Mindent a rákszűrésekről: ki, mit, hogyan, mennyiért, mikor?

Bár egy újszülött is lehet rákos, és nem minden ráktípust lehet szűrővizsgálatokkal sem időben felfedezni, azért számos daganatos betegségnek létezik már szűrése, ezek egy része ráadásul a társadalombiztosítás által finanszírozott vizsgálat Magyarországon.

A daganatok.hu oldal gyűjötte össze a szakmai szervezetek és az itthoni szakkolégiumok ajánlásait, mi pedig hozzátesszük, hogy mikor és mit támogat a TB. Ezt hivatalosan úgy nevezik, hogy népegészségügyi célú, célzott szűrővizsgálatok, és a 51/1997. (XII.18) NM rendelet III. fejezet tartalmazza. 

A vizsgálatok, szűrések között az egyik első lehet a bőrrák miatti bőrvizsgálat, különösen azoknak, akiknek sok az anyajegye. A bőrrák és a melanóma szűrése nem TB támogatott, de felmerülő gyanú esetén természetesen meg lehet látogatni a szakrendelőt, ahol bőrgyógyász foglalkozik a problémával. Ha magánorvoshoz vagy rákszűrésre szakosodott specialistához megyünk, akkor 10-30 ezer forint közti vizsgálati díjra lehet számítani; itt olvasható el, hogyan történik a vizsgálat. Orvoshoz akkor érdemes fordulni, ha megváltozik egy anyajegyünk, egyenetlenné válik a felülete, vérezni kezd, vagy ha a bőrünkön olyan pirosas, fénylő terület bukkan fel, amely eddig nem volt ott: bármelyik is a helyzet, mindenképp nézessük meg orvossal, mert a melanóma (amely nem azonos a bőrrákkal!) egyik tünete lehet.

A szájüregi rákokkal könnyebb a helyzet, mert egy fogorvosi vizit kiszúrja, ide ráadásul ingyen mehet az ember. A fogászati szűrés keretében "az arc és az állcsontok megtekintése, az ajkak, a szájüreg nyálkahártyájának és a nyelvnek a megtekintése, környéki nyirokcsomók és a nyálmirigyek megtapintása"  történik meg. Természetesen emellett a szakember ellenőrzi a fogak állapotát is, és ha szükséges, akkor javasol bizonyos kezelést. Az OEP által finanszírozott vizsgálatokról itt olvashat bővebben. 

tk3s mon068148

A tüdőszűrés egyrészt nem fáj, másrészt gyorsan megvan, és még ingyenes is. Behívót viszont már ne várjon, ez 2014 január elsejétől megszűnt, 40 év felett viszont évente egyszer ingyen világíthattatja át a tüdejét, ráadásul beutaló sem kell hozzá. 40 év alatt kell hozzá indok, viszont ha munkaegészségügyi célból kell a vizsgálat, akkor 1700 forintot kell fizetni a szűrésért. Bizonyos foglalkozások esetén továbbra is kötelező a tüdőszűrés, de ilyenkor persze ingyenes. A TAJ-kártyával nem rendelkezőknek a vizsgálat 6000 forintba kerül. A pontos jogszabályról itt olvashat bővebben. 

A vastag- és végbélrákok korai diagnosztizálása vastagbéltükrözéssel lehetséges, ami nem hangzik ugyan túl jól, de még mindig kellemesebb, mint rákban elhalálozni. Ha a családban már előfordult ilyen daganat, akkor főleg érdemes extrán odafigyelni és elballagni az orvoshoz. Ha első fokú rokonnál 50 éves kor előtt diagnosztizáltak valamilyen bélrákot, akkor a rák kialakulása mínusz tíz évvel a javasolt kor előtt elkezdeni a szűrést. Ha tehát egy szülő 45 évesen lett vastagbélrákos, akkor a gyerekeknek már 35 éves kortól szűrésre kell(ene) menni. Nálunk 5 évente javasolt a szűrés, melynek menetéről itt tudhat meg többet. A tükrözés mellett a székletvizsgálat is egy lehetőség, ekkor a székletben lévő vért vizsgálják, mert ez utalhat daganatra. A vizsgálatokat orvosi beutalóval végzik el, de a csongrádiak például örülhetnek, mert náluk egy pilot-projektben 13000 szűrést végeznek el az 50-70 éves lakosság körében. Erre a háziorvosoknál kell regisztrálni. 

A méhnyakrák szűrés állandó téma, de hiába, még mindig sok az olyan nő, aki nem tartja kellőképp fontosnak, hogy elmenjen az orvoshoz, még akkor is, hogy ez a szűrés sem fájdalmas, ráadásul ingyenes is. Jó tudni, hogy évente 400 nő hal meg méhnyakrák miatt, miközben nagy részük megmenthető lenne. A vizsgálat annyiban kényelmetlen, hogy az ember hátára fordított teknősbékaként feszít a nőgyógyászati székben, de ez egy rutin nőgyógyászati vizsgálatról is elmondható, és az egész mintavétel pillanatok alatt megvan. A citológiai eredmény függvényében döntenek aztán a kezelésről. Érdemes tudni, hogy a rákot a HPV vírus bizonyos típusai okozhatják, melyek ellen létezik vakcina, sőt az idei tanévtől kérhető is a 7. osztályos lánygyermekek számára. A vizsgálatot és a szűrést elsősorban a nőgyógyászok végzik el, de egy 2013-ban indított programnak köszönhetően, most 32000 nőt a védőnők szűrnek le. A 25-65 év közötti nőket az ÁNTSZ értesíti, és főleg olyanok számíthatnak a meghívóra, akik 5000 fő alatti településen élnek. 

shutterstock 205677868

A mellrák szűrését a radiológus végzi (és nem a nőgyógyász, bár a lelkiismeretesebbje tapintásos vizsgálatot azért elvégez), a 45-65 éves korosztály 2 évente látogathatja meg az orvosát, mammográfiás vizsgálat céljából. Az egyáltalán nem csak nőket érintő megbetegedés - ami miatt Angelina Jolie is levetette a melleit - évente 2000 nő halálát okozza Magyarországon, holott már önvizsgálattal is figyelhető, és ehhez még ki sem kell mozdulni otthonról. 

Végre egy nem nőket érintő ráktípusról lesz szó, ez pedig a prosztatarák. Hagyományosan a PSA (prosztataspecifikus antigén) szintet vizsgálják, de az urológus által végzett rektális vizsgálat ad megfelelő támpontot az esetleg rákról. A vizsgálatot 2 évente ajánlott elvégezni 50 éves kor felett, de erre a társadalom biztosítás külön szűrést nem szervez. Itt olvashatja el, mi is történik a vizsgálat során. 

Ha még nem unja a szűréseket, itt olvashatja el, milyen szűrésekre javasolt még járni.

ráktípus vizsgálat igénybe vehető időköz
emlőrák mammográfia 45-65 év 2 évente
méhnyakrák citológia 25-65 év 3 évente
Gyomor-bélrendszeri széklet 50-70 év  ld. a cikkben
tüdőrák röntgen   40+   évente
szájüregi daganatok fizikális vizsgálat mindenkinek évente
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek