Így paráztassa magát, ha hipochonder!

Ha esetleg még nem aggódik eleget az egészségi állapota miatt, nem végez bonyolult, de egyébként haszontalan rituálékat a tömegközlekedési eszközökön a fertőzésektől való félelmében, nem guglizza ki egy szimpla nátha esetén, hogy valójában egy ritka és halálos influenzafajtája van, akkor egy új alkalmazás majd ráébreszti, mekkora veszélyben él.

Az iPhone-ra letölthető applikáció arról tájékoztatja a felhasználót, hogy aktuális tartózkodási helyük közelében hányan betegek, és milyen különböző kórban szenvednek, különös tekintettel a potenciális fertőzésveszélyre, írja a Daily Mail. A Sickweather a publikus Facebook státuszokból, illetve olyan Twitter bejegyzésekből, nyeri ki az információkat, amelyekben valaki betegségről panaszkodik.

Az adatok alapján a felhasználóknak térképen mutatja meg a különböző - kategóriák szerint kiválasztható – betegségek előfordulásának gyakoriságát, így jelezve, mennyire fertőzött az adott pont egy városon belül. A kórok között nem csak fertőző betegségek vannak, lehet kérni emésztőrendszeri és légzési bántalmak statisztikáját, mint ahogy a környezeti bántalmaktól és gyermekbetegségektől szenvedők számát is.

Kis kék buborék jelzi a torokgyulladásos esetet
Kis kék buborék jelzi a torokgyulladásos esetet

Tehát az általános hipochonderek mellett a csak egy speciális betegségtől rettegők is folyamatosan emelhetik pánikszintjüket, főleg, hogy riasztást is lehet kérni, ha a közelben emelkedik a gyengélkedők száma.

Az alkalmazás fejlesztői az emberek felelősségérzetére is apellálnak, amikor arra ösztönzik a használókat, jelentsék saját betegségeiket, így gyarapítva az adatbázist.

Bár a tavaly novemberben piacra dobott app elnyerte a legjobb új alkalmazás címet az egészség és fitnesz kategóriában, Magyarországon még nem igazán rendelkezik megfelelő adatbázissal. Persze az is elképzelhető, hogy egyetlen beteg sincs a fővárosban, mindenesetre egyelőre üres térképet képes csak prezentálni:

A VIII. kerületben mindenki egészséges, és a többi kerületben is ez a helyzet, legalábbis az alkalmazás szerint
A VIII. kerületben mindenki egészséges, és a többi kerületben is ez a helyzet, legalábbis az alkalmazás szerint

Az adatbázis hiányossága azért is valószínűbb, mert a MailOnline munkatársai is kipróbálták a Sickweathert, ám kicsit ők is csalódtak. Miközben a Weather.com szerint dúl a pollenszezon New Yorkban, a térképük mindössze 9 allergiást mutatott Manhattan alsó negyedében, ami azért kicsit számukra is hihetetlennek tűnik.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek