Minden, amit tudni akart a kerékpárszállításról

A kerékpárszállítás első ránézésre egyszerű dolognak tűnik - mindaddig, amíg ki nem próbáljuk. A probléma akkor sem egyszerűbb, ha az autón belül tárolnánk az út során a bringát, ilyenkor még a családdal is meggyűlhet a bajunk. Valószínűleg sokan találkoztak már olajos kárpitokkal, karcos műanyagokkal, és emiatt dühös feleséggel. A VELO.hu cikke abban segít, hogy ezek a konfliktusok elkerülhetőek legyenek.

1

Ha ide kattint, akkor láthatja a videón, hogy mekkora különbség van az olcsó tartók képességei, és a komoly gyártók által készített modellek között. Ez az ADAC (Német Autóklub) által készített teszt semmi mást nem csinál, csak az életben is előforduló szituációkat szimulálja és demonstrálja hatásait. Egy gyors kikerülő manőver, egy vészfékezés, egy koccanás - ezek sajnos a mindennapi közlekedés velejárói.

A bringaversenyeken szétnézve jól megfigyelhető, hogy a legtöbb autón a kocsi értékének akár többszöröse figyel a tetőn - sajnos nagyon sokszor nagyáruházi, préselt lemez tartókon. Vajon érdemes egy milliós értékű bringát (de akár egy pár százezrest is) 5000 Ft-os lélekvesztőkre bízni? Arról nem beszélve, hogy ha elhagyjuk a bringát a tetőről, akkor a repülő tárgy által okozott kárt is nekünk kell kifizetni és még a büntetés sem marad el. Ráadásul ehhez sokszor baleset sem kell.

Nem csak a bringatartó minősége lényeges, hanem a kereszttartók rögzítése is. Négy autóspecifikus konzol ára a két kereszttartóval 20000 Ft-ról indul, de gyártó és márka függvényében akár 50000 is lehet. Lényeges azt is tudni, hogy a szalonokban megvásárolt, autóspecifikus konzolok szinte 100%-át a Thule gyártja, ezért megvásárolhatóak a bringaboltokban is, kihagyva a szerény márkakereskedős árrést. Persze nem csak bringatartót rakhat ezekre, hanem a kajaktól a tetőboxon át a snowbordtartóig mindent. Nézzük milyen szállítási módok közül választhat?

Tetőtartó

Ez a legelterjedtebb, pedig vannak hátrányai. Az egyik, hogy nagy légellenállása lesz tőle az autónak, így akár 1-2L-es többletfogyasztást is okozhat! Magas tempónál a bogarak szinte beleépülnek a váz lakkozásába, és nem keveset kell sikálni, mire megszabadul tőlük. A másik feladat, hogy már egy átlagos magasságú autó tetejére sem egyszerű felrakni a bringákat (hacsak nem 2 méter magas és nagyon izmos valaki), de a Nissan Pathfinderre való felcuccolás maximum rémálmaimban jöjjön elő. Induláskor nem árt a memóriába égetni, hogy másfél autó magasságával közlekedik (híd, aluljáró, felüljáró, mélygarázsok, belógó faágak), nehogy emiatt szakítsa le a bringákat a tetőről!

A tetőtartó előnye ugyanakkor, hogy kedvező árú, és nem zavarja a hátsó ajtók felnyitását, így a csomagtér szabadon pakolható. Arra azért nem árt figyelni, hogy ferdehátú autónál nyitáskor az üveg ne ütődjön a tartó végének. Legnagyobb előnye a tetőtartónak, hogy akár 4 bringa is installálható rá egyszerre. Az viszont fontos, hogy zárható modellt válasszon, így ha beszalad a boltba kifliért, még meglehet a kerékpár is, mire végez.

Előnye:

  • kedvező ár
  • könnyű szerelhetőség
  • koccanás esetén védett helyen van a bringa
  • egyszerre akár 4 bringát is szállíthatunk

Hátránya:

  • ha nem figyelünk a fákra, magasság korlátozásokra, akár milliós kárt okozhat
  • magasra kell emelni a kerékpárt, SUV-okra, terepjárókra szinte esélytelen feltenni a bicajokat sámli vagy kislétra nélkül
  • növeli az autó légellenállását
  • nem minden vázformához alkalmasak
  • biztonság: nem mindegyik modell zárható kulccsal
  • tetőcsomagtartó kell a felszereléséhez
Fotó: velo.hu
Fotó: velo.huvelo.hu

Hátsó ajtóra rakható tartó

Előnye, hogy a kocsi légellenállását sokkal kevésbé növeli, mint a tetőre szerelhető. Még kisebb erejű egyének is könnyen fel tudják emelni a bringát a felrakáshoz. Nem kell figyelni, hogy milyen magas az autó, mert nem változik a magassága.

Hátránya főleg esős időben jön ki, mert a kocsi mögött kavarog az összes vizes retek, ami komoly bringapucolást helyez kilátásba. A tetőn ugyanekkor csak egy komoly mosást kap a bringa az esőtől. Koccanásos balesetkor nagy eséllyel a bringák is sérülnek, akárcsak a hátsó szélvédő. Általában 3 bringa rakható fel rá, a 4-es már ritkább, vagy csak külön megvehető konzol segítségével. Szintén külön áthidaló konzol kell a klasszikus női vázak szállításához is, mivel a konzolok a felsőcsövet tartják.

Sok esetben fel sem nyitható a hátsó ajtó, ha a bringák rajta vannak. Vagy a rögzítés miatt, de ha más nem, akkor a súly miatt. Olcsóbb tartóknál a rögzítő fülek hosszabb használat esetén leszedik a festést, illetve a vékonyabb lemezt is meg tudják hajlítani. Nagyon fontos a felhelyezésnél, hogy a KRESZ szerint tartó ide-vagy oda, a rendszámnak látszódnia kell!

Előnye:

  • kedvező ár
  • kevésbé növeli a légellenállást
  • nem magasabb az autónál (vagy csak minimálisan)
  • több univerzális modell kapható

Hátránya:

  • ütközés esetén az egyik legrosszabb helyen van
  • nehézkes, vagy lehetetlen a hátsó ajtó kinyitása vele együtt
  • nem minden ajtótípus bírja el a nagy súlyt
  • nem egyértelmű a használhatósága a KRESZ alapján – nem takarhatja a rendszámot és a hátsó lámpákat
  • biztonság: nem mindegyik modell zárható kulccsal
Fotó: velo.hu
Fotó: velo.huvelo.hu

Vonóhorogra rakható tartó

Talán a legtutibb szállítási megoldás, feltéve, ha van vonóhorog az autón. Ha nincsen, akkor már nem annyira olcsó, mivel egy vonóhorog beszereltetése akár 100.000Ft is lehet, plusz újra is kell vizsgáztatni az autót. Jobb elfogadni, hogy a komolyabb lámpával ellátott, akár négy bringát is hordozni tudó tartók sem a filléres kategóriába tartoznak. Azonban ebbe a legkönnyebb a bringát belerakni, mert nagyon alacsonyan helyezkedik el.

Mivel itt a legtöbbször saját lámpa, és rendszám felfogatás is helyet kapott, a rendőr sem köthet bele, mivel a KRESZ-ben benne van a passzus, hogy sem a rendszámot, sem a lámpákat nem takarhatja semmi! Ez a hátsó ajtós tartók nagy részénél - autótól függően - gyakran kivitelezhetetlen. A jobb tartók mind lebillenthetőek, így a hátsó ajtó gond nélkül nyitható, és a 20 kilónál nehezebb bringákat is szinte csak ezek viselik el hivatalosan.

Előnye:

  • ha lehajtható, akkor könnyen nyitható a hátsó ajtó
  • a nagy súllyal is megbirkózik
  • nem takarja a rendszámot, és a lámpát

Hátránya:

  • magas ár
  • ütközés esetén az egyik legrosszabb helyen van
  • vonóhorogra van szükség a felszereléséhez
  • biztonság: nem mindegyik modell zárható kulccsal

Utastérben

Sokan itt szállítják a bringát, ami egyszerű egy nagyobb egyterű autóban, de egy kicsiben már kész LEGO. Koszolod a kárpitokat, karcolódnak a műanyagok, ezzel párhuzamosan nő a feszültség a családban. Közös utazások alkalmával ráadásul még a hely is durván fogy. Ha belül szállítasz, sokat segíthet egy pár ezer forintos keréktartó zsák, az első kereket érdemes kivenned és a zsákban szállítanod.

A bringaszállító táskák és a különböző védőhuzatok is segíthetnek, utóbbiak inkább az autó belterét védik, mint a bringát. Illetve létezik olyan konzol a Thule-nál, amivel a hátsó csomagtartóba rakható be egy keresztrúd, és ezen vannak a kerékpár első villájának befogására alkalmas rögzítők, így nem fog dülöngélni az autóban. Ha megelégszik sufnituning megoldással belső szállításra, akkor legalább egy plédet rakjon a bringa alá és az oldalkárpitokhoz.

Előnye:

  • tiszta marad a bringa esőben is
  • a legbiztonságosabb helyen van
  • ütközés esetén nem okoz balesetet a repülő bringa
  • nem növeli a légellenállást

Hátránya:

  • rengeteg helyet foglal
  • koszos bringát macerás a tiszta utastérbe rakni
  • csak nagyméretű autóban, vagy pick up-on használható, és max 2-3 kerékpárhoz
  • csökkenti az utas- és csomagteret

Hasznos linkek

www.bikefun.hu/Thule/ - A legismertebb gyártó, a legszélesebb kínálattal

www.autorakerekpar.hu – Sok hasznos tanács és Peruzzo tartók

www.pro-user.hu – Holland tartók, minden szabványnak megfelelve

www.bikelogistics.hu – Menabo tartók Olaszországból

Mire figyeljen vásárláskor?

Arra, hogy lehetőleg az összes bringatartó kulccsal zárható legyen. Elég egy tankoláskor megállni ahhoz, hogy vigyék a gépeket. Emellett nem árt, ha a konzolok és a tartók is azonos kulccsal záródnak, így nem kell egy nagy kulcscsomóval szaladgálnia, ami akkora, hogy inkább külön tartja a kocsikulcstól, és 1000 km-re otthonról fog kiderülni, hogy a konyhaasztalon maradt.

Minél biztonságosabb garancia legyen rá: lehetőleg komoly, hírnévvel és múlttal rendelkező cégtől vásároljon, mivel nem olcsó játék, és ha bármi apróság kell majd hozzá utólag, akkor ez lesz a garancia a hosszú együttélésre.

Gondolkodjon hosszú távon! Ma még lehet, hogy elég egy olyan hátsó tartó, ami két bringához van, de lehet, hogy pár év múlva már négyen mennek bringázni. Néhány tartó bővíthető, de sok esetben újat kell vásárolnia, ami egy vonóhorgos tartónál például már nem lesz aprópénz..

Programajánló

Ha szeretné élesben is kipróbálni a kerékpárszállítást, vigye le a családot a Balatonhoz augusztus 2-án, ahol a Balaton Bike Fest kereretein belül két családi túrával is várják a Tihanyi-belső tó körül és a Balaton-felvidéken. A túrák 14 éven aluliak számára ingyenesek.

MG 4276 1280x853 (1)
velo.hu

Itt egy kis információ és képes kedvcsináló!

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek