7 ok, amiért a tökmag kész szuperkaja

Egy jó film közben nassolni mindenki szeret, ám ha rendszeresen krémes süteményeket és chipseket falatozik, akkor az egy idő után bizony megbosszulja önmagát. Ha mégis rágcsálhatnékja támad, akkor egyen inkább tökmagot, mert nem csak finom, de még egészséges is!

Igazi magnéziumbomba

A tökmag számtalan vitaminnal és ásványi anyaggal büszkélkedhet. Ezek közül az egyik legnagyobb mennyiségben a magnézium van jelen benne: ha fél bögrével elszemezget belőle, akkor már a napi magnézium szükségletének a felét elfogyasztotta. Ezáltal segít megőrizni az erek rugalmasságát, csökkenti az izomfájdalmakat és -görcsöket, valamint remek hatással van az anyagcsere folyamatokra is.

A férfiak barátja

A tökmag a kínai orvoslás szerint is a férfi gondok hatékony orvossága, hiszen a prosztatára és így a spermiumszámra is jó hatással van. Ez leginkább magas cink tartalmának köszönhető, nem csoda, hogy számos termékenységnövelő készítmény fontos összetevője. Ez az ásványi anyag ugyanis csökkenti a prosztata megnagyobbodásának mértékét, illetve megóv a prosztatarák kialakulásától. Ennek oka tökmagban segít megakadályozni a tesztoszteron dihidrotesztoszteronná való alakulását (DHT), amely állítólag szoros kapcsolatban van a prosztata megnagyobbodással. Mindemellett a cink közvetlenül is jó hatással van a spermiumszámra, ugyanis semlegesíti egyes nehézfémek spermiumképződésre kifejtett esetleges káros hatását.

Stabilizálja a vércukorszintet

cukorbetegek és az inzulinrezisztenciásoknak fontos a vércukorszintjük karban tartása. Kutatások szerint a tökmag és a tökmagolaj segít a szénhidrát háztartás szabályozásában (szintén a magnéziumtartalmuk miatt), mivel jó hatással vannak a hasnyálmirigyre, ezért kis mennyiségben nassolnivalóként számukra ideális választás. "Túlzásba vinni sem szabad azért, ugyanis 100 gramm tökmag 623 kcal-t tartalmaz, és 51 gramm zsírt. De naponta egy kis marék olajos mag elfogyasztása mindenképp hozzájárul az egészséghez "- mondja Varga Dóra, a Budai Endokrinközpont dietetikusa.

 Enyhíti a menopauzás tüneteket

A menopauza a nők számára kész rémálom, hiszen a lelki nehézségek mellett olyan kellemetlen testi tünetekkel is számolni kell, mint a hőhullámok, az depresszió és az izzadás. A tökmagban lévő fitoösztrogének viszont segítenek csökkenteni ezeket a panaszokat, főleg a hőhullámokat és a fejfájást. Ennek oka, hogy a fitoösztogének a női nemi hormonokhoz hasonlóan viselkednek, ezáltal csökkentik a zavaró tüneteket. Ráadásul egyes kutatások szerint bizonyos daganattípusok előfordulása, a csontritkulás és a szív- és érrendszeri betegségek előfordulása ritkább a magas fitoösztrogén tartalmú étrend esetén.

Jól alszik tőle

Rengeteg módszer van már arra vonatkozóan, milyen trükkökkel és praktikákkal lehet pihentetően és mélyen aludni. Sokan nem tudják, de a lefekvés előtt pár órával elfogyasztott tökmag is képes jelentősen segíteni az álmatlanság leküzdésében. A benne lévő nagy mennyiségű magnézium és triptofán nevű aminosav ugyanis elűzi a stresszt és javít a depresszión, mivel a triptofán megnöveli a szerotonin, majd az alvást segítő melatonin szintet - mondja Varga Dóra.

Tökmaggal az éles látásért

A National Institutes of Health szerint a tökmag magas A-vitamin és zeaxantin tartalma miatt pozitív hatást gyakorol a látásra, ráadásul egy vakságot okozó degeneratív szembetegség, a retinitis pigmentosa gyors romlását is megakadályozza. Mindemellett jelentős mennyiségben tartalmaz luteint is, ami a makula degeneráció kialakulását gátolja meg. Ha mindez még nem lenne elég, ezeknek az anyagoknak egyik”mellékhatása” a bőr regenerálásra is, így nem csak az egészségére, de a külsejére is jó hatással van.

Szívbarát

Mind a tökmag, mind a tökmagolaj amellett, hogy magnéziumtartalmuknak köszönhetően védik az ereket, jó irányba befolyásolják a koleszterinszintet is. Továbbá többszörösen telítetlen zsírsavakban is gazdagok, ami szintén véd a szív és érrendszeri megbetegedésekkel szemben, ráadásul gyulladásgátló hatásuk is van.

Oszd meg másokkal is!
Mustra