Azt hiszi, az erőspaprika gyomorfekélyt okoz? Épp ellenkezőleg!

Akik kedvelik a magyar, indiai, mexikói és egy rakás egyéb egzotikus ország konyhaművészetét, azoktól nem idegen az erős ízek, a csípős fűszerek szeretete. Ezek használata azonban nemcsak a jó ízhatás miatt terjedt el: egy sor kedvező élettani hatással is bírnak.

Az is tény azonban, hogy időről időre feltűnnek olyan hírek, melyek azt ecsetelik, hogyan is teszi tönkre a szervezetünket a fűszerek túlzott használata, különösen pedig a csípős paprika, bors stb. használata. Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa elmesélte, miért falhatja ezután is csilivel a csilit.

A paprika

Az erős paprika sok étel egyik elengedhetetlen, és nagyon kellemes összetevője - egyéni ízléstől függ, kinek melyik fokozat felel meg, elég-e, ha csak izzad, esetleg köhög, fulladozik, vagy a taknya-nyála összefolyik tőle. Bár tény, hogy a különböző népek konyhaművészete eltérő paprikákat használ, az ezek erősségét adó hatóanyag ugyanaz, így gyakorlatilag hatásuk is igen közel áll egymáshoz.

shutterstock 123312712

„Az erőspaprika csípős íze a benne lévő kapszaicinnek köszönhető, mely a bőr hőérzékelő idegvégződéseit ingerli, elsősorban a nyálkahártyán. Számos jótékony hatást tulajdonítanak neki, például a zsír raktározásában szerepet játszó enzimek gátlását, ezáltal a fogyás elősegítését. Értágító hatása miatt szerepe lehet a vérnyomás csökkentésében. Tartósan a szervezetbe kerülve pedig fájdalomcsillapító hatással bír, jelentős eredményeket értek el vele migrénes fejfájás és reumás ízületi gyulladással járó fájdalmak esetén.

Sokan úgy vélték, hogy az erőspaprika fogyasztása gyomorfájdalmat és fokozott savkiválasztást okoz, de az újabb vizsgálatok alapján éppen ellenkező hatásról számolnak be. Eszerint gátolja a savkiválasztást, ráadásul a gyomornyálkahártya keringésének fokozásával épp a fekélyképződés ellen hat, és a már meglévő fekélyen is segít” – magyarázza a szakértő.

Bors

Nem csak a paprika az egyetlen olyan fűszer, melyet gyakorta használunk, és aminek rengeteg pozitív hatása van az erős, csípős íze mellett. A bors is meghatározó eleme a konyhának, és – mivel magát a növényt is ismerik gyógyhatásairól – több jótékony hatása is van a szervezetre.

shutterstock 77566798

„A bors jellegzetes illatáért és ízéért a piperin nevű vegyület felelős, melyről egyelőre kevés információval rendelkezik a tudomány. Javítja a nehezen felszívódó anyagok hasznosulását, antioxidáns hatással is rendelkezik, Emellett hatékony fogyókúrás alapanyag is lehet.

Hogy mikor nem alkalmazható, abban nagy egyéni eltérések vannak. Sokan egyáltalán nem kedvelik, és kis mennyiségben sem szívesen fogyasztják, míg másoknak nagy mennyiségben sem okoz problémát. Érdekes lehet, hogy étel intolerancia fűszerekre is ki tud alakulni, és a bors viszonylag gyakori intoleranciát kiváltó anyag közöttük.”

Gyömbér

Ezt a fűszert ma már egyre több helyen és egyre gyakrabban használják a mindennapi étkezésekhez is. Ereje vitathatatlan, és azt sem árt tudnia, hogy a szervezetre gyakorolt pozitív hatások listája is igen hosszú. Bár jellemzően fűszerként használják, teának, sőt akár darabolva és kandírozva, különleges finomságnak is tökéletesen alkalmas.

shutterstock 127542449

„Számos pozitív hatással rendelkezik a gyömbér a benne lévő illóolajoknak és hatóanyagoknak köszönhetően. Fokozza az étvágyat, segíti az emésztést, antioxidáns hatású, illetve afrodiziákumként is számon tartják. Enyhíti az émelygés, hányinger, enyhe gyomorrontás tüneteit. Kiemelkedő a kálium tartalma az ásványi anyagok közül, alacsony kalória tartalma miatt fogyókúrázók is bártan fogyaszthatják.” – mondja Varga Dóra.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek