ÉLETMÓD

Nemcsak ráncos, sebhelyesarcú is lesz a cigitől

2015. július 9., csütörtök 16:21

A személyes véleményünk, hogy minden típus kérdése, de a Daily Mailből megtudtuk, hogy a dohányosok sokkal könnyebben lesznek pattanásosak is, legalábbis egy újabb tanulmány szerint. Az eredmények ezzel újabb okot szolgáltattak a kutatóknak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a tinédzserek igyekezzenek távol maradni a dohányktermékektől. A fiatalok kiemelt korcsoprt, hiszen ezek a pattanások ronda, maradandó hegeket hagyhatnak az arcon, olyat amit aztán sosem lehet eltávolítani és magától sem tűnik el. 

A Harrogate District Foundation Trust kutatói 992 olyan embert vizsgált 8 éven keresztül, akiket súlyos akné miatt utaltak be a bőrgyógyászatra. A páciensek 91%-ának voltak a pattanásból adódó sebhelyeik, és arra ugyan nem találtak közvetlen bizonyítékot, hogy a dohányzás pattanásokat okoz, arra viszont annál inkább, hogy azoknál a pácienseknél, akik dohányoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz sebhely egy pattanásból.

Míg a dohányosok 53,7 százalékánál megfigyelhető volt a sebhely, addig a nemdohányosoknak csak minden harmadik tagja (35%) őrizte a pattanásból visszamaradt nyomot arcán. "További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy feltárjuk az összefüggéseket, ami ezt az egészet okozza" – nyilatkozta dr. Raman Bhutani, a kutatásért felelős csapat egyik tagja.  

shutterstock 155019233

Az eredményeket nem mellesleg a Brit Dermatológiai Társaság éves, manchesteri konferenciáján hozták nyilvánosságra. Nina Goad úgy véli a pattanás össznépi probléma, ami a tinédzserek 80 százalékát érinti. "Miközben a legtöbb embert egy idő után semmi nem emlékezteti erre a problémára, néhányunknál életen át tartó, bosszantó nyomokat hagy, amit nehéz kezelni és megtépázza az önbecsülésüket. Régóta tudjuk, hogy a dohányzás ártalmas, talán ez egy újabb bizonyíték az embereknek arra, hogy hagyjanak fel vele" - nyilatkozta. 

A pattanást amúgy az okozza, hogy az olajtermelődésért felelős mirigyek a bőrben a hormonok hatására túl jól teljesírenek, így ideális környezetet biztosítanak baktériumoknak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Blogok, amiket olvasunk

FAPADOS Új menetrend és a legjobb jegyek

Tippek a jó előre tervezőknek, mi az, amire most kell lecsapni, és mi az, amit egyelőre bottal sem piszkálunk, mert annyira drága még. Fapados tippek a profiktól.

FILMVILÁG Csapatjátékos, Robinson, filmes hős

"Most már megpihenhetsz, hiszen filmértékek sokaságát hagytad magad után." A népszerű-tudományos dokumentumfilmek csodálatos egyéniségétől búcsúzunk.

KETTŐS MÉRCE Gyerekek a rácsok mögött a határon

A menedékjogi törvény módosítása embertelen. Európa álszent, helyettük végeztük el a piszkos munkát. Bonyolult kérdés, sok erkölcsi buktatóval.
Ajánlok blogbejegyzést

Travelo utazási ajánlatok

  • Még több Málta Pazar látnivalók, színes programok és garantált napsütés Máltán.
  • Fedezze fel Madagaszkár, Burma, Peru kincseit, Indiát a kelet csodálatos világát.
  • Varázslatos gyöngyszemek az azúrkék tengerben, vagy Guadeloupe-tól Savonáig.
  • Vegyen ki egy-két hét szabadságot, és használja fel SZÉP kártyáját belföldön! Segítünk!

Hirdetés