9 bőrfelület, amit eszébe se jutna bekenni napozáskor, pedig kellene

Megjött a kánikula, tűz a nap, és ha nem veszi kellőképp komolyan a védekezést, egy kellemes strandolós nap után olyan helyeken fájhat a bőre, amikről eddig tudomást sem vett. Hogy ne járjon így, a Huffington Post összeszedte azokat a felületeket, amiket rendszeresen elfelejtünk bekenni naptejjel.

1. Fül

Még 2007-ben jelent meg egy tanulmány a Skin Cancer Foundation Journal-ban, amely szerint a fül a harmadik legveszélyeztetetebb olyan testfelület, amin basalioma, azaz bazálsejtes karcinóma alakul ki (az Egyesült Államokban évente 1,3 millió új beteget regisztrálnak). Ez a rosszindulatú, de legalább áttétet szerencsére ritkán képező bőrdaganat az esetek nyolcvan százalékában a fülön jelentkezik, hisz kánikulában még az is feltűzi a haját, akinek amúgy a rálógó frizurája védené ezt a testrészét.

shutterstock 186126488

2. Fejbőr

Akad kopasz, érzékeny bőrű ismerőse? Na, ő például biztosan nem feledkezik el arról, hogy bekenje a fejbőrét napterrel, ellenkező esetben ugyanis súlyosan megéghet a napon. Ha meg szeretné kímélni magát egy fájdalmas fésülködéstől, és egy esetleges bőrdaganattól, használja ön is!

shutterstock 124272331

3. Szemhéj

Jó, aláírjuk, hogy a legkevésbé sem kellemes élmény, amikor strandolás közben belemosódik az ember szemébe a naptej, de azért mégiscsak jobb annál, mintha leégne a szemhéja, nem? A Consumer Reports fogyasztóvédelmi magazin az ajánlja, használjunk olyan hidratáló krémet vagy szemkrémet, ami tartalmaz napvédelmi faktort (SPF).

shutterstock 166900175

4. Hónalj

Arra még van is némi minimális esély, hogy az ember véletlenül bekenje a szemhéját, amikor az arcát naptejezi – na de a hónalját? Önben felmerül már valaha, hogy védenie kellene az erős UV-sugaraktól? Hát, bennünk nem, pedig a Huffington Post azt ajánlja, hogy kenjük be, alaposan.

shutterstock 83214808

5. A pántok alatt

Amennyiben nem UV-szűrős fürdőruhát vásárol, fontos, hogy ne csak az anyag körül, de alatta is bekenje magát, ellenkező esetben ugyanis olyan helyeken is megéghet, amire nem számít. Ugyanennyire lényeges, hogy a pántok alá is kerüljön a naptejből. Ha ön azok közé tartozik, akik szeretnek meztelenül strandolni, nem lesz nehéz dolga odafigyelni arra, hogy mindenét alaposan bekenje.

shutterstock 156996335

6. Lábfej

Égett már le a lábfeje valaha? Akkor tudja, mennyire kellemetlen érzés, amikor a sérült bőrre szeretne felhúzni egy cipőt, de akár csak egy szimpla szandált vagy papucsot is. Figyeljen oda erre is, ne sajnálja rá a naptejet!

shutterstock 126819395

7. Kézfej

Elsőre talán ostobaságnak tűnhet a Huffington Post tanácsa, hogy a tenyerünket is kenjük be, mert úgyis kezet mosunk a naptejezés után. Ugyanakkor ha egyáltalán nem kerül rá napvédelem, ugyanúgy leéghet, mint mondjuk a szemhéjunk, ugyanis a tenyerünkkel és a talpunkkal ellentétben ezen a testfelületen nincsenek elhalt hámsejtek, amik csökkentenék a bejutó UV-sugárzás mértékét, írja a Popular Science.

shutterstock 106780103

8. Ajkak

Ha már úgyis bekeni a szemhéját, ne hagyja ki az ajkát sem – különösen az alsó ajkat ne, azon ugyanis tizenkétszer nagyobb eséllyel alakul ki bőrrák, mint a felső ajakon, írja a lap a Skin Cancer Foundation adatai (Bőrrák Alapítvány) alapján. Ja, és attól még, hogy ön férfi, nem lesz kevésbé veszélyeztetett, sőt: a férfiaknál jóval gyakrabban (tizenháromszor nagyobb arányban) állapítanak meg bőrrákot az ajkon.

shutterstock 132021989

9. Térdhajlat

A térdés még csak-csak bekeni az ember, mert hát látható helyen van – nade a térdhajlatát? Pedig fontos, hogy ne égjen le, mert hogyan fog különben ülni, járni vagy bármit csinálni? Úgyhogy ne feledkezzen meg erről sem!

shutterstock 106780094
 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra