Nem könnyíti meg a nők életét a magyar állam

Az elmúlt húsz évben számos változás történt azokban a törvényekben, jogszabályokban, amelyek a elsősorban a nőket érintik. Némelyik törvényt először úgy módosították,hogy egyszerűbb legyen az élet, majd egy huszárvágással visszaállították a korlátozó rendeletet. Bence Rita, a TASZ Betegjogi és Önrendelkezési Jogi Program vezetője segített nekünk eligazodni a jogszabályokban.

Legális lett az otthonszülés

Geréb Ági esete világított rá arra, hogy az otthonszülés szabályozása itthon gyakorlatilag nem létezik. 2011-ben a strasbourg-i Emberi Jogok Európai Bírósága kimondta, hogy a hazai gyakorlat nem volt megfelelő, mert a magánélethez tartozó jog része az is, hogy a nők megválaszthassák szülésük körülményeit. A többször módosított rendelet szövege itt érhető el. Azért azt ne gondolja, hogy baromi egyszerű otthon szülni,a jogszabály számos korlátozást tartalmaz, de az elvi lehetőség adott.

shutterstock 200198798

Abortusz és a súlyos válsághelyzet

Szerencsére Magyarországon nem tiltott az abortusz, bár egyes pártok és civil szervezetek próbálkoztak a betiltásával. Az 1992-ben megszületett Magzatvédelmi törvénybe némi szigorításként bekerült a súlyos válsághelyzet fogalma. 2011-ben viszont egy EU-s pénzből finanszírozott kampány részeként már rákapcsoltak a magzatvédők, és fejlett magzatok képével harcoltak az abortusz ellen. Ez az EU-nak sem tetszett, felszólították Magyarországot, hogy a plakátokat távolítsák el. A program ugyanis a szociális védelemről, társadalmi befogadásról, hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemről szólt.

Az abortusz azért ma sem okvetlenül elérhető bárkinek, nehezítő tényező például a beavatkozás ára, mely jelenleg 29710 Ft, ha a nő nem egészségügyi okokból kéri a terhesség megszakítását. A másik a lelki nyomásgyakorlás: két alkalommal kell részt venni úgynevezett "kötelező tanácsadáson" a családvédelmi szolgálatnál. Szintén nehezítő tényező, hogy a jóval emberbarátabb abortusztabletta használata itthon már nem engedélyezett, holott jóval humánusabb módszer, és sok Nyugat-Európai országban gond nélkül használják. 

A meddővé tétel sem jár már mindenkinek

2005-ig Magyarországon csak bizonyos életkor és gyerekszám felett lehetett művi meddővé tételt kérni, ezután azonban az AB határozata értelmében bárki kérhette, aki nagykorú. 2013-ban viszont visszaállították a régi rendszert - hiába a korábbi Alkotmánybírósági döntés -, azóta csak az kérheti a családtervezési céllal végrehajtott sterilizációt, akinek legalább 3 vér szerinti gyereke van, vagy elmúlt 40 éves.

shutterstock 188292263

Egyedülálló nő is részt vehet mesterséges megtermékenyítésben – mármint, ha heteró 

2005 óta egyedülálló nő is részt vehet mesterséges megtermékenyítésben. A törvény tehát lehetővé tette, hogy mind a meddő egyedülálló, mind a nem meddő, ámde termékenységi időszakuk végéhez közeledő nők orvosi segítséggel váljanak anyává. Azt azonban nem engedélyezi, hogy az azonos neműekhez vonzódók ezáltal vállalhassanak gyereket, nem engedélyezi az ő mesterséges megtermékenyítésüket. A törvény alapján a leszbikus nő lehetősége jelenleg csak az, hogy letagadja a kapcsolatát, ez azonban a törvény előtti hamis tanúzást vetíti maga elé, ami büntetendő. Ráadásul a vér szerinti anya semmilyen módon nem válhat a párjával közösen nevelt gyermek törvényes szülőjévé.

Az örökbefogadás egyszerűsödött, de persze ez is csak házasoknak 

Az örökbefogadás feltételei egyszerűsödtek, ám aggályos, hogy könnyebb titokban gyermeket szülni és örökbe adni, ha az anya kiskorú. Ehhez ugyanis nem kell szülői hozzájárulás, szemben az abortusszal, aminek feltétele a szülői beleegyezés. Nehezítő tényező, hogy a jogszabály azokat részesíti előnyben, akik házasságban élnek, így értelemszerűen hátrányba kerülnek a bejegyzett élettársi kapcsolatban élők, az azonos nemű párok pedig gyakorlatilag labdába sem rúgnak ezen a téren.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra