Tények és tévhitek a mellrákról

A mellrák a nők körében az egyik leggyakoribb daganattípus, ha azonban idejében diagnosztizálják, sikeresen kezelhető. Vajon mindent tud erről a betegségről? A Daily Mail a leggyakoribb kérdéseket szedte össze a témával kapcsolatban.

Mennyire befolyásolják a gének a mellrák kialakulását?

100-ból mindössze 3 esetben fordul elő, hogy a hordozott gének miatt alakul ki a mellrák – ezt a szép adatot azonban erősen árnyalja, hogy ha egy közeli rokonnál (anyánál, testvérnél) már előfordult, akkor duplájára nő a rizikó. Éppen ezért ha a családjában több rákos megbetegedés is volt, azt érdemes megemlítenie az orvosának, hiszen akkor kockázat-felmérésre lehet szüksége

Hány nőnél diagnosztizálják?

8-ból 1 nőnél alakul ki mellrák, a statisztikák szerint főleg a menopauza utáni időszakban. A betegeknek csupán 5 százalékuk 50 év alatti. Jó hír azonban, hogy akik szoptatták a gyereküket, azoknál kisebb eséllyel jelentkezik ez a betegség.

A mellben lévő csomó feltétlenül rákot jelent?

Szerencsére nem, így nem kell egyből megrémülni, ha esetleg csomót észlel, hiszen azt több dolog is okozhatja, pl. ciszta, fertőzés, gyulladás, zsírcsomó. Ezek ráadásul megnőhetnek és érzékennyé is válhatnak. Szükséges esetekben kivetetheti őket, de nem mindig érdemes. Fontos azonban, hogy ne elégedjen meg az öndiagnózissal: ha bármilyen elváltozást tapasztal, a biztonság kedvéért forduljon orvoshoz, főleg akkor, ha a csomó kemény, szabálytalan alakú, és ciklustól függetlenül alakul ki

Kik jogosultak mellrákszűrésre?

Általánosságban a 40 év feletti nőknek javasolják az évenkénti mammográfiás mellrákszűrést, ha valaki ennél fiatalabb, de a fokozott rizikójú csoportba tartozik, esetleg panasza van, akkor nála ultrahangos szűrést végeznek.

Milyen gyakran kell önellenőrzést végezni?

Célszerű minden hónapban, a menstuációs ciklus elején elvégezni az önvizsgálatot. Azért jó, ha ezt rendszeresen végzi, mert így egyrészt hamar felfedezheti, ha valami baj van, másrészt van hasonlítási alapja, így jobban szembetűnik bármiféle változás. A vizsgálatot lehetőleg szappanos kézzel végezze a tükör előtt, méghozzá kétféle pózban is: a vizsgált oldalon a karját eressze le és a kezét tegye a csípőjére, majd emelje a a feje fölé a karját!

A túlsúly valóban megnöveli a kockázatot?

A túlsúly számtalan problémát okozhat, és igen, akár a mellrák kialakulásának esélyét is megnöveli, mivel ösztrogén dominanciához is vezethet a szervezetben – a túl sok ösztrogén pedig mellrákhoz. Viszont a súlyfelesleg egyben csökkenti a periódusai számát (ami egyben csökkenti az ösztrogén mennyiségét). Ez megmagyarázza azt a paradoxont, hogy a túlsúly menopauza előtt csökkenti a mellrák kockázatát, míg klimax után megnöveli, mivel ekkor már a felhalmozódott zsírréteg az ösztrogén fő forrása, nem pedig a petefészek.

Mi a helyzet az alkohollal és a cigarettával?

Természetesen nem csak az édesség okozta súlyfelesleg, hanem az alkohol és a cigi is megnöveli a rizikót. Bár a dohányzást általában a tüdőrákkal kapcsolatban szokták megemlíteni, ám más daganatok kialakulásáért is felelős, így a mellrákért is. Az alkohol ugyanígy ártalmas, sőt, egy extra egység naponta akár 10 százalékkal is megnöveli a kockázatot.

A hormonpótlás megnöveli a kockázatot?

Vannak nők, akik különböző okok miatt hormonpótló terápiában részesülnek (pl. a menopauza során). Mindez azonban nem veszélytelen, hiszen mind az ilyenkor bevitt ösztrogén és progeszteron is megnöveli a kockázatot, ugyanis statisztikák szerint 100 nőből 4-nél ilyen kezelés vezetett a mellrák kialakulásához. Sajnos a hormonpótlás ugyanakkor a menopauza után jelentkező csontritkulás ellen is véd, és a kellemetlen hőhullámokat is megszünteti, szóval nem feltétlenül célszerű teljesen lemondani róla.

Veszélyt jelentenek a dezodorok?

Rengeteget lehet arról hallani, hogy a dezodorok mellrákot okozhatnak. Hogy mi az igazság? Sajnos egyértelműen továbbra sem tudni, viszont több tanulmányban is óva intenek az alumíniumszármazékokat tartalmazó izzadásgátlóktól, mivel azok egyrészt eltömítik a verejtékmirigyeket, másrészt tele vannak parabénekkel, amelyek ösztrogénszerűen viselkednek. Azt azonban a mai napig nem bizonyították egyértelműen, hogy valóban megnövelnék a kockázatot.

A merevítős melltartók fokozzák a kockázatot?

Végre valami, ami csak mítosz, hiszen a kutatók semmit összefüggést nem találnak a merevítős melltartók és a mellrák között. De hogy miért hiszik ezt többen mégis?

Az elmélet szerint a túl szűk fehérnemű csökkenti a nyirokáramlást ezen a területen, a méreganyagok így felhalmozódnak, ami pedig kedvez a rák kialakulásának. Viszont erre nincs bizonyíték, akinél mégis kialakul, ott valószínűleg már korábban is volt probléma, csak nem tudott róla. Tehát még mielőtt elégetné a melltartóit, inkább végezzen magán önvizsgálatot, és ha minden rendben, bátran hordhatja őket!

Milyen gyakori férfiaknál?

Sokan úgy gondolják, a férfiaknál nem alakulhat ki mellrák, pedig mirigyállománya a férfiaknak is van, még ha kevesebb is, mint a női mellben. Így évente 400 férfinél diagnosztizálják a betegséget, ami nem tűnik soknak, náluk viszont veszélyesebb a betegség lefolyása, mivel gyakrabban képez áttéteket – épp azért, mert a férfiak nem is számolnak a mellrák esélyével, így nem tulajdonítanak jelentőséget a megjelenő elváltozásoknak sem, a ráknak pedig így van ideje kialakulni és továbbterjedni. A legnagyobb rizikójú csoportba azok a 60 év feletti, túlsúlyos férfiak tartoznak, akiknek a családjában már előfordult mellrák. Természetesen egy-egy csomó náluk sem feltétlen jelent rosszindulatú daganatot, mindenesetre fontos, hogy lássa szakember, aki pontosan megállapítja, milyen elváltozásról van szó.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek