5 probléma, amit az öregedő hüvely okozhat

A nők testében a korral rengeteg változás következik be, és a negyvenes évek után bizony a nemi szervek is öregedésnek indulnak – állítja a Women's Health.  Ennek a jele például a hüvelyi szárazság, a gyakoribb gombás fertőzések. Míg az előbbiek "csak" kellemetlen kísérői az idő múlásának, vannak komolyabb változások is. 

1. A méh a hüvelycsatornába süllyed

A méh süllyedése a korral járó problémák egyike, és míg enyhe esetekben a Kegel-gyakorlatokkal is segíthetnek, súlyosabb állapotoknál azonban szükség lehet egy támogató pesszárium behelyezésre vagy műtétre is - nyilatkozta dr. Alyssa Dweck, a V for Vagina című könyv egyik szerzője. A Webbeteg szerint a méhsüllyedés tünetei közé tartozik a teltségérzés és nyomás a medencében alsó deréktáji fájdalom vizelési problémák (vizeletvesztés vagy hólyagürítési panaszok) székletürítési panaszok a hüvelyből kitüremkedő duzzanat érzése szexuális érzékelés csökkenése, fájdalmas szexuális élet.

A méh- és hüvelysüllyedédnek több fokozata is van: 1. süllyedés legalsó pontja a szűzhártya (hymen) felett több mint 1 cm-rel található, 2. süllyedés legalsó pontja a szűzhártya felett nem több mint 1 cm-rel és nem mélyebben mint a szűzhártya alatt 1 cm-rel található, 3. a süllyedés legalsó pontja több mint 1 cm-rel a szűzhártya alatt található, de legalább 2 cm-rel feljebb, mint a hüvely teljes hossza, 4. teljes méh- illetve hüvelyelőesés.

shutterstock 171528773
Shutterstock

2. Öregebbnek néz ki a hüvely is

A kor előrehaladtával a nők szervezetében csökken az ösztrogén szintje, ami egy teljesen természetes folyamat. Ez a hormon pedig többek között a feszes bőrért is felel, így csökkenésével megjelennek a ráncok, barázdák. Ez a folyamat nem csak az arcra igaz, a hüvely rugalmassága is csökken. Azzal párhuzamosan, hogy elvékonyodik a hüvelycsatorna fala, hüvelyszárazság is jelentkezhet és gyulladás léphet fel. A Kegel-gyakorlatok nem segítenek, de bármilyen olyan tevékenység jót tesz, ami javítja a hüvely vérellátását – például a szex. Orvosilag hüvelyi krémmel, illetve hormonpótlással tudnak segíteni a problémán.

3. A méh és a hüvelynyílás összeszűkül

A már említett hormonhiány is közrejátszik abban, hogy a méh kisebb lesz - állítja dr. May Hsieh Blanchard, a Marylandi Orvosi Egyetem oktatója. Természetesen az is beleszól ebbe a folyamatba, hogy a nők ebben a korban már nem igazán szülnek, így tulajdonképpen a méh elveszíti egyik fő funkcióját. A hüvelynyílással is ugyanez a helyzet, ami ezért nem jó hír, mert ez a folyamat hüvelyszárazságot, gyulladást vagy úgynevezett sorvadásos hüvelygyulladást is okozhat. Ez utóbbi kezelés nélkül vérzéshez és fájdalmas szexhez vezethet. Akárcsak a kettes pontnál, az igény szerinti szex segíthet, akárcsak az ösztrogénpótlás.

shutterstock 235081207
Shutterstock

4. A vizelettartás problémái

A korral sok nő esetében jelentkezik ez a probléma, amit a medencefenék izmainak és inainak nyúlása, valamint a húgycső elmozdulása okozza. A stressz-inkontinencia (amikor nevetés vagy köhögés közben szivárog a vizelet) esetében, szükség lehet műtétre is. De - nyilvánvalóan az enyhébb eseteknél - a Kegel-gyakorlatok is megoldást jelenthetnek, illetve Blanchard szerint a pesszáriummal is lehet próbálkozni

5. Fertőzések

A szövetek öregedésével azok érzékenyebbek lesznek, mikrosérülések keletkezhetnek rajtuk, így fogékonyabbak lehetünk fertőzésekre is. Ha nem veszik észre időben vagy nem kezelik megfelelően, a húgyúti fertőzések átterjedhetnek a vesékre, majd a többi szervre. A fertőzések ellen megoldás lehet az vörösáfonyalé, de súlyosabb esetben a vaginális probiotikumokhoz kell fordulni. Előfordulhat az is, hogy az égő érzést, a viszketést, az irritációt és a gyakori vizelési ingert nem fertőzés okozza, hanem hormonhiányra vezethető vissza. Ebben az esetben hormonpótlással lehet orvosolni a bajt.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek