6 ok, amiért fájhat a szex

A szex az egyik legélvezetesebb dolog a világon, így nem csoda, hogy ha gondok vannak vele, az a párkapcsolatába, vagy akár a jó közérzetébe is kerülhet. Sőt, ha sokáig fennáll a gond, akár lelki tüneteket is okozhat, egy depresszióval pedig már lényegesen nehezebb elbánni. Hogy idáig ne fajuljon a helyzet a Women’s Health összeszedte a 7 leggyakoribb problémát, amivel találkozhat.

Sajtreszelővel szexelni sem élvezetes

Viszonylag gyakor problémát jelenthet, ha nincs meg a hüvely kellő síkossága. Ennek oka igen sokrétű lehet, a nem megfelelő izgalmi állapottól kezdve egészen az allergiáig. Sőt, sokszora fogamzásgátló, az antidepresszáns, vagy éppen egy kellemesnek és erotikusnak szánt közös forró fürdő is okozhatja a tüneteket.

A megoldása igen egyszerű: síkosító. Ha a nem megfelelő izgalmi állapot volna az ok, azt sem lehet mindig orvosolni hosszabb előjátékkal. Elkeseredni azonban nem kell, a síkosító ezt a gondot is megoldja, ráadásul, ha nem idegenkedik tőle, akkor a használata szexi, sőt akár külön izgató is lehet. Arról már nem is beszélve, hogy ha eltűnik a gond, akkor átadhatja magát az élvezetnek, ha pedig így végre képes elengedni magát, akkor rendszerint a tünetek is csökkennek, vagy adott esetben akár meg is szűnhetnek.

shutterstock 205027045

A túl nagy méret

Bár sok férfit tölt el elégedettséggel a minél nagyobb méret, a nőknek befogadó félként ez már korántsem biztos, hogy kellemes: kifejezetten fájdalmas is lehet, ha a pénisz fájdalmasan döfködi a méhszájat. Jó, ha tudja, hogy a nők izgalmi állapota valamivel bonyolultabb, mint a férfiaké, nem véletlenül tesz csodákat pár perccel hosszabb előjáték. Ha ugyanis valóban kellő ideig foglalkozott a férfi a nővel, akkor a hüvely rugalmasabb és néhány centivel hosszabb is lesz, így a nagyobb szerszám sem okoz neki gondot.

Sokan hiszik, hogy ha a nő megkívánja a férfit, akkor már mehet is a játék. Pedig ez nem igaz, ugyanis a legtöbb nő esetében az erős vágy mellett is szükség lehet az előjátékra. És nem is kapkodósan: ha tutira akarnak menni, nagyjából 20 percet rá kell szánniuk, ez az az időtartam, amíg a befogadóképesség ideális lesz. A férfi sem fogja bánni a dolgot, hiszen ilyenkor a behatolás is könnyebb és a nő gyönyöre is hamarabb jöhet el.

74579495
Gabriela Medina / Europress / Getty

Regenerálódás szülés után

A szülés és az azt követő időszak köztudottan nem éppen sétagalopp, így nem csoda, ha a nőknek szükségük van néhány hét regenerálódásra. Sőt, sokszor előfordul, hogy még az a pár hét sem elegendő, amikor az orvos már zöld utat adott az együttlétnek. Ezen nem kell csodálkozni, hiszen a fizikai megerőltetéssel járó hegesedés, a gátmetszés, és a hüvely extrém tágulása olyan sérüléseket is okozhattak, amik lassabban gyógyulnak, és amiket az orvos nem érezhet.

Ilyenkor nincs mit tenniük, ki kell várni, hogy minden begyógyuljon. Ha nagyon hosszan elhúzódik a folyamat, akkor érdemes felkeresni az orvost, mert lehet, hogy olyan hegesedési folyamat áll a háttérben, amit kezelni kell. Kis dózisú, ösztrogén tartalmú krémmel lehet segíteni a gyógyulást, de siettetni semmi esetre sem. Ezek a folyamatok azonban a szexet nem, legfeljebb csak a behatolást teszik lehetetlenné, így a párkapcsolatnak sem kell jobban megsínylenie ezt az időszakot, mint amennyire muszáj.

Nemcsak gombás fertőzéstől éghet

Amikor a hüvely csípő, égő, fájdalmas érzésére lesz figyelmes, pedig nincs semmilyen bőrbetegsége vagy fertőzése, akkor sajnos gyanakodnia kell a vulvodyna nevű betegségre. Ez a kór a nők nagyjából 16%-át érinti, és nehezen azonosítható, sokszor gombafertőzéssel keverik.

Kezelésében mindenképpen az orvos tud segíteni, így ne késlekedjen felkeresni. Ugyanakkor egyes kutatások azt is kimutatták, hogy vibrátor segítségével az érzékenység csökkenthető, így az együttlétek is javíthatóak. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a szakemberi segítség elhanyagolható lenne.

Amikor nem akar rágörcsölni, mégis megteszi

Előfordul, hogy a nő is kívánja a férfit, az előjáték is megvan, a döntő pillanatban mégis bezár a kapu. A görcsös összehúzódás ráadásul fájdalommal is jár, és súlyos esetben a behatolást is lehetetlenné teszi. Ilyenkor egy szexuális zavarról van szó, aminek vaginizmus a neve, és a gond nem csak szexnél, hanem a nőgyógyásznál, vagy akár a tampon felhelyezésénél is jelentkezhet.

Kezelése elsősorban szakember feladata. Mivel a zavar lelki eredetű, így a beteg is sokat tehet a gyógyulásért, de magától a zavar nem múlik el. Segíthet még a szakember által végzett masszázs, de a legújabb kutatások a botoxszal is kísérleteznek.

111647820
B2M Productions

Pöttyös para

Ha szex után a nemi szerve kiütéses lesz, és viszket, akkor gyanakodhat allergiás reakcióra. Ha óvszerrel védekeztek, akkor nagy eséllyel a latex lesz a ludas, de az is előfordul, hogy más anyagok váltják ki a reakciót. Bár igen ritkán, de az is elképzelhető, hogy a párja spermájára allergiás.

Amennyiben az óvszer a ludas, úgy választhat szintetikus gumi, vagy természetes báránybőr variációt is. ha pedig spermaallergiáról van szó, akkor fellélegezhet: a tünet kezelhető! Méghozzá igen élvezetesen. Bár az első lépéshez szakembert is be kell vonni, aki az allergiát kiváltó spermát higított formában a hüvelybe fecskendezi, de a kezelést követő néhány hétben kétnaponta együtt kell lennie a párjával. Ezt követően még néhány hónapig háromnaponta jöhet a szex, így a szervezete képes lesz tolerálni az addig elfogadhatatlan anyagot. Persze, ha nem tervez ilyen hosszú távra, akkor egyszerűen használjon óvszert. Már ha nem allergiás rá, ugye..

Oszd meg másokkal is!
Mustra