Így válasszon futócipőt

Sokaknak a megfelelő futócipőt kiválasztani nem nagy kihívás, elég, ha megy a futócucc színéhez, de remélhetőleg ön azért tudja, hogy némileg több szempontot is figyelembe kell venni. Persze nem is olyan könnyű rábökni arra, ami amellett, hogy pénztárcabarát, még valóban jól tervezett is, azaz nem megy benne tönkre a láb. Lássuk, mi mindenre érdemes ügyelnie!

Futócipő anatómia

A választásnál kicsit több mindenre kell odafigyelnie, mint amikre elsőre gondolna, hiszen egy jó futócipő több elkülöníthető részből áll, melyek mindegyike nagy jelentőséggel bír.

Középső talposzlop (Midsole)

Ez az a rész, ahol a legtöbb kitöltő habot és párnázást találja (ez a lábfej boltíves része alatt található). Egy jobb minőségű futócipő itt sűrűbb habréteget tartalmaz, mely segít elnyelni a futás okozta behatásokat, így nem fog megfájdulni a lába - írja a chatelaine.com.

Sarokkéreg (Heel Counter)

A sarokkéreg szerepe, hogy kényelmes legyen a saroknak, azaz megtámassza, miközben a láb nem lötyög a cipőben.  Ez a sarkat mindkét oldaláról megtartja - minél jobban, annál inkább támogatja a futást - mutat rá  Krista Madsen Baker, a McMaster University professzora.

Külső talprész (Outsole)

Ez a cipő alja, melynek vastagsága a használat környezetétől függően változó. Egy nehezebb terepre például vastagabbra, tapadósabbra van szükség, míg járdán egy vékonyabb is elég.

Rugalmas rész (Flex point)

Ez az a rész, ahol a cipő a legjobban hajlik, miközben ez a legszélesebb pontja is a cipőnek egyben. Amennyiben nem elég rugalmas, úgy nem csak kényelmetlen lesz benne edzeni, hanem súlyosabb problémák is adódhatnak, például atalpi bőnye, azaz a sarokcsontoktól a lábujjak alsó részéig tartó szövetköteg gyulladása.

Cipőorr (Toe box)

A cipő első, belső része, ahová a lábujjak illeszkednek. Szélessége igencsak fontos, hogy kényelmesen elférjenek benne az ujjai, máskülönben fájdalmas vízhólyagokkal gazdagodhat az edzés végére.

jaaaa

Tippek futócipő vásárlásához

Egy korábbi cikkünkből megtudhatta, miszerint jó futócipőt 13 ezer forint fölött kaphat, ám érdemes ennél is mélyebben a pénztárcájába nyúlni, ha valóban hosszútávra tervez. De honnan tudhatja, hogy mikor kezd tönkremenni a cipő? Hiszen ha edzéshez kell, akkor a cserének nem akkor jön el az ideje, amikor már kezd leválni a lábbeli talpa! Német kutatók szerint ezt úgy tudhatja meg, hogy kb. félévente felpróbálja az újabb széria egy darabját, és amíg nem tapasztalja, hogy az már lényegesen jobb, addig nyugodtan megmaradhat a régebbinél.

Ha úgy dönt, hogy új cipőt szeretne, akkor érdemes a következő tanácsokat megfogadnia, hogy később ne érjék kellemetlen meglepetések:

  • a nap végén menjen cipőt próbálni, mivel a lábfej akkor jobban be van dagadva.
  • ne felejtse el elvinni azt a zokniját, amiben a legtöbbször edz
  • egy kicsit mozogjon, ugráljon a cipőben, így megtudhatja, mennyire kényelmes
  • ne legyintsen arra, hogy a cipő majd „betörik”. Ha nem kényelmes, ne vegye meg.

Ezeket a kérdéseket tegye fel vásárláskor magának

Van elég hely a cipő és a lábujj közt?

Persze nem kell több számmal nagyobb cipőt keresnie, ám arra ügyeljen, hogy fél-egy hüvelyujjnyi távolság legyen. Így futás közben, ahogy előrébb kerülnek az ujjak, nem fognak hozzányomódni a cipő elejéhez, ezáltal megúszhatja, hogy fájó körmökkel térjen haza.

Nem csúszkál a sarka a cipőben?

Fontos, hogy a sarok egyáltalán ne mozogjon, máskülönben vízhólyagok alakulhatnak ki.

Könnyen tud mozogni a bokája?

Nagyon fontos, hogy bár jól tartson a cipő, ne legyen túl magas a kérge, hogy a teljes bokaízület szabadon tudjon mozogni.

Helyesen van befűzve?

Sokan nem tulajdonítanak neki nagy jelentőséget, ám ne vegyen olyan cipőt, ahol nem egyenletesen, szimmetrikusan vannak elhelyezve a cipőfűzőhöz a lyukak, vagy ha azok közt vannak lényegesen nagyobbak. Ügyeljen továbbá arra is, hogy a legfelső – vagy legalább az utolsó előtti- fűzőlyukig fűzze be az cipőt!

Tud a láb az egyik oldalról a másikra mozogni?

Persze nem azt értjük ez alatt, hogy csúszkáljon a lába egy több számmal nagyobb cipőben, hanem hogy biztonsággal gördülni tudjon jobbról-balra. Ez azért fontos, hogy ha esetleg jobban bedagadna a lába – pl. nyáron, a nagy hőségben –, ne szorítson a lábbelije!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra