Már az okostelefon segít a csomagolásban is

Megvan az az érzés, amikor kétszer annyi cucc kerül a kofferbe, mint kéne, cserébe a megérkezéskor kiderül, hogy így sem sikerült mindent elhozni, amire szükség lett volna? A pedáns lányok és asszonyok persze komoly listákkal készülnek a nyaralásra, a csomagban csak defibrillátor nincs. Ehhez képest én hagytam már otthon kontaktlencse-folyadékot (tudják milyen nehéz vidéken ilyesmihez hozzájutni? főleg vasárnap?), az összes bugyimat, illetve egy esetben sikerült papucsban elindulni otthonról, ami nem lett volna baj, ha bármilyen más lábbeli is kerül a bőröndbe - és ez csak az legutolsó három utazásom mérlege. Idén elhatároztam, hogy ez máshogy lesz, listázom és konstruktívan végiggondolom, mi is kell. Ehhez megragadtam a telefonom, hogy megnézzem, milyen appokat lehet beszerezni, amelyek helyettem is megmondják a tutit.

Alkalmazások androidos telefonokhoz

Csak lista appok

Packing checklist

My packing list

Travel cheklist

Packed it

Tourist

A legtöbb applikáció alapvetően csalódást okozott, mert kizárólag annyit tudnak, hogy adnak egy listát, amin ki lehet pipálni, mire van szükségünk és mire nem. Ám azzal nem számolnak, hogy két hétre megyek-e esőerdőket kutatni Brazíliába, esetleg az ascoti derbire tartok-e négy napra, vagy Grönlandra, ahol például tutira nem fog kelleni úszósapka. 

PackPoint

Nos, ez az alkalmazás épp a fentebb hiányoltakat tudja: beállíthatjuk, hogy hová és hány napra megyünk, mi a célja az utazásnak, mit akarunk majd sportolni, illetve van-e estély, elegáns vacsora a programban. Ezen lista alapján, egy négynapos üzleti útra, mely során szeretnék lemenni az edzőterembe és egyszer úszni, 64 tételből álló listát kaptam. Azt ugyan nem értem, miért kell az edzőterembe és az uszodába külön papucs, ráadásul szerintük lakatot is kellene magammal vinnem. Órából is kettőt illene csomagolnom, egy elegánsat és egy sportosat, a zoknival viszont spórolnak, mert elég lesz egy a négy napra.Jó pont, hogy az Evernotesszal szinkronizálható.

Szubjektív értékelés: 5/3

Packing Buddy

Az alkalmazásban lehet új utazást tervezni, elmenteni a kedvenceket, foglalásokat intézni - elvileg. Gyakorlatilag azonban az androidos alkalmazás nem igazán bírt életre kelni. Egyszer ugyan sikerült beleküzdenem az utazás részleteit, ami az országot és az időtartamot takarta, kaptam is egy listát, majd az egész eltűnt, és onnantól kezdve a program soha többé nem mutatott életjeleket.

Szubjektív értékelés: 5/1

Holiday Checklist

Egyszerű kezelőfelület, nyári és téli variációk, és üzleti útra vagy nyaralásra, illetve városlátogató túrára is lehet be lehet nevezni. Aztán összeállítja nekünk a szükséges dolgokat, legalábbis amit elképzel. A hotelben eltöltendő négy napra ajánl dugóhúzót és sörnyitót, viszont baromira nem érdekli, hogy egy napra vagy két hétre utazunk, mindenből egy tételt dob fel, ami sörnyitóból elég, bugyiból kevés. A fürdőszobai tételek felsorolása végeláthatatlan, bevallom, nekem otthon sincs ekkora készletem mindenféle csillapítókból, tapaszokból és lázmérőkből.

Szubjektív értékelés: 5/4, ha az ember halálra aggódós típus.

Alkalmzások iOS-es eszközökhöz

A iTunes Store-ban böngészve olyan alkalmazásokat keresgéltünk, amik segítenek a pakolásban, de meg kell hagyni, hogy az utazás kategória első 150 legnépszerűbb appja közé egy sem került be, pedig tényleg nem rossz egy ilyen, főleg azoknak, akik mindig paráznak, hogy valamit otthon hagynak. 

 Pack Point

Az androidos verzió és az iOS-kiadás nem sokban tér el egymástól. Az úti cél kiválasztásában a Google segít, így annyi sikerélménye már szinte biztosan lesz, hogy megtalálja a kisvárost, ahova nyaralni megy. A kiválasztható aktivitások között azért van, amit nem tudunk hova tenni, például mit az, hogy "international"? Gondolta valaha, hogy lemegy a Balatonhoz egy hétre és ott úszás meg biciklizés mellett jó lenne egy kis "international"? Mivel csak ezt választottuk ki, ezért arra a következtetésre jutottunk, hogy ez a megfelelője annak, hogy jelezze, hogy nem belföldön utazik, így a teendők listájába odabiggyesztheti a program, hogy ellenőrizze milyen a másik országban a konnektor és hogy megvannak-e a beutazáshoz szükséges papírjai, oltásai. 

Szubjektív értékelés: 5/3

Checklist

Ez az app inkább azoknak jó, akik nem szeretik, ha a gép dob nekik egy listát, hanem úgy nagyjából képesek bepakolni egy átlagos nyaralásra, viszont félnek, hogy mindig elfejtenek valamit. Itt nincs arra lehetőség, hogy beállítsa hova meg vagy hogy kiszámolja az alkalmazás, hogy öt napra azért mégiscsak jó lenne öt bugyit vinne magával, az alkalmazás csak hozzávetőleges témákat ad, amivel ellenőrizheti, hogy mindent berakott-e, illetve bónuszként ott vannak az örök kérdések, minthogy elzárta-e a gázt vagy hagyott-e rohadni valamilyen kaját a hűtőben. A listát e-mailben is elküldheti magának az egyébként elég fapados, de a célnak megfelelő alkalmazással. 

Szubjektív értékelés: 5/3

divany.hu

Travel Butler

Ez az alkalmazás pontosan azt tudja, amit szerettünk volna, vagyis beírjuk, hogy hova megyünk, mikor és hogy milyen neműek vagyunk és azonnal elkészíti a listát. Kedvére törölhet belőle dolgokat és változtathat a számokon is, ha például úgy gondolja, hogy egy hat apos nyaraláshoz teljesen felesleges hat nyári ruhácskát vinni, mert külön pólókat és nadrágokat is szeretne, illetve a magassarkúját is otthon hagyná. Kevésbé indiszkrét az elsőre ajánlott lista, mint a Pack Pointé, ott ugyanis azonnal megkapja, hogy pakolja be a tamponjait és a fogamzásgátlót. Bár itt is alapvető dolog, hogy ne hagyja otthon a kontaktlencséjét, amit szemüvegesként azért is nehéz értelmezni, mert azt általában azért hordja az ember, mert nem lát jól nélküle. Márpedig alapvetően az emberek többsége szeret jól látni, ezért valószínűleg sokkal fontosabb lesz egy rövidlátónak, hogy eltegye a kontaktlencséjét és a szemüvegét, mint hogy a megfelelő arcpakolása is bekerüljön a táskába. Egyébként maga az alkalmazás az egyik leghasználhatóbb az eddigiek közül. 

Szubjektív értékelés: 4/5

divany.hu

Packing Planner

Irányításmániások és kissé kényszeres emberek álma ez az alkalmazás, ugyanis ennek segítségével úgy kezdhet el készülődni az ötnapos a nyaralására, mintha örökre menne el és soha vissza sem térne. Bár magának állíthatja össze a listát, de abba mindent, de tényleg mindent fel lehet vinni a megadott ajánlatok közül, talán még azt is, hogy indulás előtt ne felejtse el begombolni a nadrágját. Arra tökéletes, hogy tényleg mindent végiggondoljon, mert ezzel teljesen biztos, hogy semmit sem hagy otthon, viszont előtte már legalább egy héttel el kell kezdenie készülődni. Felírt minden címet, akinek képeslapot szeretne küldeni? Ellenőrizte a roaming díjakat? Elvitte ingyenes parkolóba az autót? A legnagyobb hibája, hogy például egy 75 tételes gyerekes listából csak az első hatot látja az ingyenes verzióban. Ezek között máris ott a gyerekmüzli, amit biztosan elfelejtett volna, és ki tudja, milyen hasonló létfontosságú dolog van még  a maradék 69 tétel között. 

Szubjektív értékelés: 4/5 (ha ingyenes lenne minden, akkor ez lenne a tökéletes alkalmazás, amivel tényleg semmit sem felejt el)

divany.hu

My Suitcase

Az ingyenes verziója elég fapados, bár azt is lehet használni, ha magának írna listát arról, hogy mit is szeretne vinni a nyaralásra. Ráadásul képeket is készíthet, hogy egy hét múlva is tudja, hogy pontosan melyik strandpapucsra gondolt, amikor felvitte a listába. Ha megveszi a teljes verziót, akkor a nyaralás közben is tudja használni, ugyanis összeállíthatja a nyaralása pénzügyi tervezetét is. Az alkalmazás több valutával is elbír, és ha rendesen írogatja, hogy mit vett aznap, akkor nem esik abba a hibába, hogy túlköltekezik, ráadásul mindenfajta kimutatásokban követheti nyomon a költését. Könyvelők és hobbi pénzügyi elemzők kedvenc nyaralós alkalmazása lehet a My Suitcase, illetve azoké, akik tényleg tartani akarják magukat nyaralásra szánt kerethez. 

Szubjektív értékelés: 3/5 (az ingyenes verziót alapul véve)

divany.hu
Oszd meg másokkal is!
Mustra