogy az állkapcsa elég laza legyen. Ha ez nem vált be, de nem riad vissza a kissé szokatlan dolgoktól, ez a légzéstechnika is egy opció lehet: üljön az ágyban egyenes háttal, csücsörítsen a szájával, mintha egy érmét tartana a két ajka között, majd próbáljon levegőt venni a száján keresztül, és az orrán fújja ki.

Igyon meggylevet! Régi módszer, hogy meleg tejet kell itatni azzal, aki nem tud elaludni. Persze nem mindenki bír legyűrni egy bögrével a késői órákban, és a laktózérzékenyekről és tejallergiásokról sem szabad megfeledkezni. Sebaj, állítólag a meggylé is hatásos, ugyanis ez a gyümölcs melatonint tartalmaz. A melatonin ugye az alvási ciklust irányító hormon, amit a tobozmirigy választ ki, és tabletták, sőt, spray formájában is lehet kapni, de a meggylé is elég szimpatikusan hangzik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra