Tudja, hogyan szokhat rá az egészséges ételekre?

Bizonyára ön is tudja, milyen nehéz ellenállni olyan népszerű ételeknek, mint a hamburger, a pizza, a sütemények vagy a chipsek. A szuper- és hipermarketekben egyre több salátapult vonzza a vásárlók tekintetét, mi mégis maradunk a megszokott kedvenceknél. De azt is tudta, hogy nemcsak az ízük miatt választjuk inkább az egészségtelen ételeket?

Képzelje el, hogy péksütemény helyett friss gyümölcsöt és joghurtot reggelizik, ebédszünetben pedig egy nagy adag salátára vágyik. Nehéz? Akkor olvasson tovább, hogy megértse, hogyan állhat át az unalmas gyorséttermi kajákról az egészséges és változatos ételek utáni sóvárgásra!

Ha rászokik a magas kalóriatartalmú ételekre, agya jutalmazó központjának túlzott aktivitása miatt lehet, hogy meg sem fordul a fejében, hogy a krémes csokoládépuding helyett egy almát vagy egy banánt válasszon nassolnivalónak. Ne aggódjon, nincs minden veszve! Egy a Nutrition & Diabetes című magazinban megjelent új tanulmány szerint van rá mód, hogy a kalóriadús ételek okozta függőségünket átalakítsuk hasznos tápanyagok iránti vággyá, és így agyunkat fokozatosan rászoktassuk az egészséges ételekre.

Az elhízásért az agy jutalmazó központjában jelentkező rendellenességek felelősek: ha az evés nem vált ki kellő örömérzetet az agyban, akkor túlevéssel kompenzálunk. Azt azonban kevesen tudják, hogy ez a folyamat rugalmas és megfordítható. Erre a rejtélyre a Tufts Egyetem kutatói próbáltak fényt deríteni úgy, hogy 13 túlsúlyos vagy elhízott felnőtt nő és férfi étkezési szokásait szabályozták hónapokon keresztül – áll az Iflscience.com oldalon. A kiválasztottak közül nyolcan egy specifikus testsúlycsökkentő programban vettek részt, öten pedig várólistára kerülve a kontrollcsoportot alkották.

shutterstock 110930963

A kísérleti csoportot meghatározott ételadagokkal, receptjavaslatokkal és telítettség érzetet biztosító menükkel látták el. A receptekhez olyan étvágycsökkentő hozzávalókat biztosítottak, amik 25-25%-ban fehérjéket és zsírt tartalmaztak, 50%-ban pedig alacsony glikémiás indexű szénhidrátokból álltak. Ezen kívül a vizsgált személyeket a főétkezések egyenletes elosztásáról és az azok közötti nassolások ideális módjáról is tájékoztatták.

Mielőtt az alanyokat véletlenszerűen csoportokba rendezték volna, a kutatók funkcionális mágneses rezonancia-vizsgálatot végeztek, hogy feltérképezzék, a speciális diéta hogyan hat a résztvevők idegrendszerére, pontosabban a jutalomérzésért felelős úgynevezett ventrális striátum működésére.

Hat hónappal később, amikor egészségesebb és alacsony kalóriatartalmú ételekről (grillcsirke, étcsokoládé) készített fotókat mutattak be a 13 vizsgált személynek, a diétázó csoport tagjainak agyi jutalomközpontjában sokkal nagyobb aktivitást figyeltek meg a kontrollcsoportéhoz képest. Az egészségtelen, magas kalóriatartalmú ételek (fánk, makaróni, sajt) látványa során pedig a speciális étrenden élők jutalomközpontjában az aktivitás a megszokottól eltérően, jelentősen csökkent. A kutatók szerint ezek az eredmények arra utalnak, hogy az egészséges ételek a résztvevőkben fokozott jutalomérzést és élvezetet váltott ki.

“A testsúlycsökkentő program tökéletes arra, hogy megváltoztassa az emberek reakcióját és hozzáállását egy-egy ételhez. A tanulmányunk alapján azoknak, akik részt vettek ebben a kísérletben, valóban megváltozott a viszonya az egészséges ételekhez a kalóriadús, egészségtelen fogások és nassolnivalók rovására” - állítja Sai Kupa Das, a tanulmány szerzője.

shutterstock 186230840

Lassítsa az emésztést!

Természetesen egy ilyen szűk körben végzett tanulmány eredményeiben ön is joggal kételkedik. Ráadásul a kísérleti és a kontrollcsoport nem ugyanazokkal a feltételekkel vágott bele a vizsgálatba. De amit érdemes szem előtt tartania, az az a speciális étrend, ami segíthet abban, hogy tartós teltségérzet keltésével ne egy bödön fagylaltot nassoljon el az esti film alatt, hanem inkább könnyű gyümölcssalátával zárja a napját.

“A hagyományos fogyókúrák az akaraterőnket teszik próbára, azt hangoztatva, hogy ha eleget teszünk a szigorú szabályoknak, akkor mértékkel, de megjutalmazhatjuk magunkat kedvenc finomságainkkal. Csakhogy a hosszas hiányérzet miatt a mértéket nehéz betartani. Vagyis azért dolgozunk keményen, hogy aztán könnyen bűnbe essünk” – magyarázza Susan B. Roberts, az online iDiet fogyókútás program alapítója a WomensHealthMag.com oldalon. “Az általunk összeállított diéta lényege, hogy alacsony kalóriatartalmú ételeket viszünk be a szervezetbe, a megfelelő rost- és fehérjetartalomra összpontosítunk, miközben kerüljük a feldolgozott szénhidrátokat. A sóvárgást úgy lehet megelőzni, ha megfordítjuk a folyamatot: ahelyett, hogy kiéheztetnénk a szervezetünket, változatos és ízletes, illetve lassabban emészthető ételeket kellene fogyasztanunk. Ez a folyamat gyengíti a kapcsolatot bizonyos ételek íze és az agyi jutalomközpont hiperaktivitása között. A megfelelő ételek fogyasztása a főétkezések között is kulcsfontosságú: ha hozzászoktatjuk ízlelőbimbóinkat a friss és egészséges ízekhez, azzal elkerülhetünk olyan – órákon át tartó tépelődést követő - végzetes döntéseket, mint a munkahelyi csokiautomata kirámolása” - fűzi hozzá a szakértő.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra