Így nem lesz baj abból, ha éjjel is eszik

Amint valaki elkezd figyelni a súlyára, legalább egyszer biztos találkozik azzal a tanáccsal, hogy este 6 után már nem szabad ennie. A Cell Metabolism című folyóiratban megjelent egyik friss tanulmány is ezt bizonyítja. A tudósok egereket vizsgáltak, és míg az állatok egyik csoportja csak 9-12 órán át fért hozzá adott mennyiségű táplálékhoz, a többiek egész nap ehettek. És melyik csapat volt mégis az egészségesebb és a soványabb? Igen, az első, de ez mégsem jelentu azt, hogy a 6 órás szabályhoz a végletekig ragaszkodni kell. Hogy miért? Kiderül a hajtás után! 

shutterstock 235756507
Shutterstock

Nem a mikor, hanem a mit a fő kérdés!

A legtöbben valóban az esti órákban viszik túlzásba az étkezést, hiszen ilyenkor végre nyugodtan nekiülhetnek, de vannak olyan napok, amikor az egyéb elfoglaltságok miatt tényleg nincs idő 8 előtt vacsorázni. Mégis mit lehet tenni? A Shape magazinnak nyilatkozó dietetikus, Heather Mangieri szerint szerencsére az evés időpontjánál sokkal többet nyom a latban az, hogy mi is kerül a tányérra. "Ha este nyolckor, két órával a lefekvés előtt vacsorázik, akkor egyen kevesebbet, és az étel ne tartalmazzon annyi szénhidrátot, ellenben legyen benne fehérje" - tanácsolja Mangieri.

10 % maradjon estére!

Hozzátette, semmiképpen nem szabad kihagyni az esti főétkezést. "Ha korgó gyomorral fekszik le, nem tud majd olyan könnyen elaludni, sőt, nagyobb az esély arra, hogy éjjel a kínzó éhség miatt fel is kel, hogy egyen valamit." Ha pedig közvetlenül lefekvés előtt enne valamit, akkor főzzön magának egy tojást, vagy egyen egy kis sajtot, állítólag ebből nem lehet baj.  A WebMD cikke szerint az, aki fogyni szeretne, úgy ossza be a napi kalóriabevitelt, hogy a napi adag 90 százalékát még este nyolc előtt vigye be, és estére csak 10 százalék maradjon (ez a Women's Health szerint ez nagyjából 150-200 kalóriát jelent). 

Tényleg éhes?

Mielőtt benyúlna a hűtőbe, kérdezze meg magától, hogy tényleg éhes-e és hogy mi lehet az oka annak, hogy szívesen magába tömne még ezt-azt annak ellenére, hogy nemrég vacsorázott. Ha megszokásból nassolna valamit, vagy azért mert szorong, ideges, fáradt, unatkozik és így tovább, akkor még sokkal jobban figyeljen oda, mit eszik, mert ilyenkor hajlamosak vagyunk még többet is enni mint kellene. Persze az evés helyett talán okosabb rávennie magát egy olyan tevékenységre, ami eltereli a figyelmét a problémákról: vegyen egy forró fürdőt, vigye le sétálni a kutyát és így tovább - írja a medicinenet.com. És persze tudja: az éhségérzet időnként a szomjúság félreértelmezett jele is lehet, szóval először is döntsön le egy nagy pohár vizet!

shutterstock 26744362

Igyon sokat, egyen lassan!

Ha ügyel arra, hogy a teste ne száradjon ki napközben, akkor biztosan nem eszik majd felesleges dolgokat, a szomjúságérzet ugyanis gyakran keverhető össze az éhségérzettel. Emellett az is fontos, hogy lassan egyen, mert az agynak kell pár perc, amire rájön, hogy eszik, és hogy már eleget evett. Ja, és lehetőleg asztalnál és ne a televízió előtt fogyassza el a vacsoráját, így biztosan jobban oda tud figyelni, hogy mennyit is eszik. 

A sok rost és a délutáni nass is segít!

Több helyen is megemlítik, hogy érdemes rostokban gazdag ételeket is ennie, és kenyér, rizs vagy krumpli helyett olyan zöldségeket fogyasztania köretként, mint például a brokkoli, spenót, kelbimbó vagy articsóka. A Fox News cikke szerint pedig délután engedélyezzen magának valami rostokban és fehérjékben gazdag nassolnivalót, mert így biztosan nem falja fel az egész hűtőt vacsorára. Egyen például teljes kiőrlésű kekszet egy kis sovány sajttal, vagy görög joghurtot zabpehellyel, korpával.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra