Túl kerek a feje? Nem kell azonnal plasztikáztatni

Előfordul, hogy a felszaladt kilók a fejformán is különösen meglátszanak, de lehet, hogy ön éppen az a típus, akinek súlyvesztés során a tokája nem veszi a jelzést, ezért arca szép kerek marad. Ha ez örökletes tulajdonság, akkor leginkább az arcplasztika segíthet, de nem minden esetben ez az egyetlen megoldás!

shutterstock 223726270

“Amikor hízunk vagy súlyt veszítünk, nem a zsírsejtek számát, hanem azok méretét növeljük, illetve csökkentjük. Ez az oka annak, hogy sokaknak van olyan problémás területe a testén, ahol a súlyuktól függetlenül az átlagosnál mindig nagyobb marad a zsír mennyisége" – magyarázza a Women's Health magazinnak Stephen S. Park, az Amerikai Arcplasztikai és Helyreállító Sebészeti Akadémia elnöke. “Ráadásul olyan veleszületett sajátosságok miatt is tűnhet teltebbnek az arc, mint például a csontozat mérete és felépítése, vagy épp a nyálmirigyek elhelyezkedése” - fűzi hozzá a szakértő.

A genetika és a kényes területek ellen a sebészeti beavatkozáson kívül ugyan nem sokat tehet, de meglehet, hogy olyan probléma áll a háttérben, amire léteznek egyszerű és hatásos puffadáscsökkentő módszerek – már ha nem akar többé kalácsképűnek látszani.

Küzdjön a vízvisszatartás ellen!

A túlzott alkohol-, cukor- és sófogyasztás egyes testrészek duzzadásához vezet, hiszen ezek hatására a víz a test szöveteiben – beleértve az arcot is –, illetve a szövetek közötti térben pang. Dehidratált állapotban szervezetünk tároló üzemmódba kapcsol, az agy ilyenkor testünk minden szervétől elvonja a vizet, így megtorpan a szövetek közötti folyadékáramlás – állítja Sue Decotiis New York-i belgyógyász. Ráadásul vízhiány esetén az erek összehúzódnak és a kellő keringést csak magasabb vérnyomással tudja testünk fenntartani. Ha úgy érzi, hasonló panaszai vannak, lehetőleg kerülje az alkoholos italokat, a magas cukor- vagy sótartalmú ételeket és fogyasszon több folyadékot, így búcsút inthet a túl pufók fejnek is.

Ne vegye félvállról az ételintoleranciát!

Azok, akik olyan ételallergiában vagy -intoleranciában szenvednek, mint a gluténérzékenység vagy az irritábilis bélszindróma, gyakrabban panaszkodnak duzzadt arcra. A puffadás gyakori tünete az emésztési problémáknak, ám a Funkcionális Gasztrointesztinális Rendellenességek Nemzetközi Alapítványa szerint egyelőre tisztázatlan, hogy az IBS – ami az amerikai felnőttek 15%-át érinti – pontosan miért is okoz puffadást, de a bélben keletkező gázoknak ehhez semmi köze. Ha rosszul bír bizonyos ételeket, vegye komolyan az allergia vagy intolerancia jeleit és száműzze étrendjéből a bajos összetevőket, így a kellemetlen tünetektől is azonnal megszabadulhat.

shutterstock 235103389

Megbolondultak a hormonjai?

Nem elég, hogy megjött, ezért hisztis, görcsöl és állandóan nassol, de még az arca is megduzzad ilyenkor? Ha a menzesze alatt hasonló tüneteket észlel, érdemes konzultálnia a nőgyógyászával a hormonszint beállításáról. “Közvetlenül a menzesz kezdete előtt a test progeszteronszintje hirtelen csökken, míg az ösztrogénszint megugrik, ami a legtöbb PMS-tünet (ingerlékenység, falánkság, puffadás) kiváltója” - magyarázza Sue Dicotiis. Ha emellett szokatlan hőhullámokat és rendszertelen vérzést is tapasztal, akkor esélyes, hogy elkezdődött a perimenopauza, a menopauzát megelőző, évekig tartó időszak. Azt hiszi, hogy ez csak a korosodó hölgyek problémája? Nos, nem: előfordul, hogy a perimenopauza már a harmincas évek közepén elkezdődik. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek