Tudja, mi történik a testében, amikor megiszik egy dobozos kólát?

Egy dobozos kóla ebéd után vagy a délutáni kávé helyett jó ötletnek tűnik, de tudja mit tesz igazából a szervezetével? A TrueTheory.com nevű oldal összeszedte, hogy mi minden vár ránk azután, hogy magunkba döntöttük az üdítőt.

10 perc után

A kólával nagyjából tíz teáskanálnyi cukrot juttatott a szervezetébe, ez pontosan lefedi az egy napra előirányzott cukormennyiség egészét. Csak azért nem hány azonnal ilyen mennyiségű édestől, mert az italban lévő foszforsav meggátolja ebben. Még mielőtt kiborulna, azt azért el kell mondanunk, hogy a foszforsav húsokban és sajtokban is megtalálható, arra kell csak figyelni, hogy testsúlykilogrammonként 70 mg a napi bevitel felső határa.

20 perc után

Már egekben lesz a vércukorszintje, mintha inzulinrobbanás lett volna a szervezetében, erre pedig a mája úgy dönt, hogy inkább az összes cukrot zsírrá alakítja, és hát van mivel dolgoznia.

Nutan / Europress / Getty

40 perc után

Miután negyven perc eltelt az után, hogy megitta a kóláját, beüt a koffein: kitágulnak a pupillái, megemelkedik a vérnyomása egyfajta válaszként arra, hogy a mája a vérbe is tolja a cukrot, miközben az adenozin-receptorokat már blokkolta a koffein, ezért nem lesz álmos. Háromnegyed órával az üdítő elfogyasztása után az szervezetben felpörög dopamintermelés. Ez a neurotranszmitter az agy örömközpontját stimulálja, pontosan ugyanúgy, ahogyan azt a heroin is teszi. Persze a hatás nem ugyanaz, csak a mechanizmus.

60 perc után

A foszforsav elkezdi megkötni a kalciumot, a magnéziumot és a cinket a szervezetében, ami az anyagcseréjére is hatással lesz. Később a koffein hatására is beindul a vizelési inger, és a megkötött kalciumot, magnéziumot és cinket sem a szervezete hasznosítja, hanem kiürül sok minden mással. Egy óra elteltével bejön a cukorkóma, amitől ingerlékeny lesz és lomha. Mostanra már kiürült önből a kólában lévő a víz is a fontos ásványi anyagokkal együtt, amik akár be is épülhettek volna a szervezetébe, és ahogy a hidratálás elmaradt, ahogyan a csontjai és a fogai sem lettek erősebbek. 

UPDATE: Miután az egész világot bejárta az infografika, a Buzzfeed szakértőkkel járt utána az állításoknak, és kiderült, hogy bőven van benne túlzás, de ez nem változtat azon a tényen, hogy a cukros üdítőket bizony módjával kell fogyasztani. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek