ÉLETMÓD

Nemcsak ráncos, sebhelyesarcú is lesz a cigitől

2015. július 9., csütörtök 16:21

A személyes véleményünk, hogy minden típus kérdése, de a Daily Mailből megtudtuk, hogy a dohányosok sokkal könnyebben lesznek pattanásosak is, legalábbis egy újabb tanulmány szerint. Az eredmények ezzel újabb okot szolgáltattak a kutatóknak, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a tinédzserek igyekezzenek távol maradni a dohányktermékektől. A fiatalok kiemelt korcsoprt, hiszen ezek a pattanások ronda, maradandó hegeket hagyhatnak az arcon, olyat amit aztán sosem lehet eltávolítani és magától sem tűnik el. 

A Harrogate District Foundation Trust kutatói 992 olyan embert vizsgált 8 éven keresztül, akiket súlyos akné miatt utaltak be a bőrgyógyászatra. A páciensek 91%-ának voltak a pattanásból adódó sebhelyeik, és arra ugyan nem találtak közvetlen bizonyítékot, hogy a dohányzás pattanásokat okoz, arra viszont annál inkább, hogy azoknál a pácienseknél, akik dohányoznak, sokkal nagyobb valószínűséggel lesz sebhely egy pattanásból.

Míg a dohányosok 53,7 százalékánál megfigyelhető volt a sebhely, addig a nemdohányosoknak csak minden harmadik tagja (35%) őrizte a pattanásból visszamaradt nyomot arcán. "További kutatásokra van azonban szükség ahhoz, hogy feltárjuk az összefüggéseket, ami ezt az egészet okozza" – nyilatkozta dr. Raman Bhutani, a kutatásért felelős csapat egyik tagja.  

shutterstock 155019233

Az eredményeket nem mellesleg a Brit Dermatológiai Társaság éves, manchesteri konferenciáján hozták nyilvánosságra. Nina Goad úgy véli a pattanás össznépi probléma, ami a tinédzserek 80 százalékát érinti. "Miközben a legtöbb embert egy idő után semmi nem emlékezteti erre a problémára, néhányunknál életen át tartó, bosszantó nyomokat hagy, amit nehéz kezelni és megtépázza az önbecsülésüket. Régóta tudjuk, hogy a dohányzás ártalmas, talán ez egy újabb bizonyíték az embereknek arra, hogy hagyjanak fel vele" - nyilatkozta. 

A pattanást amúgy az okozza, hogy az olajtermelődésért felelős mirigyek a bőrben a hormonok hatására túl jól teljesírenek, így ideális környezetet biztosítanak baktériumoknak.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés