ÉLETMÓD

11 gyakori tévhit a felnőttkori pattanásokról

2014. július 31., csütörtök 11:58

Az arcot elcsúfító pattanások számtalan tinédzser életét megkeserítik, annak ellenére, hogy ma már jócskán lehet választani különböző bőrápoló szerek közül. A legtöbbeknek egyetlen vigasz marad: eltelik pár év, és a felnőtt korba átlépve a zavaró aknék szép lassan eltűnnek. Ez legtöbbször így is van, de előfordulhat, hogy bizony az idősebbeknél is meg-megjelennek a gennyes, fájdalmas pattanások, amiket számtalan tévhit övez. Összeszedtük, mik ezek.

1. A diéták semmit sem érnek

A health.com cikke szerint régen elterjedt volt az a tévhit, miszerint a csokoládéfogyasztás összefüggésbe hozható a pattanások kialakulásával. Később azonban kiderült, hogy ez mégsincs így, ami sok embert megnyugtatott és el is hitték, hogy az étkezésnek semmi köze a bőr állapotához. Viszont ezt így kerek-perec kijelenteni nem lehet, mivel több tanulmány is megállapította, hogy igenis hatással van a diéta a pattanásokra. Azoknál ugyanis, akik cukrosabb vagy zsírosabb ételeket, tejtermékeket és kevesebb halat ettek, nagyobb eséllyel alakultak ki közepesen súlyos aknék.

Hogy lehet-e csokit enni vagy sem, nehéz eldönteni, viszont az biztos, hogy nem kell egész életére lemondani kedvenc nasijáról, ha esetleg pattanásos. Viszont azt vegye figyelembe, hogy a magas glikémás indexű (GI) ételek hatására több kortizol termelődik, ami elősegíti a pattanások kialakulását. Így tehát lehetőleg kerülje a finomított szénhidrátokat, hiszen azok nemcsak az inzulinszintet növelik, de fokozzák a faggyútermelést és eltömítik a pórusokat is. Ebből kiindulva és visszatérve a csokoládéra, igen, lehet enni, de csakis étcsokoládét, mivel az lényegesen alacsonyabb glikémiás indexű.

2. Csak a tiniket érinti

Ha azt hiszi, a pattanások csakis a tiniket érintik, nagyon téved! Sajnos a felnőttek sem dőlhetnek hátra, hiszen a Journal of the American Academy of Dermatology szerint a 20-29 év közötti nők 50 százaléka, a 30-39 közöttiek 35 százaléka, míg a 40-49 év közöttiek 26 százaléka szenved pattanásoktól. Az ok természetesen a hormonokban keresendő, a ciklus alatti hormonváltozások ugyanis nagyban befolyásolják a bőr állapotát.

3. A smink és a naptej csak ront a helyzeten

Bizonyára már ön is hallott arról, hogy bár a sminkek (különösen az alapozók és púderek) elfedik a bőrhibákat, csak rontanak az aknékon. Ez csak részben igaz, bizonyos termékek ugyanis valóban eltömítik a pórusokat, elősegítve ezzel a pattanások kialakulását, illetve rosszabbodását, ugyanakkor a megfelelő összetevőkkel nem árthat a bőrnének. Peterman Krsizta, a Dermatica szépségterapeutája szerint lehetőleg olyan készítményeket használjon, amik felszívják a felesleges zsírréteget a bőrről (pl. cink-oxidot, titán-dioxidot, szilícium-dioxidot tartalmazókat, illetve keressen olyat, amin az áll: hogy non-comedogenic)

Fontos megjegyezni: nemcsak a sminkek, de a naptejek esetében is elterjedt az a tévhit, hogy pattanásokat okoznak. Először is fontos tisztázni, hogy kétfajta naptej létezik: kémiai fényvédők, amik elnyelik az UV fényt (oxybenzone és avobenzone tartalmúak), valamint a fizikai fényvédők, amik visszaverik a sugarakat (cink-oxid, titán-dioxid). Az előbbi kategóriába tartozók sajnos valóban hozzájárulhatnak a pattanások kialakulásához, ám az utóbbiak semmi rossz hatással nem bírnak, ráadásul a cink-oxid elpusztítja a bőrön a pattanásokat okozó baktériumokat.

4. A drága termék jobb

Bár joggal hihetné azt, hogy a drágább készítmények jobbak is, ám ez nem feltétlenül igaz. Ha valóban jó terméket szeretne, ne a márkát és az árat nézze, hanem azt, hogy mi lenne az ön számára a legmegfelelőbb. 

„Sok összetevő van pattanások ellen és vannak, amik egymásra is épülnek . Az, hogy mikor, mire, mi a jó, a pattanás milyenségétől,eredetétől és a kezelt személytől függ (pl. kora, alapbetegsége, hajlamosító tényezők, éghajlat, rassz, pszihé, allergia, stb). A szalicilsavat régebben előszeretettel használták pattanások ellen, de ma már inkább a retinol és a glikolsav a népszerű – ám az előbbi sajnos fényérzékenyít!" – mondta lapunknak Peterman Krisztina. A szakértő figyelmezetett: ne dőljön be a cégek kampányainak, inkább beszélje meg kozmetikusával, hogy melyik módszer lehet a legjobb önnek!

5. A fogkrém segít

El kell keserítsük: nem, nem jó a fájó pattanásra a fogkrém. Összetételének köszönhetően valóban hűsít és szárít, de nem a bőrre van kitalálva, így akár irritáló is lehet azon túl, hogy teljesen dehidratálj az adott területet. És ez nemcsak a fogkrémmel, hanem a medencék vizéhez használt klórral is így van! Tehát inkább keressen benzoil-peroxid tartalmú ecsetelőt.

6. Nap hatására javulnak a pattanások

Hogy jó-e a napfény a pattanásokra? Igen is, meg nem is. Mivel a napfény gyulladáscsökkentő hatású, így tényleg jó az aknékra, viszont lassítja a regenerálódást, illetve rossz esetben akár melanómához is vezethet!

7. A mitesszereket szennyeződések okozzák

Sokáig népszerű tévhit volt, hogy a mitesszereket a pórusokban felgyülemlő szennyeződések okozzák. A bőr pórusai természetes módon tisztulnak, azonban ha valamiért lelassul a folyamat, akkor olaj, elhalt hámsejtek és fehérjék halmozódnak fel bennük – de szennyeződés nem. Éppen ezért ajánlják a retinolt a problémára, ugyanis az segít tisztán tartani a pórusokat úgy, hogy felgyorsítja a tisztulási folyamatot.

8. A pattanások azt jelzik, hogy nem mos elég gyakran arcot

Bár a megfelelő higiéniának kiemelt szerepe van a pattanások megakadályozásában, de azért a jóból is megárt a sok. Persze a sminket, alapozót és a koszt igenis le kell mosni, ám ha állandóan leöblíti az arcát, akkor bőre elveszíti a rajta lévő természetes olajréteget, ami zsírhiányhoz vezet. A baj ezzel az, hogy ekkor a bőr még több zsírt termel, hogy kompenzáljon. Egy idő után pedig a sok zsír eltömíti a pórusokat. 

9. A nyomkodás segít

Ha valakinek előjönnek a pattanásai, logikusnak tűnhet, hogy azokat ki kell nyomni. Viszont ha magának csinálja, azzal csak többet árt, mint használ. A fehér fejű aknék 3-4 nap alatt visszahúzódnak, ám ha szakavatatlanul kinyomja, akkor könnyen elfertőződhet és begyulladhat, és innentől már csak nagyon lassan gyógyul be.

9. A testre ugyanaz a krém kell, mint az arcra

Lehet, hogy költséghatékonyabb, ha ugyanazt a terméket használja az arcára és a testére, ám a testen lévő bőrbe sokkal nehezebben szívódnak fel az értékes hatóanyagok, ezért érdemes mást választania. Ha sok és csúnya pattanásai vannak a hátán, mellkasán, beszéljen inkább bőrgyógyásszal, kozmetikussal!

10. Akne ellenes sampon? Ugyan!

Ha hiszi, ha nem, vannak olyan samponok, amik segítenek bizonyos típusú pattanásoknál. Többekkel megesik, hogy a hajon lévő zsírréteg valamilyen mód az arcukra kerül (pl. frufruval), és emiatt aknék alakulnak kii. Ha ezt el akarja kerülni, óvakodjon a vazelines termékektől, és olaj alapúak helyett válasszon vizes alapúakat!

11. A stressz nem okoz pattanásokat

De igen, okozhat, a stressz ugyanis könnyen kibillenthet bárkit a hormonális egyensúlyból. Nem véletlen jelennek meg több diáknál is vizsgaidőszakban fájdalmas aknék, és nemcsak mende-monda az, hogy az esküvője reggelén a menyasszony óriási pattanással ébred. Ha ön is hajlamos stresszhelyzetben pattanásokra, akkor menjen el jógázni, fesztiválozzon, vagy kertészkedjen!

A pattanásokat atka is okozhatja

Kevesen tudják, de a pattanásokat a faggyúmirigyekben elszaporodott Demodex brevis nevű atka is okozhatja. Ezek egyrészt irritálják a pórusokat, másrészt hatásukra fokozódik a faggyútermelés. A magyar lakosság közel 40 százalékánál áll ez az élősködő a bőrproblémák hátterében, ennek ellenére kevesen gondolnak rá – mondta Peterman Krisztina, a Dermatica szépségterapeutája. Ha önnek szűnni nem akaró pattanása van, érdemes szűrésen részt vennie, hogy kiderüljön, atka okozza-e a kellemetlen panaszokat.

Ne maradj le semmiről!

Blogok, amiket olvasunk

KETTŐS MÉRCE Percenként keres annyit, mint más havonta

Mészáros Lőrinc tavaly 96 milliárd forinttal gazdagodott. Napi 263 millió, percenként 183 ezer forint gyarapodás. Nem rossz!

KREATÍV PSZICHOLÓGIA Ezek a játszmák teszik tönkre a kapcsolatainkat

A játszmákkal nem csupán saját magunkat tehetjük boldogtalanná, de embertársainkat is az őrületbe kergethetjük játszi könnyedséggel.

HATÁRÁTKELŐ Hogyan szerezzünk barátokat külföldön?

Négy éve költöztünk Svédországba, nulla kapcsolattal. Innen épült fel a társaságunk. Tippek barátkozáshoz.
Ajánlok blogbejegyzést

Hirdetés