6 tipp a fájdalommentes gyantázáshoz

Nem tudjuk, hányan kaptak már el bármilyen fertőzést kozmetikusnál, de a  Women’s Health Magazine szerint erre megvan az esély (persze, arra is, hogy a fejére esik egy tégla). Felkerestek hát egy bőrgyógyász adjunktust, Ladan Shahabit, aki felettébb okos dolgokat mond arról, hogy mit kell tudni a gyantázásról. A posztban saját tapasztalatainkat is megosztjuk, bár nem vagyunk bőrgyógyászok, de nők mindenféleképpen.

shutterstock 115914409

A legjobb, ha otthon gyantáz

Azért jobb otthon szőrteleníteni, mint szalonban, mert így kisebb az esélye annak, hogy bármit is elkapjon. Azért itt halkan megjegyeznénk, hogy olyan kozmetikába nyilván senki nem megy be, ahol már ránézésre sem adottak a megfelelő higiéniai körülmények. A szakember szerint gyantázás előtt mindenképpen mosson kezet, hogy a depilálás közben esetleg kialakuló bőrrepedések ne fertőződjenek el. Azt még hozzátennénk, hogy jó alaposan törölje is meg a kezét, mert ha benedvesíti vele a bőrét vagy a gyantacsíkot, rátapadhat a bőrre, és így könnyebben megtépheti magát. Nyáron az is jó megoldás, ha behintőporozza a kezét, miután megmosta és megszárította. Bár az otthoni gyantázásnak is megvannak a hátrányai: a nehezen elérhető részeknél a nem jógázók is kénytelenek a legkitekertebb ászanákra vetemedni, és még így sem biztos, hogy elérik őket; ha nincsen klíma a lakásban, a 40 fokban csak kínszenvedés a gyantázás, ugyanis a gyanta megfolyik, bőre pedig verejtékezik, emiatt könnyebben megtépheti. Szóval az otthoni gyantázás igazából elég nagy küzdelem, mi inkább azt javasoljuk, keressen egy szalont, ahol mindig tisztaság van, és jó a kozmetikus is, ha pedig nem ismer ilyet, csak kérdezze meg ismerőseit, ők hova járnak, biztosan lesz egy szimpatikus közöttük. 

Bőrradírozás kizárva

Azt ajánlja a szakember, hogy gyantázás előtt legalább egy hétig semmiképpen se sikálja, radírozza bőrét. Radírozás után a bőr sokkal érzékenyebb, mint normális esetben, és a gyantázás erre csak rátesz egy lapáttal, amitől kipirosodhat, éghet és fájhat is. 

Menzesz előtt és közben ne gyantázzon

Menstruáció előtt egy héttel és menstruáció alatt a legalacsonyabb a szervezet fájdalomküszöbe. Ebben az időszakban tehát érdemes elkerülni minden fájdalmas beavatkozást, tehát a gyantázást is; inkább a ciklusa első két hetére kérjen időpontot.

Fájdalommentesítse a gyantázást

El is érkeztünk az egyik legbizarrabb dologhoz, amit Shahabi ajánl: hogy fájdalommentes legyen a gyantázás, vegyen be fájdalomcsillapítót, esetleg le is jegelheti a gyantázandó területet. A doki még azt is hozzáteszi, hogy ha kis felületen szőrtelenít, érzéstelenítő injekcióval is lezsibbaszthatja a területet. Ezekhez a tanácsokhoz inkább nem fűzünk semmi kommentárt.

Kerülje az edzést gyantázás után

A bőrgyógyász arra int mindenkit, hogy ne menjen edzeni gyantázás után, mert ha leizzad, megnő annak az esélye, hogy a baktériumok ellepik a frissen szőrtelenített (így épp mikrosérülésekkel teli) bőrét. Ilyenkor a szoros ruha is irritálhatja, kidörzsölheti a bőrfelületet – ilyenkor mind a lábakon, mind a bikinivonal környékén könnyen kialakulhat akár akné is. Mi azt még hozzátennénk, hogy napozni se nagyon menjen gyantázás után, mert az épp túlérzékeny bőrnek sem a napsugárzás, sem a napvédő krémek nem tesznek jót, és könnyen begyulladhat tőlük.

Keressen fel egy orvost

Jóllehet elég kicsi a valószínűsége, a szakember azért arra figyelmeztet, hogyha a gyantázást követő napon még mindig ég a bőre, duzzadt, vagy olyan elváltozást lát vagy érez, amit korábban nem tapasztalt, mindenképpen keressen fel egy bőrgyógyászt, vagy legalább a körzeti orvost, hogy kiderüljön, mi okozhatja a bajt.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek