Ennyi oka van a kóros hajhullásnak

Normális esetben napi száz szál is kihullik. Valószínűleg ön sem szokta a fésűjében maradt hajszálakat számolgatni, de ha a szokásos mennyiségnél többet, netán egész hajcsomókat észlel, akkor érdemes a háziorvosával konzultálnia, mert a tünet hátterében az átmeneti vitaminhiánytól kezdve az öröklődésen át a tartós vagy súlyos betegségekig számos komoly dolog állhat. Dr. Pető Enikő, a Hajbeültetési és Hajgyógyászati Klinika orvosának segítségével összegyűjtöttük a leggyakoribb okokat.

Férfiak kopaszodási mintája

Háromból két férfi tapasztalja meg 60 éves koráig a kopaszodás jeleit, amiben az öröklődés, a hormonok és az életkor egyaránt szerepet játszanak. Az androgén jellegű, azaz nemi hormon alapú hajhullás felelős a férfiakat érintő hajhullások 90-95%-ért, aminek eredménye az M alakban kialakuló hajvonal a homlok mentén. Ez a magyar népességen belül a 35 éves férfiak kb. 40%-át érinti, de az ötvenes éveik elején járó férfiaknál ez a szám már 55%. A férfias jellegű kopaszodás elsősorban a fej elülső és középső részét érinti, amely a legérzékenyebb a kopaszodásért felelős DHT (dihidro-tesztoszteron) hormonra. Ezeken a területen a hajszálak elgyengülnek, szerkezetük finomabbá válik és növekedésük megáll. Mivel a fej oldalsó és hátsó része rezisztens a DHT hormonnal szemben, ezért ott nem alakul ki kopaszság.

"A probléma enyhítésére léteznek helyi kezelésre használt krémek, mint a minoxidil, és belsőleg alkalmazandó gyógyszerek, mint a finasteride hatóanyagú készítmények, amelyek megállíthatják a hajhullást, sőt, elősegíthetik a hajnövekedést is. Természetesen a hajbeültetés vagy -átültetés is egy megoldás" - javasolja dr. Pető Enikő.

shutterstock 198054098

Női hajritkulás

A nők kopaszodásáért is az öröklődés és az öregedés mellett szintén a hormonok okolhatóak, ám a hajhullás megjelenési jegyeiben különbözik a férfiakétól. A női nemi hormon alapú hajhullás jellemzően a menopauzával kezdődik, amikor csökken a szervezetben az ösztrogénszint és a hajtüszők összemennek. A férfiak kopaszodási mintáitól eltérő módon a nőknél a haj ugyan ritkul és vékonyodik, de teljesen kopasz foltok nem jönnek létre. A férfiakhoz hasonlóan a nők is használhatják a Rogaint, ami vény nélkül kapható és eddigi tapasztalatok szerint beválik ennél a típusú hajproblémánál - mondja a szakértő. Az életkorral járó természetes hajhullás pontos okát még nem bizonyították, így a ritkuló haj eltakarására marad a kendő, a paróka vagy egy bizonyos hajstílus viselése, de természetesen számos módszere van a megfelelő hajápolásnak, amivel megelőzhető vagy enyhíthető az időskori hajhullás.

Egy hajszál élete

A hajszálak életciklusa genetikai és hormonális szabályozás alatt áll. A növekedés szakaszai a 2-6 évig tartó aktív növekedési (anagén), a két-három hetes átmeneti (katagén) és a nyugalmi (telogén) fázis, amikor a hajgyökér működése hónapokig szünetel, a hajhagyma elszarusodik és a hajszál kihullik. Ezek a fázisok ciklikusan követik egymást, de ha bármi megzavarja a folyamatot, annak hajvesztés lehet az eredménye. Ez az úgynevezett telogén effluvium, amikor valami oknál fogva a haj idő előtt a telogén fázisba kerül. A legtöbb esetben ha az egészséges ciklust megzavaró tényezőt kiiktatjuk vagy az esetleges hiányt pótoljuk, a növekedés újra elkezdődhet, azonban ez hónapokat vehet igénybe - magyarázza Dr. Pető Enikő.

Gombás fejbőr

A hajas fejbőr gombás megbetegedés elsősorban a gyerekeket érinti, ezen belül is inkább a 10 év alatti korosztályt, ahol még nem alakult ki teljesen a szervezet védekezőrendszere. A fertőzésért leggyakrabban a Microsporum és Trichophyton nevű kórokozók felelősek, amiket a háziállataink hordoznak, de a gombával fertőzött emberek ugyanolyan kockázati tényezőt jelentenek. Mivel fertőző betegségről van szó, érdemes a gombás fejbőrt gyógyszerekkel és helyileg alkalmazandó készítményekkel azonnal kezeltetni.

Fizikai stressz

A visszafordítható hajhullásokat a legtöbb esetben a szervezetet ért trauma (baleset, sebészeti beavatkozás, nagyobb gyulladás, influenza) okozza. A hajvesztés nem azonnal, hanem kb. 3-5 hónap múlva indul meg, akkor viszont hirtelen és jól láthatóan, de jó hír, hogy amint a szervezet felépül, a kihullott szálak helyén új haj nő. A terhesség és a szülés is egy olyan sokkhatás a női szervezet számára, amely a hormonok munkájának köszönhetően nagymértékű hajhullást idéz elő - magyarázza a szakértő.

Elégtelen táplálkozás

  • Túl sok A-vitamin: A zsíroldékony vitaminok csoportjába tartozó A-vitamin ajánlott napi mennyisége nőknek 4000NE, férfiaknak 5000NE, egyes étrend-kiegészítőkben azonban 2500-10000 egység között van a mennyisége. Mivel elraktározódik a szervezetben, az ajánlott mennyiségnél több A-vitamin hosszabb távon való alkalmazása olyan mellékhatásokat válthat ki, mint a fejfájás, a fáradtság, a száraz bőr, a hajhullás vagy a májkárosodás. Célszerűbb, ha a vitamint béta-karotinnal helyettesítjük, mert így a szervezet csak annyit alakít át A-vitaminná, amennyire szüksége van. Az A-vitamin természetes forrásai a máj, a tejtermékek vagy a tojás, a béta-karotiné a sötétzöld és narancssárga színű zöldségek és gyümölcsök.
  • Túl kevés B-vitamin: Bár nem ez a leggyakoribb ok, az alacsony B-vitaminszint szintén a hajszálak elgyengüléséhez vezet. A B-vitaminok családjába tartozó biotin (H-vitamin) részt vesz a fehérjék, zsírok és szénhidrátok anyagcseréjében és jótékonyan hat a haj, a bőr, valamint a körmök állapotára. Ha B-vitaminban szegény az étrendje, akkor esélyes, hogy nemcsak levert lesz, de a kellemetlen bőrgyulladás vagy hajhullás is megkeseríti mindennapjait. A megelőzés érdekében érdemes minél többet fogyasztani halfélékből, sörélesztőből, tojássárgájából, diófélékből, májból vagy a keményítőtartalmú zöldségfélékből. Az ajánlott napi mennyiség 30mcg.
  • Fehérjehiány: A hajszálak 98 százalékban fehérjékből épülnek fel, elegendő protein hiányában viszont szervezetünk úgy próbál takarékoskodni, hogy elmozdítja a növekedő szakaszban lévő hajszálakat a pihenő fázisba. Ezért ne lepődjön meg, ha 2-3 hónap elteltével egész hajkupacokat tud összegyűjteni az ágyneműjéről vagy a fürdőkádról - írja a Health magazin. A folyamat könnyen visszafordítható, illetve megelőzhető a megfelelő fehérjemennyiség bevitelével és normális étkezéssel. A tojás, a hal és más húsfélék kiváló proteinforrások, de aki nem fogyaszt állati eredetű ételeket, annak érdemes zöldbabot, quinoát, magvakat, hüvelyes és leveles zöldségeket, tofut, nyers kakaóport is beiktatni az étrendjébe.
  • Hirtelen fogyás/szélsőséges diéta: A hirtelen fogyás a fizikai stressz egyik formája, ami miatt a szervezet huzamosabb ideig nem jut hozzá a létfontosságú vitaminokhoz és ásványi anyagokhoz, ezért a bőr, a körmök és a hajzat hamar elgyengülése és roncsolódik. A fogyás és hajhullás kombinációja egyébként étkezési rendellenesség jele is lehet, leginkább az anorexia és a bulimia nervosa egy látható tünete - figyelmeztet Dr. Pető Enikő. Ha a szélsőséges fogyókúra nem visszatérő probléma és visszaállunk a normális étrendre, akkor fél éven belül a haj regenerálódik és a kihullott szálak helyén növő újak egészségesek lesznek.
stockfresh 611498 loss-hair-comb-in-women-hand sizeM

Vérszegénység

Majdnem minden tizedik 20 és 49 közötti nő szenved vashiány okozta vérszegénységben, amely egy könnyen kezelhető oka a hajhullásnak. Egyszerű megoldás erre a problémára a vaspótlás, de azzal is számolni kell, hogy a hajhullás mellett a vashiánynak más tünetei is vannak, mint a fáradtság, a fejfájás, a szédülés, a sápadt bőr és a hideg kezek vagy lábak. Vegetáriánusoknak nem jó hír, hogy a vas leginkább állati eredetű élelmiszerekkel (hús, tejtermékek, tojás) kerül a szervezetbe, de még a húsevőknek is érdemes étrend-kiegészítőkkel bebiztosítaniuk és sok C-vitaminban gazdag ételt is fogyasztani, hiszen ez segíti a vas felszívódását a bélrendszerben. A napi ajánlott vasbevitel nők számára 15 mg, férfiak számára 12 mg. 

PCOS

A policisztás ovárium szindrómát a férfi és női nemi hormontermelés egyensúlyának felborulása okozza. Túl sok androgén a szervezetben petefészek ciszták kialakulásához, súlygyarapodáshoz, cukorbetegséghez, a menstruációs ciklus megváltozásához, fokozott szőrnövekedéshez, meddőséghez és a haj elvékonyodásához vezethet. A PCOS kezelése (diéta, testmozgás, fogamzásgátló tabletták, a meddőség és a cukorbetegség megelőzésére szolgáló gyógyszerek) segít a megfelelő hormonműködés és hajképződés visszaállításában.

Pajzsmirigy-alulműködés

A  pajzsmirigy olyan hormonokat termel, amelyek az anyagcsere-folyamatok, a növekedés vagy a fejlődés megfelelő működéséért felelősek. Ennek a folyamatnak a lelassulása, a pajzsmirigy-alulműködés - ami szintén hajvesztéshez vezet - Magyarországon is egyre több embert érint. Néhány teszt elvégzése után az orvos által ajánlott hormonpótló készítmény szedését követően a hajunk újra növekedésnek indulhat - magyarázza dr. Pető Enikő.

Autoimmun betegségek

  • Az alopecia areata nevű autoimmun bőrbetegség lényege, hogy külső vagy belső hatásra a hajtüszők sejtjei módosulnak, ami miatt az immunrendszer testidegen anyagként azonosítja és ellenanyagot termelve elpusztítja azokat, a haj ezért foltokban hullik. Általában sima, hegmenetes, kerek foltokat lehet látni a fejbőrön, amelyek széléről a hajszálak könnyen kihúzhatóak. Szteroidinjekciókkal és Rogainnal lassítható a folyamat, de a kezelés kiszámíthatatlan, mert a visszanőtt haj ismét kihullhat.
  • A lupusz egy olyan ritka autoimmun betegség, amelynek megjelenési formája változó, valamennyi szervet érintheti és rengeteg lehetséges tünete közül az egyik a foltos hajhullás. Mivel ez esetben a kopaszodás hegesedéssel jár, a kihullott szálak helyén nem nő új haj. Ahogyan általában az autoimmun megbetegedések, úgy a lupusz kezelése is többnyire tüneti, és az immunrendszer elnyomásán alapul.
shutterstock 243825994

Kemoterápia

A daganatos betegségek kezelésére használt egyes gyógyszerek szedésétől a beteg hajzatának nagy részét elveszíti. A kemoterápia nemcsak a gyorsan osztódó rákos sejteket, de az ugyanúgy gyorsan osztódó egészséges sejteket, így a hajsejteket is tönkreteszi. A kezelések abbahagyása után a haj az esetek csaknem 100%-ában újra kinő, de esélyes, hogy más formában (pl. azelőtt egyenes volt, az új haj viszont göndör lesz) vagy más színű lesz. Az ilyen mellékhatások áthidalására és a célzottabb gyógyszerek létrehozására jelenleg is folynak a tudományos vizsgálatok.

Gyógyszerek

  • A véralvadásgátlók, az antidepresszánsok, a metotrexátot (ízületi és bőrproblémák ellen) vagy lítiumot (bipoláris zavar) tartalmazó szerek, illetve a szteroidot nem tartalmazó gyulladáscsökkentő készítmények (ibuprofen) is elősegítik a kopaszodás kialakulását. Amennyiben a hajhullás mennyisége zavaró, érdemes a háziorvosával konzultálnia, hogy az adagok csökkentésével vagy a készítmények kicserélésével enyhítse a kellemetlen mellékhatásokat.
  • Anabolikus szteroidokat elsősorban az atléták és testépítők szednek gyors és eredményes izomépítés céljából. Márpedig ezeknek a szereknek ugyanolyan hatása van a szervezetünkre, mint a PCO-szindrómának - fűzi hozzá a szakértő. A szteroidok elhagyása után a hajnövekedés visszanyeri normális ritmusát.

Túl gyakori fodrászati kezelések

A túl szoros hajfonatok, a vegyi anyagokkal való egyenesítés vagy a forró olajos kezelések mind roncsolják a hajhagymák olyan mértékben, hogy az elgyengült és kihullott haj nem feltétlenül nő vissza. Lehetőleg minél kevesebb alkalommal járjunk fodrászati kezelésekre és mosás után hagyjuk, hogy hajunk magától megszáradjon, csökkentve ezzel a hajszárító, a hajsütővas és más magas hőfokú eszközök használatát - tanácsolja dr. Pető Enikő.

Trichotillománia

A trichotillománia nem egyszerűen rossz szokás, hanem egy pszichés eredetű probléma, úgynevezett kényszeres zavar. A trichotillomániások leküzdhetetlen késztetést éreznek, hogy hajukat tépdessék, sőt, sok esetben más kényszeres tünetet is társul a problémához: a körmüket rágják vagy a bőrüket csipkedik. A zavar leggyakrabban 17 éves kor alatt jelentkezik, és a férfiakhoz képest a nők négyszer olyan hajlamosak a hajtépkedésre. Hátterében legtöbbször nyugtalanság, szégyenérzet, csalódottság vagy érzelmi megrázkódtatás húzódik, ezért a problémára a viselkedésterápia és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása a leghatékonyabb megoldás. 

Alacsony vérnyomás

A szédülés, a kábultság érzése, a látászavar, az ájulás és a fejfájás mind az alacsony vérnyomás tünete, a rosszulléteket ráadásul sápadtság, émelygés és izzadás kíséri, de a vérkeringés romlása és az alacsony vérnyomás hajhulláshoz is vezethet. Ilyenkor az erek nem szállítanak elegendő mennyiségű oxigént és tápanyagot a hajhagymákba, ezért azok működése lelassul vagy teljesen leáll és a hajszálak kihullanak. Az alacsony vérnyomás gyakran más betegség (pajzsmirigy-alulműködés, mellékvese-elégtelenség, szíveredetű probléma, cukorbetegség) tünete, ezért ha ismerjük a kiváltó okot, annak kiküszöbölésével megszüntethető ez is. Általánosságban a panaszok enyhítésére beválik a fokozott só- és folyadékfogyasztás, a sportolás pedig javítja a vérkeringést.

Lelki stressz

Az érzelmi válságok ritkábban okoznak hajhullást, mint a fizikai betegségek, és nem minden krízishelyzet következménye a hajritkulás, de a már meglévő problémát súlyosbíthatja egy komoly érzelmi trauma. Ahogy a fizikai stressz okozta hajhullás, úgy idővel a lelki gondok hatására kialakuló tünetek is mérséklődnek. Bár nem tudni, hogy a tudatos lépések (testmozgás, hobbi, terápia) hatására megszűnik-e a kopaszodás, de azért nem árt megtenni mindent azért, hogy oldja a szorongást. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek