ÉLETMÓD

Nem bírja a pollent? Egyen több jó baktériumot!

2015. május 18., hétfő 13:51

Ha tudja, milyen az, amikor a szénanátha tünetei még a legegyszerűbb mindennapi teendőket is pokollá teszik, akkor van egy jó hírünk: egy új kutatás szerint a probiotikumok hasznosak lehetnek a szezonális allergiában szenvedők számára is. Azt viszont egyelőre nem tudni, hogy pontosan mely jótékony baktériumokról is van szó.

shutterstock 174520427

A nashville-i Vanderbilt Egyetem kutatói több mint húsz korábbi vizsgálat eredményeit elemezve jöttek rá, hogy egyes probiotikumok enyhíthetik az allergiás tüneteket és javíthatnak a szénanáthában szenvedők életminőségén. „Az azonban még nem dőlt el, hogy azokkal valóban hatékonyan lehet-e kezelni a szezonális allergiát, ezért további vizsgálatok szükségesek ennek megerősítéséhez” – nyilatkozta a Live Science-nek dr. Justin Turner fül-orr gégész, a tanulmány vezető szerzője.

A bélrendszer egészséges működését biztosító jó baktériumok az étrendkiegészítők mellett többek között olyan ételekben találhatók meg, mint az élő, aktív kultúrás joghurt, a kefir, vagy a savanyú káposzta. "A bélbaktériumok egyensúlyának megváltoztatásával bizonyos probiotikumok megakadályozhatják az immunrendszer túlzott reakcióját a pollenekkel és más allergénekkel szemben" – magyarázza Turner.

Ami nem világos

A kutatók 23 korábbi vizsgálat eredményeit és több mint 1900 szénanáthával küzdő személyt választottak ki véletlenszerűen, hogy elemezzék a probiotikumok hatásait. 23-ból 17 tanulmány alapján a valamilyen formában probiotikumot fogyasztó alanyoknál valamelyik eredményességi mutató javulást jelzett: pl. a tünetek enyhültek vagy javult a vizsgált személyek életminősége. Velük szemben a kizárólag placebót szedő kontroll alanyoknál nem történt ilyen változás. Hat tanulmány szerint viszont a probiotikumok semmilyen hatással nincsenek a pollenallergiára.

shutterstock 220725046

Mivel a felhasznált adatok a jó baktériumok más-más csoportjaival, különböző dózisokkal, kiegészítőkkel végzett, illetve eltérő időtartamú vizsgálatokat írtak le, ezért a szakértők szerint egyelőre nem lehet semmilyen hivatalos ajánlást sem tenni a probiotikumok szénanátha elleni használatára.

A szezonális allergia tüneteit - mint a tüsszögés, az orrdugulás, az orrfolyás vagy a viszkető és könnyező szemek – általában antihisztaminokkal, dekongesztánsokkal és szteroid orrspraykkel enyhítik. Még ha be is bizonyosodik a probiotikumok hatékonysága, nem valószínű, hogy a jelenleg alkalmazott orvosi kezelések kiválthatóak lesznek azokkal – fűzte hozzá Turner.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés