A konyha 10 legkoszosabb pontja

A konyha piszkos. Még akkor is, ha úgy tűnik, hogy minden rendben van benne, ragyog a mosogató és sehol egy morzsa. A National Sanitation Fundation (NSF) nevű független népegészségügyi és környezetvédelmi szervezet jelentése szerint a konyhában van a legtöbb baktérium - írja a Huffington Post.

Nyugalom, nem kell a hipó

A szalmonella, a lisztéria, E.coli, a penész vagy az elszaporodott élesztőgombák ott rejteznek a konyhában, és könnyen okozhatnak olyan megbetegedéseket, amiket persze az ember egészen addig nem vesz komolyan, míg át nem esik rajtuk.

A vicces nevű Dr. Germ (ez csírát jelent), teljes nevén dr. Charles Gerb, az Arizonai Egyetem mikrobiólógus professzora megmutatta, mely az a tíz terület, amire érdemes figyelni, bónuszként pedig a baktériumok eltüntésére is ad ötleteket segítőtársa, Cheryl Luptowski segítségével.

shutterstock 166287302

1. Szivacsok és törlőrongyok - E.coli 

AZ NSF vizsgálatai alapján a szivacsok és törlőrongyok 75 százaléka szennyezett coliform baktériumokkal, ide tartozik többe közt a szalmonella és az E.coli is, ami csak azért érdekes, mert szinte kizárólag ürülékből származik, és súlyos megbetegedést okozhat.

Megoldás: 30 másodpercre dobja be a mikrohullámú sütőbe a szivacsokat, ezzel kiirtja a legtöbb baktériumot - ajánlja dr.Germ.

2. Mosogató - E.coli

Naná, hogy azt hitte, ez a legtisztább területe a konyhájában, hisz naponta használja? Pedig a mosogatók 45 százaléka coliform baktériumokkal szennyezett.

Megoldás: fertőtlenítse mosogatás után gondosan a mosogatótálcát, akár ecettel, akár valamilyen baktériumgyilkos szerrel, majd törölje szárazra.

3. A hűtő zöldségtároló rekeszei - szalmonella, lisztéria, penész és élesztő

Nedves környezetben jól szaporodnak a baktériumok, még a hideg sem állíthatja meg őket. Ezért is kellene külön helyen tárolni a húst, a halakat, és a zöldséget. Ráadásul az azonnali fogyasztásra alkalmas ételeket és a mosatlan dolgokat ne keverjük össze. Ha ez nem lenne elég, a hűtők úgy vannak kitalálva, hogy más hőfokot ajánlott használni a hús- és tejtermékeknek, mást a zöldségeknek és gyümölcsöknek. 

Megoldás: Szedje ki a tárolórekeszeket, és enyhe fertőtlenítővel törölje ki, vagy hagyja ecetes (20%) vízben ázni egy darabig. Törölje ki, hogy ne maradjon nedves, majd szárítsa meg jól, mielőtt visszapakolja bele a jól kiválogatott, csakis ép zöldséget és gyümölcsöt.

4. A hűtő húsrészlege - szalmonella, E.coli, élesztő és penész

A cikk az amerikai hatalmas hűtőkből és háztartásokból indul ki, de azért nekünk sem árt néha lepucolni a rácsot vagy üveget - kinek milyen a hűtője. A fenti tanácsokat megfogadva elkerülheti a főleg nyáron lecsapó fertőzéseket

Megoldás: Az üveget könnyű tisztítani, egy alapos csutakolás után mehet vissza a hűtőbe, ha vészes a helyzet, a kádba vizet engedve lehet beáztatni. Ez javasolt a rácsos megoldású hűtők esetén is, forró víz és mosószóda keveréke lehozza a koszt, és a baktériumok ellen is jó hatású. A húst pedig vásárlás után tegye be a papírból műanyag dobozba, vagy szedje adagokra és fagyassza le.

shutterstock 122491663

5. Vágódeszka - E.coli

Az NSF felmérése szerint a vágódeszkák 18 százaléka fertőzött coliform baktériumokkal. Dr. Germ ezért azt ajánlja, amit a szakácsok is alkalmaznak: legyen külön deszkája a húsoknak, a halaknak, a zöldségnek és a tejtermékeknek. Szerencsére ma már számos színben kaphatóak vágódeszkák, ezért érdemes a megkülönböztetés miatt más-más színt venni - már ha műanyagot használna. 
Forró vízes és szappanos ledörzsölés bőven elég, majd jöhet az alapos szárítás. Műanyag deszka esetén nyugodtan tegye be időnként a mosogatógépbe, ha 65 fokos programot indít.

6. Konyhagépek alkatrészei - szalmonella, E.coli, élesztő és penész

Vannak olyan jól kitalált gépezetek, melyek nehezen takaríthatóak, mert nem szedhetőek szét megfelelően, így csodálatos lakóhellyé válhatnak a baktériumok számára.

Megoldás: Erre az egyetlen módszer, hogy vásároljon olyan gépeket, melyeket teljesen szét lehet szedni és ki lehet takarítani, erre legmegfelelőbb a mosogatógép. Persze ha ez utóbbi nincs, akkor sem kell kétségbeesnie, öblítse el gondosan minden használat után a tartályt vagy a kést, különösen akkor figyeljen oda az alapos tisztításra, ha tejféléket vagy húst dolgoz fel. Mielőtt elrakná, szárítsa ki a kiegészítőket - tanácsolja Lupotwoski, dr.Germ szerzőtársa.

7. Munkapult - E.coli

Már megint itt vannak a fránya számok, a vizsgálatok szerint 32 százalékban találtak coliform baktériumokkal fertőzött munkapultokat.

Megoldás: Mielőtt nekiállna és a (most már tudja, szintén fertőzött) szivaccsal vagy ronggyal esne neki a pultnak, álljon meg egy pillanatra, és gondolja végig a dolgokat. Jobban jár, ha papírtörlővel dolgozik, amelyre némi fertőtlenítőt tesz.

8. Konzervnyitó - szalmonella E.coli élesztő és penész

Tegye a szívére a kezét, hányszor takarította le életében a konzervnyitóját?

Az egyszerű lemosás ebben az esetben nem sokat ér, mert a konzervnyitó közvetlenül érintkezik az élelmiszerrel rossz esetben a macskakaja zseléje és a libamájpástétom is találkozik egymással.

Megoldás: A nagyon rendesek minden használat után tegyék a mosogatógépbe a konzervnyitót, illetve áztassák be forró, mosogatószeres vízbe, mossák el, majd alaposan szárítsák meg.

shutterstock 153242900

9.Gumi spatula - E-coli, penész és élesztő

A legjobb, ha a szétszedhető a fej és a nyél, mert akkor lehet alaposan letisztogatni. Ha mégse ilyenje van, akkor se essen kétségbe, van remény.

Megoldás: Mosogatógép, mosogatógép, mosogatógép - mondaná volt Luptowski. Ha nincs, akkor alaposan takarítsa le, főleg a nyél és a gumi/szilikon találkozásánál.

10. Műanyag ételtartó, tetővel - szalmonella, élesztő, penész

Könnyen beeszik magukat a bacilusok a műanyagdoboz oldalába, vagy ahol a tető és a doboz találkozik, főleg ha elfelejti hazavinni az ebédtartóját, és hetekig punnyad egy zacskóban az asztalán.

Megoldás: A mosogatógép. Viccen kivül, válasszon olyan programot, ami akár 65 fokos vizet használ, hogy alaposan elmossa az edényt. Egyéb esetben gondosan mossa meg, majd szárítsa ki. Ha nagyon aggódós, a zöldségeknek és a húsféléknek használjon külön edényt.

Mi micsoda?

Szalmonella és E. coli:

Az ételmérgezések legenyhébb formája a gyomorrontás: hányás, hasmenés lázzal vagy anélkül. A bizonyíték arra, hogy ételmérgezés esete forog fenn, viszonylag kézenfekvő: mindenki, aki az adott étekből falatozott, ugyanazon vagy hasonló tüneteket produkál. A teendők a panasz súlyosságától függően az azonnali kórházba szállítástól a könnyű diétáig változnak. A leggyakoribb kórokozó az Echericia coli.

Külön kategória a szalmonellózis, mely során a táplálékba a Salmonella typhii baktérium kerül olyan csíraszámban, hogy masszív fertőzést képes okozni. A tünetek nagyon gyorsan alakulnak ki, és rendkívül markánsak, 8-12 óra alatt alakulnak ki, hányás, hasmenés, hascsikarás a jellemző, mely egészen a kórházi kezelésig fajulhat, a kiszáradás veszélye miatt. A baj az, hogy a betegségből történt felépülés után a betegek egy részénél tünetmentes hordozás alakul ki.

Lisztéria:

7-30 napos lappangás után csap le a lisztéria, mely lázzal, hányással és fejfájással is járhat. A lisztéria fertőzés leginkább a kismamákra veszélyes, akiknél vetélést, koraszülést okozhat, magzatuk pedig súlyos liszteriózis fertőzéssel, vagy halva születhet. A hasmenést, hányást okozó fertőzés akár halálos is lehet, főleg a legyengült immunrendszerű embereket fenyegeti. A baktérium hűtőszekrényben akár hónapokig életképes marad.

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Mustra