11 dolog, amiből tudhatja, ha jó főnöke van

Mindenki találkozott az életében jófej főnökkel, és olyannal is, aki képes volt megkeseríteni az életét. De vajon mely tulajdonságokat kell keresse, ha az előbbire vágyna?

1. Elvégezteti a munkát

Na, igen, az első pont nem meglepő: elvégezteti az adott munkát a beosztottakkal, méghozzá a legnagyobb hatékonysággal és eredménnyel, hogy ezáltal egyre nagyobb célokat lehessen kitűzni és elérni. Persze hogy mindez sikerüljön, szükség lesz az összes további pontra is, máskülönben az egész könnyen terrorizálásba mehet át.

2. Figyel és meghallgatja a beosztottak új ötleteit

Sokan gondolják úgy, hogy az üzleti életben fő a biztonság, ám ezzel az a baj, hogy az ilyen hozzáállással semmi esély a fejlődésre. Egy jó főnök éppen ezért bátorítja arra a dolgozókat, hogy mondják el nyíltan a véleményeiket, újító meglátásaikat, hiszen olykor épp a járatlan utakra kell lépni, hogy sikereket érjen el a cég - írja a lifehack.org.

3. Példamutató

Vannak olyan bunkó vezetők, akik nem kívánnak lealjasodni az alkalmazottak munkájához, és elvárják tőlük, hogy mindent ők végezzenek el, még akkor is, ha problémák adódnak. Egy jó főnök azonban nem rest mások munkáját segíteni, ezzel is egyfajta irányt mutatva. Ez a fajta magatartás még azért is kifizetődő, mert így azt közvetíti, hogy ő is csapat tagja.

4. Bátorít és segít

Az ember akkor sikeres, ha tud fejlődni, így erre ösztönzi is az alkalmazottakat. Ehhez pedig új kihívásokra, megmérettetésekre van szükség, melynek folyamatát és eredményeit a vezető persze nyomon kíséri, hogy a megfelelő módon és ütemben haladnak-e a dolgok.

5. Dicsér és elismer

Ugye ön is találkozott már olyan főnökkel, aki folyton csak nyaggatta és kritizálta, mikor meg dicséret illeti meg önt, akkor egyszerűen köddé válik? Egy emberséges főnök pedig nem rejti véka alá a pozitív véleményét sem, hiszen tudja, az nem csak jólesik, de motiválja is a dolgozókat.

6. Építő kritikákat fogalmaz meg

Ha valaki csapatban dolgozik, szüksége lehet iránymutatásokra, tanácsokra a munkáját és a teljesítményét illetően. Éppen ezért egy jó vezető képes építő kritikát is megfogalmazni - persze úgy, hogy közben nem döngöli a földbe a beosztottját, máskülönben oda a lelkesedés.

7. Nagy célokat tűz ki

Mottója, hogy hisz a lehetetlen elérésében, hiszen tudja: minél nagyobb fába vágja az ember a fejszét, annál nagyobb önbizalomra tesz szert, ha sikerül leküzdenie az akadályokat. Ebben persze ő is segít, motivál, mutatva, hogy ő is a csapathoz tartozik.

8. Profi

Egy jó főnök profi abban, amit csinál, és ez kellő önbizalmat kölcsönöz neki. Viszont a szakmai tudás nem elég, valamennyi szerénység és nagy adag emberség is kell hozzá, hiszen senki sem szereti az egoista, "mindent mindenkinél jobban tudok" vezetőket.

9. Ki mer lépni a komfortzónából

Egy jó főnök betartja a szabályokat, viszont az igazán jó vezetők mernek kockáztatni is: felkavarják az állóvizet, és azt vallják, hogy nagy sikereket úgy lehet elérni, ha új utakat keresnek és felfedezetlen területekre lépnek.

10. Motivál

Tudja, hogy a sikerhez kellő elszántság és motiváció szükséges, és ehhez a lelkesedés elengedhetetlen. Éppen ezért újra és újra olyan feladatokat ad, melyek kihívást jelentenek, viszont még teljesíthetőek. Így biztosan nem fog lankadni a beosztottak érdeklődése.

11. Alázatos

Végül pedig egy jó főnök - nem törődve a titulussal és a hierarchiával - sokszor helyezi az alkalmazottak érdekeit és igényeit a sajátja fölé. Ehhez viszont az is kell, hogy szakmailag és emberileg is jó kapcsolatot ápoljon a többiekkel, hiszen akár ő is tanulhat sok mindent a beosztottjaitól, és ezt tudja is.

Ön szerint melyik a legfontosabb egy főnöknél?

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek