Bizonyított: a homeopátia hülyeség

"A homeopátia nem hatásos semmilyen egészségügyi állapot kezelésében" – összegzi röviden a Guardian, hogy mire jutott az ausztrál National Health and Medical Research Council (továbbiakban NHMRC). A fenti elméletet ezidáig is cáfolta már több tanulmány, de Ausztrália vezető egészségügyi szervezete, az NHMRC most először 225 kutatási dokumentációt nézett át alaposan, hogy hitelt érdemlő megállapításokkal tudják bizonyítani az álgyógymód hatástalanságát. "Semmilyen bizonyítékot nem lehetett találni arra, hogy a homeopátia valóban hatékony lenne. Azok, akik ezt a gyógymódot választják, kockáztatják az egészségüket azzal, hogy elutasítják vagy későn veszik igénybe a bizonyítottan hatékony és biztonságos kezeléseket" – szögezi le a jelentés. 

Mi az a homeopátia?

"A gyógymód alkalmazói szerint a betegségek olyan szerekkel kezelhetőek, amelyek egy egészséges emberben a betegséghez hasonló tüneteket váltanak ki. Állításuk szerint sorozatos hígítással és az egyes hígítások közötti rázással megszüntethetőek a szer toxikus hatásai, míg a vivőanyag (többnyire víz, alkohol vagy cukor) megőrzi a szer tulajdonságait" – olvasható a Wikipedián.

Paul Glasziou, az NHMRC munkatanácsának elnöke reméli, hogy a megállapításaik nyomán az egészségbiztosítók leállnak a homeopátiás kezelésekre nyújtott kedvezmények nyújtásával, és a gyógyszertárak is kétszer meggondolják majd, hogy forgalmazzanak-e homeopátiás szereket "Tudom, hogy sokan nem reagálnak majd a jelentésre, és lesznek olyanok is, akik azt mondják, ez csupán a szervezetünk vagy a gyógyszeripar összeesküvése. De remélem, hogy sokkal többen lesznek, akik meggondolják majd, hogy a jövőben továbbra is árulják, vegyék, esetleg alkalmazzák ezeket" – mondta Glasziou (mi a magunk részéről a homeopátiát valós gyógymódként ajánló orvosokra (különös tekintettel a gyerekorvosokra) is kiterjesztenénk ezt az ajánlást).

A jelentésből az is kiderül, hogy azok a korábbi tanulmányok, amelyek szerint a homeopátia hatékony, minőségileg pongyolák, formailag hibásak voltak és nem vontak be elegendő résztvevőt ahhoz, hogy valóban bizonyítsák: a homeopátia bármivel is hatékonyabban működik, mint mondjuk egy sima cukorka. Glasziou azt is elmondta, a homeopátia alkalmazása jelentősen visszaesett az Egyesült Királyságban miután 2010-ben a House of Commons annak hatástalanságáról számolt be, és azt reméli, most Ausztráliában is hasonló folyamat indul majd el.

53463957
Peter Macdiarmid / Europress / Getty

Dr. Ken Harvey gyógyszerpolitikai szakértő elmondása szerint magánfőiskolák több ezer dollárt kértek el homeopátiás kurzusokért, és reméli, hogy a diákok ezután nem veszik majd igénybe őket. Harvey szerint fontos az is, hogy a felsőfokú oktatás színvonaláért felelős ügynökség, a Tertiary Education Quality Standards Agency ( TEQSA) hagyja abba az ilyesfajta képzések akkreditációját. "Semmi bajom nincsen azzal, ha magániskolák varázsgömbből jóslás, íriszdiagnosztika vagy éppen homeopátia oktatásával akarják lehúzni az embereket és azok fizetnek is érte. De ha ezeket a kurzusokat egy nemzeti szintű szervezet is elismeri, ott már komoly problémák vannak" – tette hozzá dr. Harvey. 

És ha mégis működik?

Az nem azért van, mert a tejcukor tablettában bármilyen hatóanyag bármilyen reakcióba lépett volna a szervezetével, hanem azért, mert ön hisz benne. Ezt azonban nem homeopátiás gyógymódnak, hanem placebó hatásnak nevezzük, és nem kell hozzá aranyáron mért cukorkát vásárolni. A placebó hatás, azaz a vegyületektől független gyógyszerhatás ugyanis egy pszichés folyamat, és minden gyógyítási forma lényeges összetevője, de ha ez bővebben érdekli, nemrég épp írtunk is róla. .

A TEQSA egyébként hétévente vizsgálja felül az általa elfogadott képzéseket, a szóvivőjük szerint a vizsgálatokat független szakértők végzik. Ugyancsak tőle megtudhatjuk azt is, hogy az új vizsgálat eredményeinek ellenére sem tervezik a már elfogadott homeopátiás képzések felülvizsgálatát, csak akkor, ha lejár a hét év. Az Australian Homeophatic Association (Amerika Homeopátis Egyesület, AHA) válaszul nyilatkozatot tett közzé, hogy a kontinensen egymillióan élnek a gyógymóddal, egy 2009-es jelentésben pedig az Egészségügyi Világszervezet azt állítja, hogy csak az ausztrálok évente 10 millió dollárt (2 milliárd forintot) költenek rá.

Oszd meg másokkal is!
Mustra