Kipróbáltuk, van-e hatásos házi praktika szúnyogcsípés ellen

Saját bőrünkön teszteltük, létezik-e természetes gyógyír a szúnyogcsípésre. És igen!

Bár mindenki nagyon örül a jó időnek, a nyárnak sajnos van néhány negatív vonzata is. Ilyen többek között a szúnyogok inváziója, ilyenkor  szinte nincs is olyan ember, aki ne lenne tele viszkető csípésekkel. De ha nincs kéznél antihisztamin tartalmú szer, mivel próbálkozzunk, ha meg akarunk szabadulni a borzalmasan idegesítő, folyamatos viszketéstől? Szerzőnk előtúrt egy rakás házi praktikát, majd saját bőrét nem kímélve végig is tesztelte őket.

Jég

Sok helyről lehet hallani, miszerint a viszketésre a legjobb megoldás a hűtés, a jeges borogatás, hiszen ezáltal az idegek valamennyire érzéketlenné válnak, így a terület lezsibbad, a viszketés enyhül.

Vélemény: sajnos csak addig jó, amíg a jég a bőrt érinti, utána mintha még rosszabb is lenne a helyzet. Még akkor sem használ pár másodpercnél tovább, ha már szinte az egész terület fagyásközeli állapotúra zsibbadt.

Ecet

Az ecet számtalan dologra jó egy háztartásban, hiszen remek megoldás vízkő ellen, a hajat is puhítja, ráadásul a házi gyógymódok kedvelői szerint a szúnyogcsípés miatti viszketést is enyhíti. Ezt ők azzal magyarázzák, hogy a rovar lúgos mérgét semlegesíti az ecet savas kémhatása.

Vélemény: a sima ecettől enyhén bepirosodott a bőröm, tehát az nálam nem vált be, ezért egy másik csípésnél almaecettel próbálkoztam. Kicsit mintha enyhült volna a viszketés,de azért többre számítottam.

Méz

„Gyulladáscsökkentő és antibakteriális hatása miatt nem meglepő, hogy enyhíti a csípés okozta viszketést”- olvasható a Huffington Post oldalán. Hát jó, nézzük.

Vélemény: nem hittem volna, de sokat segített. Amikor felvittem a mézet, picit mintha még jobban is viszketett volna, de pár másodperc múlva enyhült ez a kellemetlen érzés. Az egyetlen probléma vele az, hogy ha elfeledkezik róla az ember, könnyen összekenhet vele mindent, tehát csak óvatosan!

Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 1: méz
Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 1: méz

Teafilter

Több ajánlás szerint teázás után érdemes rátenni a filtert a csípésre, mivel a benne lévő tanninok egyrészt mérséklik a duzzanatot, másrészt összehúzzák a pórusokat, így a viszketés csökken.

Vélemény: kamilla teával próbálkoztam, hátha egy kis gyulladáscsökkentésben is részem lehet, ám nem sokat segített. Abból a szempontból viszont jó, hogy miután magamra tettem, kénytelen voltam nem vakarni a csípést, így a viszketés egy idő után abbamaradt - viszont addig nehéz volt megálljt parancsolni magamnak.

Citrom

A teafilterhez hasonlóan erős összehúzó hatással bír, ráadásul fertőtleníti is a területet.

Vélemény: bár nagy reményekkel kenegettem a csípéseket, sajnos csalódnom kellett. Vártam, hogy csípjen egy kicsit, hátha a fájdalom felülírja a viszketést, de ez elmaradt. Viszont ha el lett volna kaparva, lehet, hogy hatásos - legalább fájdalomforrásként.

Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 2: citrom
Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 2: citrom

Szódabikarbóna

A multifunkcionális szódabikarbóna a háziasszonyok jó barátja, és elvileg az elviselhetetlen viszketésen is segít, amit azzal magyaráznak, hogy a csípés miatti eltolódott ph-t normalizálja és csökkenti a gyulladást. A Huffington Post szerint alkalmazhatja úgy, hogy felold egy keveset egy kád meleg vízben és fürdőzik benne egy jót, vagy pedig vízzel elkeverve keni a bőrére.

Vélemény: nálam ez vált be a legjobban, már a felkenésnél éreztem, hogy megnyugszik a bőröm. Ha még több csípésem lesz – márpedig biztos, hogy lesz-, a szódabikarbónás fürdőt is kipróbálom.

Bazsalikom

Állítólag fantasztikus hatással bír, ha felaprít egy kevés bazsalikomot, kissé összezúzza, majd a bőrére teszi, mivel kámfor- és timoltartalmának köszönhetően a viszketés hamar abbamarad. A lustábbak illóolajával is próbálkozhatnak.

Vélemény: bazsalikomos illóolaj hiányában a friss levelekkel próbálkoztam. Hogy attól-e, hogy nem aprítottam elég kicsire, vagy mástól, nem tudom, de továbbra is viszketett a csípés.

Fogkrém

Széles körben elterjedt módszer, hogy a viszkető csípésre egy kis fogkrémet raknak, ugyanis mentoltartalmának köszönhetően hűsíti a felületet. Dr. Neal B. Schultz New York-i bőrgyógyász szerint, az eredményességét főleg annak köszönheti, hogy ez a hűsítő érzés előbb jut el az agyba, mint a viszketés, és az agy egy időben csakis az egyiket tudja feldolgozni.

Vélemény: bár idiótán nézett ki, hogy mindkét lábamat fogkrém-pöttyök díszítették, viszont tényleg bevált, még annak ellenére is, hogy egy kicsit kiszárította a bőrömet. Nem baj, megérte!

Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 3: fogkrém
Szúnyogcsípés ellen házilag vol. 3: fogkrém

Banánhéj

Bár tudományos magyarázat nincs rá – több szakértő szerint a cukor nyugtató hatása révén hat -, viszont rengetegen esküsznek a banánhéjra is, melyet, ha pár percig a bőrön tartunk, a viszketés elmúlik, a terület megnyugszik.

Vélemény: szkeptikusan hámoztam a banánt, és az igazat megvallva nem nagyon hittem abban, hogy segít bármin is. Most lehet kiselőadást tartani arról, hogy úgyse fog használni, ha nem hiszünk benne, de tényleg semmi hatása, sőt, mintha még jobban viszketett volna.

„Tégy bele x-et”

Talán a legelterjedtebb módszer az enyhébb fájdalomokozás. A fogkrémhez hasonlóan működik, vagyis az agy csak az egyik érzést tudja egy időben feldolgozni, és mivel a kettő közül a fájdalom az erőteljesebb, így a viszketés helyett azt érezzük.

Vélemény: nem hiába maradt ilyen sokáig a köztudatban ez a módszer, mert tényleg hatásos. Viszont csakis akkor, ha tényleg nem kíméli magát, mert ha épp hogy, csak belenyomja a körmét, úgy még jobban fog viszketni. Azt sem árt tudni, hogy ha előtte jó sokáig vakarta a csípést, akkor sajnos már ez sem ér sokat.

Oszd meg másokkal is!
Mustra