Így vigyázzon a hajára nyáron

Nyár környékén rengeteg veszély fenyegeti a hajszálakat: nem elég, hogy meleg van, a napsugarak, a levegő, a víz mind-mind arra pályáznak, hogy kiszárítsák illetve roncsolják a fejbőrünket és a hajunkat. Nem gond, ha vizes hajjal lépünk utcára? Szulfátmentes sampont kéne használnunk? A keratinos termékek velünk vannak, vagy ellenünk? Lehet, hogy egészet csak azért találták ki, hogy megint valamivel pénzt csaljanak ki a menőségre törő fogyasztóból? Szabó Balázs Péter mesterfodrász segítette a Díványt ezeknek a kérdéseknek a megválaszolásában.

1. A kondicionálás

Ilyenkor elsősorban az UV védelemre kell odafigyelni. Minden gyártónak van olyan terméke, ami UV-védővel van ellátva, illetve kifejezetten nyári termék - ezeket érdemes is használni. "Egy professzionális terméktől 2013-ban ez minimálisan elvárható" - véli Szabó. Ezek a termékek azon kívül, hogy az alapvető feladatukat ellátják, azaz helyreállítják a hajnak illetve a fejbőrnek a sav-bázis egyensúlyát, nagy koncentrátumban tartalmaznak UV-védő vegyületeket is. "A magas páratartalom, illetve az oxigén és a hidrogén egy lassan ható hidrogénperoxidot alkotnak, amik a hajban lévő vízzel reakcióba lépve roncsolják és kifakítják a hajunkat. Minden fényvédő termék arra szolgál, hogy ezt valamennyire megakadályozza" - indokolja a használatukat.

2. A hajviselet

Az amerikai Marie Claire azt ajánlja, hogy legyünk lazák, hagyjuk az extrémebb frizurákat, és olyan egyszerűbb megoldásokat válasszunk, mint a lófarok és a kontyszerűségek. Szabó szerint amikor ilyen meleg van, akkor semmiképp nem érdemes összefogni a hajat, mert ez nem tesz jót a hajhagymáknak. „Ha emiatt bepállik a fejbőrünk, akkor a hajhagymák felpuhulhatnak és meggyengülhetnek" – mondta a Díványnak. Ehelyett azt javasolja, hogy amikor csak lehet, hordjon valamilyen fejfedőt, mert nem csak a napszúrástól véd, hanem a nap káros sugaraitól is, amik roncsolhatják a hajunkat. Ha nem lenne fejfedőnk, vagy nem szeretnénk hordani, akkor legyen inkább kibontott állapotban a haj, amennyit csak lehet.

shutterstock 130331513

3. A samponok

Szintén az amerikai lap javasolta, hogy ilyenkor kerüljük a szulfátot tartalmazó hajápoló termékeket. Mert mit csinál a szulfát? „Habzó hatást ad a termékeknek, és ennek köszönhetően úgy érezhetjük, hogy tisztítja a hajunkat." A szulfátmentes samponok kevésbé habosodnak, elvileg egészségesebbek is, mert ezzel is kevesebb vegyi anyag kerül a hajunkra, de Szabó azt mondja, hogy valamennyire kell ennek a tisztítóhatása is. „De mivel ez most divatirányzat, azt mondom, hogy használjunk szulfátmentes termékeket." Ebbe sodorba tartozik a parabénmentesség is, ami allergiás reakciókat válthat ki, bár mindössze 10 ezerből egy embernél. "De ha már szulfátmentesek vagyunk, akkor legyünk parabénmentesek is" – sommáza Szabó.

4. A hajszárítás

Hiába tombol kint meleg, semmiféleképpen nem szabad a szakember szerint a haj tövét nedvesen hagyni, mert ha például légkondicionált helyiségbe lépünk, akkor megfázhat a fejbőrünk. „A hajhossz esetleg lehet nedves, de minden mást kerülni kell, ha meg akarjuk őrizni a hajkoronánkat." Szabó egyébként azt mondja, hogy ha nem profi szakember végzi a hajszárítást, akkor semmiképp ne magas hőmérsékleten végezzük a műveletet, és utána használjunk UV védő sprayt vagy krémet. "Ezek feltétlenül szükségesek az otthoni hajápoláshoz" – magyarázta a Díványnak. De mivel mostanában a természetesség a menő, komolyabb frizuráknak amúgy sincs túl nagy jelentősége.

5. A keratin

Ezúttal is amerikai laphoz nyúlunk, ami azt javasolja, hogy ebben az időszakban használjunk több keratinos terméket, mert véd a fakóság és a kiszáradás ellen – lényegében erősíti a hajat, Oké, de mi a keratin? „A keratin az az anyag, amiből a haj, a köröm illetve a bőrünk felépül. A haj nyolcvan százalékát keratin fehérje teszi ki." Ahogy Szabó fogalmazott, dicséretes dolog, ha keratint alkalmazunk a hajunkra, de érdemes kerülni az olcsó termékek használatát, és figyelni a minőségre. Ugyanakkor megjegyezte, hogy valójában a keratin is egy divatirányzathoz tartozik, a szépségápolással kapcsolatos cégeknek is meg kell élni valamiből, és évről évre ki kell találniuk valami. Azért szerencse, hogy a keratint kapták fel, ezt az anyagot ugyanis pont hasznosnak tartja.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek